Slušní Romové. Neustále musí dokazovat, že nejsou parazité

V srpnu to budou už 2 roky co romská internetová televize ROMEA TV začala vysílat talk show Desetiminutovka, ve které představuje Romy, kteří jsou pro českou společnost neviditelní. Studují, pracují, platí daně a přesto musejí stále dokazovat, že nejsou parazité, že neberou sociální dávky a že nekradou.

Ladislava Gažiová, výtvarniceROMEA TV (www.romeatv.cz)

Ladislava Gažiová od mala tíhla k umění, nakonec se mu i věnuje. Mladá výtvarnice oceněná v roce 2008 Cenou kritiky a o rok dříve prestižní cenou evropskou - The Sovereign European Art Prize. Narodila se ve Spišské Nové vsi. Vysokou školu Uměleckoprůmyslovou ale už vystudovala v Praze, kde žije i pracuje. Kromě své autorské tvorby a výstav také spolupracuje s některými občanskými sdruženími, zejména se sdružením ROMEA. Jezdí na přednášky s dětmi a učí je kreslit a dělí se o zkušenosti, jak se vypořádat se svojí identitou. Ta v její tvorbě sehrávala významnou roli. Do studia Desetiminutovky si jí pozvala Jarmila Balážová.

Dnes se fotografování příliš nevěnuje, jednu dobu ale fotil pro nejprodávanější tuzemský deník. Pětačtyřicetiletý rodák Jan Josef Horváth se narodil v Rožmberku nad Vltavou jako nejmladší z osmi sourozenců, v české metropoli žije ale už od roku 1984. O focení se začal zajímat již v období puberty a na svém kontě má několik fotografických výstav. V jedné z nich například zachycuje osudy seniorů v domovech důchodců, v další pak krutý život lidí na východoslovenských romských osadách . V roce 2000 nafotil koncert Heleny Vondráčkové a Karla Gotta v New Yorku, v Bruselu pak zpěvačku Lucii Bílou. V současné době kromě jiného spolupracuje s romskou redakcí Českého rozhlasu. Nejen o focení si s ním povídal Tomáš Bystrý.

Na další Desetiminutovky se můžete podívat ZDE.

Autor: Zdeněk Ryšavý | pátek 29.7.2011 7:15 | karma článku: 17,73 | přečteno: 3740x