Volba prezidenta a Romové

Pomalu celá Česká republika sledovala reality show s názvem Volba prezidenta ČR. Co na to Romové? Koho by chtěli oni za prezidenta? Proč nám to jejich aktivisté neřekli? Proč jsou tak strašlivě uzavřeni ve své romské problematice a ta celospolečenská je nezajímá?

Když jsem tak sledoval hádky a obviňování poslanců a senátorů na pražském hradě, tak jsem si říkal, že čtvrteční debata Vojty Lavičky, Ivana Veselého a na druhé straně Jiřího Čunka, byla ukázkou slušnosti a vzájemného respektu.

Kam se hrabou „romští aktivisté“ na české politiky v urážkách, vulgaritě a nestydatém nátlaku. Výhružné SMSky, zhroucení volitelé, vzájemné obviňování, sprostá slova a hádky zachycené mikrofony a televizními kamerami… Tohle je naše elita? Tohle je elita českého národa?

Druhá myšlenka, která mě napadla byla v souvislosti s odtržeností Romů od celospolečenského dění. Nečetl jsem nikde (možná jen kromě blogu Patrika Bangy ) názor tzv. „aktivních Romů“ na volbu prezidenta.

Pokud se někdo z „romské elity“ objeví v nějakém televizním pořadu nebo je na něco dotazován v tisku, tak je to skoro vždy v souvislosti s romskou problematikou. „Romská elita“ jakoby neměla názor na to co se děje v České republice. Novináři se Romů neptají na takové věci. Neptají se jich co říkají na volbu prezidenta, neptají se jich co říkají zdravotnické reformě, neptají se jich co říkají zkaženému maso v supermarketech. Ptají se jich co hodlají udělat s nepřizpůsobivými Romy. Co se zloději, kteří mají náhodou také romskou krev.

Bylo by fajn občas vidět v televizi Romku nebo Roma, který se konečně už nevyjadřuje jen k tomu svému problému, ale také například i k dalším věcem jako občan České republiky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Ryšavý | sobota 9.2.2008 23:21 | karma článku: 19,80 | přečteno: 2375x