Romové jdou před soud, rasisté z Janova ne!

Zítra stanou před soudem dva Romové obžalovaní z výtržnictví, hanobení národa a rasy a násilí proti skupině obyvatelů a jednotlivci. Trestných činů se údajně dopustili loni 4. října v litvínovském Janově, když se postavili provokaci neonacistů z Dělnické strany.

Romea.cz

Záběry Roma, který nadává člence Dělnické strany "kundo špinavá česká", obletěly internet. A reakce neonacistů se dala očekávat.

Neonacisté zorganizovali několik demonstrací, které vyvrcholily 17. listopadu 2008 pokusem o pogrom na janovské Romy. Někteří obyvatelé Janova tehdy na Romy křičeli tvrdé rasistické nadávky. "Zmrdi černý," křičela mladá žena, další muž volal směrem k Romům: "Černý svině". Otevřeně podporovali útok neonacistů na místní Romy.

Zdálo by se, že se jedná o naprosto dva stejné případy verbálního rasismu. Oba tyto případy je nutné zcela zřetelně odsoudit, protože tudy cesta nevede. Oba dva případy rasismu by měly být stejně potrestány.

Bohužel nebudou!

Romové stanou zítra před soudem, ale rasisté z Janova ne! Jaký je rozdíl když někdo nadává "kundo špinavá česká" nebo "zmrdi černý"? Pro mě žádný, ale pro státní zastupitelství zřejmě velký. V jednom případě bude rasistické chování posuzováno jako trestný čin a ve druhém jako přestupek.
Může se někdo divit Romům, že nemají důvěru v policii, v soudy, potažmo v Českou republiku?

Více informací naleznete zde:
http://www.romea.cz/index.php?id=detail&detail=2007_6377

VIDEO: http://www.romea.cz/romeatv/index.php?id=detail&source=t&vid=ukbpGyZFEbE&detail=ukbpGyZFEbE

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Ryšavý | středa 24.6.2009 17:13 | karma článku: 17,95 | přečteno: 3571x