ECB nám připravila překvapení a možná bude pokračovat

Kdo si zvykl, že schůze Evropské centrální banky většinou nepřekvapí a končí nezměněnou měnovou politikou, zůstal včera stát s otevřenou pusou. A že takových nebylo málo. I když se o možném snížení úrokových sazeb mluvilo celý týden, nikdo to doopravdy neočekával. ECB však překvapila a sazby snížila na rekordní minimum z 0,50 na 0,25 %. Její rozhodnutí bylo označeno analytika za „šokující“ a nejviditelněji ovlivnilo obchodování evropské měny. Euro ve čtvrtek jednorázově pokleslo o více než procento proti dolaru a výrazné oslabení zaznamenalo také proti dalším měnám. Prezident centrální banky Mario Draghi navíc po schůzi prohlásil, že „není vyloučen další podobný krok.

 

Ekonomická situace eurozóny, která zažila v posledních měsících zlepšení a růst, se dostala do stagnace. Pro investory na trzích to bylo zklamání a předpovědi říkají, že růstu by měla měnová unie dosáhnout znovu až v roce 2014. Obchodníci se tak nechali slyšet, že by uvítali další podporu od ECB. Ta je překvapivě vyslyšela a snížila úrokové sazby.

 

Kurz eura proti dolaru už sice neokupoval více než dvou roční maxima, přesto se pohyboval na relativně silných hodnotách. Rozhodnutí centrální banky ho však poslalo dolů. Během čtvrtka se zaznamenalo euro dokonce hodnoty okolo 1,3300 dolaru. Na těch se však nekonsolidovalo a běžně tak přes den stálo v okolí 1,3350 dolaru. A v noci se dokonce měnový pár EUR / USD vrátil nad 1,3410. To by mohlo znamenat, že kurz eura proti dolaru se jen tak vysokých čísel nepustí, a jak poznamenala část analytiků, bude růst do konce roku i po něm. Není to přitom tak dlouho, co analýzy předpovídaly pokles eura do konce roku směrem k 1,20 dolaru. Že by však šla evropská měna tímhle směrem, se zatím nezdá.

 

Z přirozenosti vnímání chápeme růst, jako něco pozitivního. Napovídá tomu i samo slovo „růst“ nebo „posilování“. Podle analytika SaxoBank Johna J. Hardyho je však silná měna „to poslední, co Evropa potřebuje.“ Podle Hardyho by s ní mohly mít problém především periferní oblasti. „Růst měny by mohl být problém především pro okrajové země s horší ekonomickou situací, kterým by se ztížila schopnost participace na exportní soutěži,“ dodává k tomu Hardy. Eurozóna tak, zdá se, o silné platidlo nestojí. Přesto se hodnota měny odvíjí od ekonomické situace. Eurozóna stagnuje a potřebovala podpořit od Evropské centrální banky. Euro reagovalo výrazný oslabením.

To by tak mohlo pomoci exportu, jelikož se věci vyvážené z měnové unie stanou pro její obchodní partnery levnější. Naopak za dovážené zboží zaplatí člověk s eury více.

 

Obdobná situace se shodou okolností momentálně děje i u nás. Koruna dnes výrazně oslabila právě proti zmiňovanému euru. Mluví se o šanci snáze prodat naše výrobky, což s sebou ale samozřejmě nese dražší zahraniční zboží pro nás. Více o této problematice zjistíte zde. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Rys | pátek 8.11.2013 1:30 | karma článku: 7,92 | přečteno: 557x
  • Další články autora

Jan Rys

Veliké hledání

29.4.2015 v 16:00 | Karma: 40,49

Jan Rys

Patnáctý den v patnáctém roce

15.1.2015 v 16:55 | Karma: 5,98

Jan Rys

Mnoho povyku pro nic

19.11.2014 v 20:56 | Karma: 14,29

Jan Rys

(P)omluva

19.9.2014 v 11:35 | Karma: 21,34

Jan Rys

Komunismus byl svinstvo

11.7.2014 v 5:26 | Karma: 12,94