Ministryně urazila spíš Lidové noviny než Romy

V pondělí večer se na serveru Lidových novin objevil článek s bombastickým titulkem - Ministryně urazila Romy. Článek upozorňoval na úterní vydání Lidových novin, kde se čtenáři dočtou, jakým způsobem Romy urazila a jak jsou na ní Romové naštvaní.

Romea.cz

V upoutávce byly použity citace z rozhovoru ministryně Stehlíkové pro sobotní vydání regionálního deníku Jesenicka a Šumperska, kde na velmi prapodivně formulované otázky ministryně trochu nešťastně reaguje. Tedy žádná citace oněch Romů, které její výroky urazily.

Říkal jsem si, budiž. Jde o marketingový tah, aby se prodalo co nejvíc výtisků a naštvaní Romové budou ministryni spílat, až v papírové verzi novin.

Ráno jsem si koupil Lidové noviny a hledal vyjádření naštvaných Romů. Nenašel jsem je. V článku je citován Jan Černý z organizace Člověk v tísni a také advokát Martin Čonka, což je právě ten advokát, který podával trestní oznámení na Jiřího Čunka.

Ano představte si to Martin Čonka je Rom. Uráží ho tedy výroky Džamily Stehlíkové? „Výroky jsou to nešťastné. Zevšeobecňování mi vždycky vadí,“ říká advokát Martin Čonka. Myslí si ale, že na rozdíl od Čunka to Stehlíková myslí dobře. „Výrok se musí vykládat podle toho, jak ho člověk myslí, a paní ministryně to, myslím, nemyslela špatně.“ Nic o tom, že by byl uražený… Zdá se, že paní ministryně spíš urazila Lidové noviny než Romy.

Čekal jsem, že až dorazím do kanceláře sdružení ROMEA budou volat novináři a tlačit nás do toho, abychom výroky paní mistryně okamžitě odsoudili. Ozvala se Česká televize, s tím, že by chtěli vyjádření k výrokům do živého vysílání. Souhlasili jsme a za sdružení ROMEA se vyjádřila Stanislava Ondová. Česká televize dokonce odvysílala přímým přenosem tiskovou konferenci Džamily Stehlíkové, která se týkala nového zákona o neziskových organizacích, s následnou debatou šéfa organizace Neziskovky.cz Markem Šedivým. Předpokládali jsme, že Česká televize na tiskové konferenci otevře téma výroků a umožní Džamile Stehlíkové své výroky vysvětlit. Bohužel nic.

Po věcné debatě o návrhu zákona, přišla na řadu Stáňa, která vysvětlila stanovisko sdružení ROMEA, které není vůbec uražené. „Výroky jsou sice nešťastné, ale rozhodně je nelze srovnávat s výroky Jiřího Čunka nebo Liany Janáčkové,“ řekla v České televizi Stáňa. (na video se můžete podívat ZDE)

Zdálo se mi to opravdu poněkud nešťastné. Romské a proromské neziskovky se do médií dostávají velmi často právě v souvislosti s různými výroky politiků. Velmi málo se tam dostanou, aby informovaly o svých projektech nebo aby vyjádřily svůj názor na připravované zákony. Média je často vykreslují a staví do pozice jakési slovní policie. Což samozřejmě vyvolává negativní reakce.

Odpoledne se ministryně Stehlíková za své výroky omluvila. Její omluva je jasná a bez kličkování. Nic podobné tomu co předváděl Jiří Čunek nebo Liana Janáčková.

Z této jednodenní kauzy by si měli vzít ponaučení všichni zúčastnění. Danuše Krčová, která ministryni pokládala podivně zabarvené otázky. Ministryně, která na ně podivně odpovídala. Česká televize, která měla dát šanci Džamile Stehlíkové své výroky vysvětlit (předpokládám, totiž, že by se paní ministryně omluvila v přímém přenosu) a koneckonců i sdružení ROMEA, které je neustále médii stavěno do pozice mravokárců, přičemž projekty, které především dělá, pomáhají celé řadě lidí v jejich nelehké situaci.

Autor: Zdeněk Ryšavý | úterý 15.4.2008 17:37 | karma článku: 12,94 | přečteno: 2772x