Fed už se konečně uvolnil a hodlá v tom pokračovat

Centrální banka USA snížila objem kvantitativního uvolňování. Celý finanční svět bedlivě sledoval dvoudenní schůzi Fedu, která začala v úterý a včera měla vyvrcholení. A jaký byl výsledek? Stalo se přesně to, co analytici očekávali. A to je překvapení.

Výsledky dvou předchozích schůzí Fedu byly naprosto odlišné, a přesto měly jeden zásadní společný rys. Zamotaly trhům, investorů i analytikům hlavu. V září všichni očekávali, že se Fed konečně „pochlapí“ a alespoň nepatrně sníží objem QE. Nestalo se tak. V prosinci naopak nikdo neočekával, že se QE sníží. Fed ale šokoval a objem peněz, kterými každý měsíc podporuje ekonomiku USA, klesl o deset miliard dolarů. Pro svět to byl první opravdový důkaz, že americká ekonomika se opravdu uzdravuje a tištění peněz k jejímu růstu už nebude potřeba. Přesto, že jsme po novém roce zaznamenaly mírné kolísání a zklamání z trhu práce, nepředpokládali odborníci, že by se Fed zachoval jinak a předpovídali, že bude během roku 2014 snižovat kvantitativní uvolňování na každé své schůzi. A světe div se, stalo se tak.

Znamená to další potvrzení růstu ekonomiky a definitivního uzdravení Spojených států? Podle odborníků z fxstreet je termín konce celého QE v prosinci tohoto roku reálný. Jaký vliv bude mít osamostatňující se americká ekonomika na dolar a ostatní měny?

Jak se dalo čekat, americký dolar uzavírání kohoutů využívá a proti ostatním měnám jeho hodnota roste. Oslabují jak majoritní měny, tak měny rozvíjejících se trhů. Na druhou stranu tyto zisky dolaru nejsou tak výrazné, aby nemohly být smazány. Stačí, aby USA vykázaly slabá makroekonomická data (nebo aby naopak rivalové amerického dolaru disponovaly kladnými čísly) a dolar bude klesat. Z dlouhodobého hlediska se však začínají plnit předpovědi, o kterých mluví analytici již delší dobu. Dolar poroste a především nejsledovanější měnový pár – kurz eura k dolaru – oslabí během roku 2014 k 1,28 usd / eur. A to jsou dobré zprávy, jak pro sílící ekonomiku USA, tak pro Evropu. Silné euro, které nesouhlasí se slabou ekonomickou situací v eurozóně, brání exportu a ekonomiku tak ještě víc trápí. Hlavu si s ním lámou především periferní oblasti měnové unie, jejichž situace je stále špatná. Oslabení eura by tak mohlo ekonomiky nastartovat a propast mezi reálnou situací eurozóny a sílou společné měny by se zmenšila.

Každopádně se teď dolar vyplatí. Jeho cena ještě není tak vysoká na rozdíl od jeho potenciálu. A každé další sezením centrální banky USA by nám to mělo potvrdit. I když už mu bude vévodit jiná hlava. Vláda Bena Bernankeho je definitivně u konce a nastupuje Janet Yellen

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Rys | čtvrtek 30.1.2014 14:40 | karma článku: 9,92 | přečteno: 427x
  • Další články autora

Jan Rys

Veliké hledání

29.4.2015 v 16:00 | Karma: 40,49

Jan Rys

Patnáctý den v patnáctém roce

15.1.2015 v 16:55 | Karma: 5,98

Jan Rys

Mnoho povyku pro nic

19.11.2014 v 20:56 | Karma: 14,29

Jan Rys

(P)omluva

19.9.2014 v 11:35 | Karma: 21,34

Jan Rys

Komunismus byl svinstvo

11.7.2014 v 5:26 | Karma: 12,94