Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

(P)omluva

Před několika měsíci jsem slyšel jméno Zdeněk Ondráček poprvé. A rovnou ve velmi nešťastné souvislosti. Medii tehdy proběhla zpráva, kterou doplňovalo autentické video, o Zdeňku Ondráčkovi, současnému poslanci za KSČM, aktivně se účastnícím listopadové revoluce 1989. Bohužel na straně bezpečnostních složek totalitního režimu. Podle svědectví drtivé většiny přítomných, i samotného Ondráčka, se pan poslanec dopouštěl aktivních násilných výpadů proti revoltujícím studentům (i studentkám). Když jsem tuto informaci obdržel, rozlítilo mě to a vedlo mě to k sepsání krátkého blogu. Ale časem jsem na pana Ondráčka téměř zapomněl. Nedávno se však pan soudruh z šedých parlamentních vod znovu vynořil do mého zorného pole. 

Pomluvit a omluvit

„Komunistický fízl“. Označení, které se rozhodně nedá považovat za kladné a jeho nositel si ho pravděpodobně na klopu saka nevyvěsí. Nicméně vulgárnost výrazu je zde minimálně sporná, ne-li nepřítomná. Právo na ohrazení proti takovému pojmenování má tedy pouze člověk, který „komunistickým fízlem“ nebyl. A touto vlastností bohužel Zdeněk Ondráček nedisponuje.

Pan poslanec byl „fízl“ a byl komunista. V roce 1989 bil lidi na Václavském náměstí a následně o celé události opakovaně lhal. Když mu pak kolega z poslanecké sněmovny, Miroslav Kalousek, jeho minulost připomněl a označil ho tím pro mnohé nepřijatelným, pro jiné sporným, pro mě v tomto případě naprosto regulérním výrazem „komunistický fízl“, urazil se a žádal omluvu. A hle, mandátový a imunitní výbor poslanecké sněmovny mu dal za pravdu. 

Absurdistán

Komunismus, i přes dlouhou a bolestnou zkušenost, není v naší republice zakázán. A divit se tomu, že jsou nejvyšší patra vedení našeho státu stále prolezlá členy bývalého totalitního režimu už snad ani nemá cenu. Jakoby to 25 let od převratu zkrátka už nikoho nezajímalo. Nad skutečností, že o našich zákonech rozhoduje člověk, který fakticky bil lidi obuškem v uniformě bezpečnostních orgánů, se naštěstí sem tam ještě někdo pozastaví. Díky této kauze jsme (minimálně já) si alespoň pana Ondráčka znovu připomněli. Kdo byl a kdo je. A je naprosto absurdní, že za tato fakta žádá omluvu.  

Autor: Jan Rys | pátek 19.9.2014 11:35 | karma článku: 21,34 | přečteno: 607x
  • Další články autora

Jan Rys

Prachy jenom prachy nečekají…

Marketing je nedílnou součástí našeho života a těžko si stěžovat na někoho, kdo ho zkrátka dělá dobře. V poslední době mi ale přijde, že kolem nás (nebo jen mě?) svou oprátku stále více stahuje. Navíc je neuvěřitelně složité přijít na to, zda jde zase jen o další důmyslnou reklamu, nebo se opravdu něco děje. To je ale právě ten dobrý marketing...

28.4.2014 v 7:03 | Karma: 4,84 | Přečteno: 259x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Lustrace, frustrace

Sleduji politickou scénu v naší malé zemi, kde si v srdci Evropy, a připadám si čím dál více jako jelen. Ze všech stran se na nás hrnou nové a nové analýzy, duchaplné proslovy, názory i hysterické varování, že nás ten a nebo ten okrádá o poslední desetník a ten a nebo ten zase připravuje o svobodu. A přitom je to celé jen jakási parodie. Fraška. Divadlo plné karikatur, které na nás každý den civí z televizních obrazovek a stránek denního tisku. A hlavní roli v tomhle představení hraje již dlouhou dobu pan A., zemědělský magnát a samodržitel, který nás krmil párky a teď nás krmí sliby. Proč vůbec do té politiky lezl? Své potraviny by zkazit nenechal, tak alespoň zkazí sám sebe.

25.4.2014 v 7:00 | Karma: 6,23 | Přečteno: 199x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

S lidmi pro lidi se poctivost musí vyplácet

Bez mučení se přiznávám, že jméno Zdeněk Ondráček jsem slyšel v nedávné době poprvé. Bohužel souvislost nebyla příliš šťastná. Soudruh Ondráček bijící mladé revolucionáře v roce 1989 (podle jeho vlastního přiznání i dívky), zastupitel Ondráček v kraji Královéhradeckém, policista, zástupce ředitele gymnázia v Úpici a v neposlední řadě dárce zákonů – poslanec Zdeněk Ondráček za KSČM. Je to normální? Je to morální?

7.4.2014 v 12:24 | Karma: 14,19 | Přečteno: 460x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Jak si pan A. pustil pusu na špacír

Když si čeští politici pustí pusu na špacír, vždy se je na co těšit. A že je v poslední době hojně z čeho vybírat. Vojtěch Filip se dívá různými způsoby na rok 1968 a sovětskou intervenci, Václav Klaus tvrdí, že se Putin chová na Krymu racionálně a Marta Semelová? Marta Semelová učí prvňáčky, že politické procesy na konci čtyřicátých a začátku padesátých let byly vlastně v pořádku. K těmto a mnoha (opravdu mnoha, ne-li všem) dalším se včera v přímém přenosu přidal i populární slovenský zemědělec, toho času střežící českou státní kasu, Andrej Babiš. Komentátory z nově spuštěného serveru Dalibora Balšínka, Echo24, osočil z jednostranně vedeného rozhovoru s „jeho“ ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou, který podle něj dělali „stejně pro Kalouska a Romana.“ Měl jsem tu čest vidět Babišova slova v přímém přenosu na České televizi. Když je pan ministr pronášel, pravděpodobně nečekal, do jaké kauzy se zase zaplete.

25.3.2014 v 17:01 | Karma: 11,10 | Přečteno: 556x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Buď ano a nebo jo

Situace na Ukrajině eskalovala v poslední době takovým tempem, že týdeníky neměly šanci a v informovanosti pokulhávala i každodenní media. Nehledě na to, že snaha vyobrazit pohled tamějších obyvatel na celou situaci je velmi ošemetná. Revoluce se srdcem v Kyjevě skončila a do čela státu se dostala „vláda sebevrahů“. Tak ji označili sami její představitelé v čele s premiérem Arsenijem Jaceňukem, jelikož vláda je prý připravena na nepopulární reformy, které ji do několika měsíců vyřadí ze hry. Výhrou pro demonstranty se však tento vývoj rozhodně označit nedá. Zemi vedou nadále politici. Věci tak nejdou úplně podle plánu.

14.3.2014 v 8:00 | Karma: 7,39 | Přečteno: 298x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 601x
Pracuji jako finanční redaktor a studuji ekonomii. Ve svém volném čase se věnuji hudbě a extrémním sportům.

Seznam rubrik