Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pryč s kompjůtry

Moderní technologie a elektronika jsou pro nás v dnešním vyspělém světě téměř nepostradatelné. „On-line“ dnes žije snad každý mladý člověk a hlavně tak žije pořád. S dobou chytrých mobilních telefonů je to možné a jednoduché. Podle knihy německého neurologa prof. Manfreda Spitzera, která teď vychází v překladu také u nás, nese ale s sebou internet a vlna digitalizace četná úskalí. Na jednu stranu nám nabízí možnost zjistit kdykoli cokoli téměř okamžitě, paradoxně ale díky ní hloupneme. Informace jsou nám totiž podávány v tak jednoduché formě, že postupně ztrácíme schopnost koncentrace a soustředění a dělá nám tak velké potíže čelit složitějším, nebo jen delším, textům. Problém je to především pro mladou generaci, která dnes v digitálním světě vyrůstá, tudíž je internet nemusí přetvářet, ale rovnou je tvoří.

Korejci o tom vědí svoje. Nejvíce digitalizovaný národ Jižních Korejců, kde vlastní chytrý mobilní telefon více než dvě třetiny dětí, popisuje u svých teenagerů „poruchy paměti a soustředění společně s těkavostí a citovým zploštěním“. Tyto děti hůře čtou psaný text a méně mu rozumí. A podle Korejců za to mohou právě digitální média, která naše mentální schopnosti postupně redukují. Podle článku Václava Cílka na serveru Echo24 předpověděla v roce 2011 polovina oslovených amerických internetových specialistů, že do roku 2020 budou mozky lidí, kteří se intenzivně věnují při učení nebo jiné mentální činnosti dalším věcem, jako jsou například sociální sítě nebo e-maily, jinak propojeny, než mozky lidí, kteří s tímto do styku nepřichází. „Výsledkem budou lidé, kteří budou mít problémy s pamětí, základní schopností přemýšlet do hloubky (…), protože většinu energie věnují výměně krátkých jednoduchých zpráv,“ píše pan Cílek. Jsou obavy z digitální demence (jak trefně nazval prof. Spitzer svou knihu) oprávněné či nikoli?

Pokud jde o mě, vždycky jsem měl vřelý vztah k literatuře a knihu z ruky téměř neodkládám. Rozečtenou mám pravidelně minimálně jednu, ale většinou (což rozhodně není příliš efektivní) jich je více. Po nárazu na téma „Digitální demence“ jsem se ale zastavil, zamyslel, a ač nerad souhlasil. Je možné, že je teď můj názor zkreslen další paranoiou, nicméně už delší dobu mám strach z toho, že ztrácím zájem o složitější a delší texty nebo knihy. Prakticky se to zatím naštěstí neprojevuje,ale  do toho, co jsem dříve dělal naprosto automaticky a většinou dokonce velice rád, se teď musím trochu nutit. Zkrátka a dobře, když se potřebuji něco dozvědět, mnohem raději si naleznu jádro pudla ve strohých jasných instrukcích na internetu, než abych hledal kvalitní informace. Je pravdou, že je to možná normální a já jsem se zase jednou zbytečně chytil. Na druhou stranu například v případě sociální sítě se opravdu hrozím nad tím, kolik času s ní strávím. A vím, že spousta lidí okolo mě jsou s ní prakticky neustále.

Závislost na internetu je nepopiratelný fakt. Tu zkrátka mám a myslím, že se jí zbavit zkrátka nelze. Už proto, že internet je nepostradatelný nejen pro volný čas, ale také pro studium a práci. Sociální síť je ale něco jiného. Ne že bych ji chtěl rovnou odsuzovat, to v žádném případě, za prvé bych byl pokrytec a za druhé bych se rozhodně bez informací, které díky ní získávám, neobešel. Omezit by to ale šlo. A nezáleží na tom, jestli opravdu digitálně hloupnu nebo ne. Možná je tentokrát trochu paranoii namístě. Ta nás alespoň může donutit se od těch fejsbůku, tvitrů a čeho všeho dalšího na chvíli odtrhnout. 

Autor: Jan Rys | středa 30.4.2014 12:15 | karma článku: 11,65 | přečteno: 486x
  • Další články autora

Jan Rys

Prachy jenom prachy nečekají…

Marketing je nedílnou součástí našeho života a těžko si stěžovat na někoho, kdo ho zkrátka dělá dobře. V poslední době mi ale přijde, že kolem nás (nebo jen mě?) svou oprátku stále více stahuje. Navíc je neuvěřitelně složité přijít na to, zda jde zase jen o další důmyslnou reklamu, nebo se opravdu něco děje. To je ale právě ten dobrý marketing...

