Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Potěmkinova olympijská vesnička ekonomiku nenastartuje

Už jen dva dny a máme tu další zimní olympijské hry. Mezinárodní souboj světových sportovců se bude konat již po dvacáté druhé a tentokrát ho hostí ruská Sochi. A byl by skoro hřích se o olympiádě nezmínit. Zvlášť, když ji pořádá matička Rus, která se chce před celým světem blýsknout a ukázat svou velkolepost. Zvlášť když přijde ruský stát na přibližně 50 miliard dolarů (asi bilion korun). A především zvlášť, když jsou 48 hodin před začátkem her po celé Sochi rozestavěné hotely, chodníky, silníce… hlína malovaná na zeleno, odpadky kam se člověk podívá a obrovský Putinův park - pro veřejnost nepřístupný. Podle agentury Moody´s ruské ekonomice olympiáda příliš nepomůže…

První návštěvníci se začali trousit ze všech koutů světa směr olympijské město v Sochi a hned z toho byl na internetu poprask. Vedle sportovců totiž přijíždějí také všudypřítomní novináři, kteří se nestačí divit vlastním očím: místo velkolepého města, které má ohromit celý svět je čeká „nedotáhnutá“ práce kam jen oko pohlédne. A aby toho nebylo málo, nastupuje na scénu více než dvousetletá ruská tradice – otvory v silnicích a chodnících jsou velmi prozíravě zakryty čímkoliv co je po ruce, cesty lemují nedobrovolně přestěhované jehličnany, které jsou jištěny provazy a na snímcích zachycenou hromadu zelené hmoty označili zámořští fotografové, jako zelenou (trávovou – grass colour) barvu na hlínu. Odkaz knížete Potěmkina zdá se stále žije.

Přitom se celé Rusko v čele s Vladimírem Putinem těšilo, jak si na olympiádě spraví chuť a skomírající ekonomiku, a jak celému světu ukáže, zač je toho loket. Co na plat, že se olympijská pochodeň při své cestě do Sochi podívala na dno oceánu nebo do vesmíru. Za hotely s podlahou, čistou vodu a opravdový trávník bych to klidně oželel…

Ruská ekonomika zaznamenala v loňském roce vůbec nejhorší výkon od recese v roce 2009. Hrubý domácí produkt se zvýšil pouze o 1,3 %, přičemž v roce 2012 vykázal růst o 3,4 %. Podle ruského prezidenta může zimní olympiáda v Sochi zvýšit prestiž celé země a ze Sochi udělat významné turistické letovisko. Ruská vláda, ale olympiádu zjevně příliš přeceňuje. Hspodářský růst by se měl podle ní zvýšit na 3 %. Centrální banka je však trochu více při zemi a trvá pouze na dvouprocentním růstu. A ví proč. Pokud zůstane Sochi ve stejném stavu, jako dva dny před začátkem her (48 hodin opravdu není příliš času na dostavbu budov a vysazení parků), nemůže se stát lákadlem pro turisty a motorem ruské ekonomiky. A to nemluvím o hrozbě teroristických útoků. To je kapitola sama o sobě. Očekávaná olympiáda, která se měla nést ve znamení ruské velkoleposti, tak zatím vypadá na pořádné fiasko, které baví celý internet. No, necháme se překvapit. 

Autor: Jan Rys | středa 5.2.2014 16:30 | karma článku: 19,07 | přečteno: 1489x
  • Další články autora

Jan Rys

Pryč s kompjůtry

Moderní technologie a elektronika jsou pro nás v dnešním vyspělém světě téměř nepostradatelné. „On-line“ dnes žije snad každý mladý člověk a hlavně tak žije pořád. S dobou chytrých mobilních telefonů je to možné a jednoduché. Podle knihy německého neurologa prof. Manfreda Spitzera, která teď vychází v překladu také u nás, nese ale s sebou internet a vlna digitalizace četná úskalí. Na jednu stranu nám nabízí možnost zjistit kdykoli cokoli téměř okamžitě, paradoxně ale díky ní hloupneme. Informace jsou nám totiž podávány v tak jednoduché formě, že postupně ztrácíme schopnost koncentrace a soustředění a dělá nám tak velké potíže čelit složitějším, nebo jen delším, textům. Problém je to především pro mladou generaci, která dnes v digitálním světě vyrůstá, tudíž je internet nemusí přetvářet, ale rovnou je tvoří.

