Melem nemelem, všechno semelem

Nedávno se ukázalo, že Martu Semelovou její komunistická parta asi moc dobře nezná. Její názory, prezentované v pořadu Čt 24, překvapily a vyděsily i její vlastní řady. Členka KSČM v Hyde parku Bohumila Klepetka odpovídala na internetové i telefonické dotazy a její odpovědi vzbudily přinejmenším rozpaky, ale i soudní obvinění. Není normální a už vůbec ne morální, co vrcholná komunistická politička v televizi předvedla. Zásadně s tím nesouhlasím a nejen to. Nedokážu to totiž ani pochopit.

„Rozhodně bych to neoznačila za okupaci…“ tak Semelová mluví o srpnu 1968 a vpádu vojsk Varšavské smlouvy, který označuje za „internacionální pomoc.“ Jak je možné, že náš stát vedou lidé, kteří odmítají vykonstruovaný proces s doktorkou Miladou Horákovou a dalšími a sebevědomě prohlašují, že byli tito lidé na vině? Milada Horáková svůj trest přijala, ale i podle dalších členů KSČM je názor jeho oprávněnosti skandální a nepřijatelný. Kladná role Vasila Biľaka a okupace sovětských vojsk, jako internacionální pomoc tomu nasazují korunu. Zvlášť alarmující je fakt, že Marta Semelová, původem učitelka, vzdělávala žáky základních škol například ve vlastivědě. Nechci si vůbec představit scénář, ve kterém tato bez nadsázky stalinistka přednáší své názory mladým posluchačům, kteří si svůj názor na společnost a dějiny tvoří a informace k tomu získávají právě od ní.

Navíc je i z hlediska komunistické strany naprosto neprozíravé a netaktické bránit zločiny minulého režimu. Jedinou šancí na úspěch komunistů je naopak tuto kapitolu našeho státu odmítat. Uklidňuje mě jen to, že se vedení KSČM od projevu Marty Semelové distancuje a označuje ho za její osobní názor. To však neznamená, že lidé jako Semelová mohou působit v Poslanecké sněmovně. Miroslava Němcová a Občanská demokratická strana mobilizovaly po komentáři Vojtěcha Filipa na téma Biľakovy smrti. To byla ale banalita. Tím spíše v kontrastu s projevem Semelové. V tomto případě čelíme opravdovému problému, který nám ukazuje, že názory, které se snad zdají každému minimálně vzdělanému člověku, jako nepřijatelné, jsou stále v kurzu. A to dokonce na celostátní úrovni.

Nehodlám se připojit k bojovníkům za svobodu a ihned mluvit o nebezpečí návratu totality, nicméně překvapuje mě a hlavně rozčiluje, že si někdo z našich zákonodárců může dovolit něco podobného. Je to sprostota a urážka všech, kterým minulý režim ničil životy. A že jich nebylo málo. Semelová nezapomněla připomenout, že obětí nacismu bylo mnohem více. To ale není důvod, aby názor na komunistický režim, který nebyl „tak hrozný“ zněl z úst státníka, jako jeho obhajoba. Nehledě na to, že se podle mě nedá žádná totalita považovat za přijatelnou a ať je dnešní politická situace jakákoli, jsem vděčný, že můžu žít ve svobodné zemi.

Jistě, žijeme ve svobodné zemi, a tak by měl mít i každý právo na svobodu projevu. To je spor, který bude trvat na vždy a každá ze stran má dostatečný počet příznivců. Zlehčovat, nebo dokonce obhajovat zločiny komunismu je ale nepřijatelné. Lidská hloupost nemá konce, pokud jsem však součástí vedení tohoto státu měl bych si vidět do pusy. Za sebe můžu říct, že jsem rád, že tyto výroky bude řešit soud. Pravděpodobně celá situace „vyšumí“, jak už to tak bývá. Musíme si ale uvědomit, že to, co se v přímém přenosu veřejnoprávní televize odehrálo, zkrátka není v pořádku. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Rys | středa 26.2.2014 13:15 | karma článku: 12,29 | přečteno: 509x
  • Další články autora

Jan Rys

Veliké hledání

29.4.2015 v 16:00 | Karma: 40,49

Jan Rys

Patnáctý den v patnáctém roce

15.1.2015 v 16:55 | Karma: 5,98

Jan Rys

Mnoho povyku pro nic

19.11.2014 v 20:56 | Karma: 14,29

Jan Rys

(P)omluva

19.9.2014 v 11:35 | Karma: 21,34

Jan Rys

Komunismus byl svinstvo

11.7.2014 v 5:26 | Karma: 12,94