28.4.2014 v 7:03 | Karma: 4,84 | Přečteno: 259x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Lustrace, frustrace

Sleduji politickou scénu v naší malé zemi, kde si v srdci Evropy, a připadám si čím dál více jako jelen. Ze všech stran se na nás hrnou nové a nové analýzy, duchaplné proslovy, názory i hysterické varování, že nás ten a nebo ten okrádá o poslední desetník a ten a nebo ten zase připravuje o svobodu. A přitom je to celé jen jakási parodie. Fraška. Divadlo plné karikatur, které na nás každý den civí z televizních obrazovek a stránek denního tisku. A hlavní roli v tomhle představení hraje již dlouhou dobu pan A., zemědělský magnát a samodržitel, který nás krmil párky a teď nás krmí sliby. Proč vůbec do té politiky lezl? Své potraviny by zkazit nenechal, tak alespoň zkazí sám sebe.

25.4.2014 v 7:00 | Karma: 6,23 | Přečteno: 199x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

S lidmi pro lidi se poctivost musí vyplácet

Bez mučení se přiznávám, že jméno Zdeněk Ondráček jsem slyšel v nedávné době poprvé. Bohužel souvislost nebyla příliš šťastná. Soudruh Ondráček bijící mladé revolucionáře v roce 1989 (podle jeho vlastního přiznání i dívky), zastupitel Ondráček v kraji Královéhradeckém, policista, zástupce ředitele gymnázia v Úpici a v neposlední řadě dárce zákonů – poslanec Zdeněk Ondráček za KSČM. Je to normální? Je to morální?

7.4.2014 v 12:24 | Karma: 14,19 | Přečteno: 460x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Jak si pan A. pustil pusu na špacír

Když si čeští politici pustí pusu na špacír, vždy se je na co těšit. A že je v poslední době hojně z čeho vybírat. Vojtěch Filip se dívá různými způsoby na rok 1968 a sovětskou intervenci, Václav Klaus tvrdí, že se Putin chová na Krymu racionálně a Marta Semelová? Marta Semelová učí prvňáčky, že politické procesy na konci čtyřicátých a začátku padesátých let byly vlastně v pořádku. K těmto a mnoha (opravdu mnoha, ne-li všem) dalším se včera v přímém přenosu přidal i populární slovenský zemědělec, toho času střežící českou státní kasu, Andrej Babiš. Komentátory z nově spuštěného serveru Dalibora Balšínka, Echo24, osočil z jednostranně vedeného rozhovoru s „jeho“ ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou, který podle něj dělali „stejně pro Kalouska a Romana.“ Měl jsem tu čest vidět Babišova slova v přímém přenosu na České televizi. Když je pan ministr pronášel, pravděpodobně nečekal, do jaké kauzy se zase zaplete.

25.3.2014 v 17:01 | Karma: 11,10 | Přečteno: 556x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Buď ano a nebo jo

Situace na Ukrajině eskalovala v poslední době takovým tempem, že týdeníky neměly šanci a v informovanosti pokulhávala i každodenní media. Nehledě na to, že snaha vyobrazit pohled tamějších obyvatel na celou situaci je velmi ošemetná. Revoluce se srdcem v Kyjevě skončila a do čela státu se dostala „vláda sebevrahů“. Tak ji označili sami její představitelé v čele s premiérem Arsenijem Jaceňukem, jelikož vláda je prý připravena na nepopulární reformy, které ji do několika měsíců vyřadí ze hry. Výhrou pro demonstranty se však tento vývoj rozhodně označit nedá. Zemi vedou nadále politici. Věci tak nejdou úplně podle plánu.

14.3.2014 v 8:00 | Karma: 7,39 | Přečteno: 298x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na...

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Strach před africkou diktaturou a boj o důchody. SOCDEM slavila Svátek práce

30. dubna 2024  11:44

Zástupci sociální demokracie (SOCDEM) se v úterý společně s odboráři sešli na Střeleckém ostrově v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 601x
Pracuji jako finanční redaktor a studuji ekonomii. Ve svém volném čase se věnuji hudbě a extrémním sportům.

Seznam rubrik