Buď ano a nebo jo

Situace na Ukrajině eskalovala v poslední době takovým tempem, že týdeníky neměly šanci a v informovanosti pokulhávala i každodenní media. Nehledě na to, že snaha vyobrazit pohled tamějších obyvatel na celou situaci je velmi ošemetná. Revoluce se srdcem v Kyjevě skončila a do čela státu se dostala „vláda sebevrahů“. Tak ji označili sami její představitelé v čele s premiérem Arsenijem Jaceňukem, jelikož vláda je prý připravena na nepopulární reformy, které ji do několika měsíců vyřadí ze hry. Výhrou pro demonstranty se však tento vývoj rozhodně označit nedá. Zemi vedou nadále politici. Věci tak nejdou úplně podle plánu. 

Zraky celého světa se teď ale upínají především ke Krymu a nedělnímu referendu. V něm by se mělo rozhodnout, kam se ukrajinský poloostrov, který vyhlásil autonomii, vydá. Spolu s Ukrajinou směrem na západ nebo do otevřené náruče matičky Rusi?

S blížícím se referendem vypluly na povrch také první návrhy hlasovacího lístku. Agentura Reuters zveřejnila jeho vzor, podle kterého je jednou z možností sjednocení Krymu s Ruskem jako součásti Ruské federace. Pokud mají obyvatelé Krymu opačný názor, mohou hlasovat pro obnovení ústavy z roku 1992 a postavení Krymu jako součást Ukrajiny. Celá věc je ale o něco složitější.

Ústava z roku 1992 dává totiž Krymu nezávislé postavení uprostřed Ukrajiny, se širokými pravomocemi sebeurčení a navazování vztahů s partnery dle vlastní libosti, Ruska nevyjímaje. Mají obyvatelé Krymu s proruským sněmem, který hlasitě s režimem Vladimíra Putina sympatizuje, faktickou možnost hlasovat pro připojení k Ukrajině? Podle Reuters je druhá varianta pouze delší cestou Krymu pod ruskou kontrolu.

Nic není černobílé. Vidět Rusko jako zloducha a opozici jako spasitele je zavádějící. Postup Vladimíra Putina je v každém případě radikální a svět by měl zpozornět. Jak se ale postavit k otázce Krymu, odkud k nám putují záběry s obyvateli vítajícími ruské vojáky (pardon, domobranu)? Referendum je bezpochyby férová cesta. Ať se rozhodnou obyvatelé sami. Mohou se ale opravdu rozhodnout?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Rys | pátek 14.3.2014 8:00 | karma článku: 7,39 | přečteno: 298x
  • Další články autora

Jan Rys

Veliké hledání

29.4.2015 v 16:00 | Karma: 40,49

Jan Rys

Patnáctý den v patnáctém roce

15.1.2015 v 16:55 | Karma: 5,98

Jan Rys

Mnoho povyku pro nic

19.11.2014 v 20:56 | Karma: 14,29

Jan Rys

(P)omluva

19.9.2014 v 11:35 | Karma: 21,34

Jan Rys

Komunismus byl svinstvo

11.7.2014 v 5:26 | Karma: 12,94