30.4.2014 v 12:15 | Karma: 11,65 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Prachy jenom prachy nečekají…

Marketing je nedílnou součástí našeho života a těžko si stěžovat na někoho, kdo ho zkrátka dělá dobře. V poslední době mi ale přijde, že kolem nás (nebo jen mě?) svou oprátku stále více stahuje. Navíc je neuvěřitelně složité přijít na to, zda jde zase jen o další důmyslnou reklamu, nebo se opravdu něco děje. To je ale právě ten dobrý marketing...

28.4.2014 v 7:03 | Karma: 4,84 | Přečteno: 259x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Lustrace, frustrace

Sleduji politickou scénu v naší malé zemi, kde si v srdci Evropy, a připadám si čím dál více jako jelen. Ze všech stran se na nás hrnou nové a nové analýzy, duchaplné proslovy, názory i hysterické varování, že nás ten a nebo ten okrádá o poslední desetník a ten a nebo ten zase připravuje o svobodu. A přitom je to celé jen jakási parodie. Fraška. Divadlo plné karikatur, které na nás každý den civí z televizních obrazovek a stránek denního tisku. A hlavní roli v tomhle představení hraje již dlouhou dobu pan A., zemědělský magnát a samodržitel, který nás krmil párky a teď nás krmí sliby. Proč vůbec do té politiky lezl? Své potraviny by zkazit nenechal, tak alespoň zkazí sám sebe.

25.4.2014 v 7:00 | Karma: 6,23 | Přečteno: 199x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

S lidmi pro lidi se poctivost musí vyplácet

Bez mučení se přiznávám, že jméno Zdeněk Ondráček jsem slyšel v nedávné době poprvé. Bohužel souvislost nebyla příliš šťastná. Soudruh Ondráček bijící mladé revolucionáře v roce 1989 (podle jeho vlastního přiznání i dívky), zastupitel Ondráček v kraji Královéhradeckém, policista, zástupce ředitele gymnázia v Úpici a v neposlední řadě dárce zákonů – poslanec Zdeněk Ondráček za KSČM. Je to normální? Je to morální?

7.4.2014 v 12:24 | Karma: 14,19 | Přečteno: 460x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Jak si pan A. pustil pusu na špacír

Když si čeští politici pustí pusu na špacír, vždy se je na co těšit. A že je v poslední době hojně z čeho vybírat. Vojtěch Filip se dívá různými způsoby na rok 1968 a sovětskou intervenci, Václav Klaus tvrdí, že se Putin chová na Krymu racionálně a Marta Semelová? Marta Semelová učí prvňáčky, že politické procesy na konci čtyřicátých a začátku padesátých let byly vlastně v pořádku. K těmto a mnoha (opravdu mnoha, ne-li všem) dalším se včera v přímém přenosu přidal i populární slovenský zemědělec, toho času střežící českou státní kasu, Andrej Babiš. Komentátory z nově spuštěného serveru Dalibora Balšínka, Echo24, osočil z jednostranně vedeného rozhovoru s „jeho“ ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou, který podle něj dělali „stejně pro Kalouska a Romana.“ Měl jsem tu čest vidět Babišova slova v přímém přenosu na České televizi. Když je pan ministr pronášel, pravděpodobně nečekal, do jaké kauzy se zase zaplete.

25.3.2014 v 17:01 | Karma: 11,10 | Přečteno: 556x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 601x
Pracuji jako finanční redaktor a studuji ekonomii. Ve svém volném čase se věnuji hudbě a extrémním sportům.

Seznam rubrik