Laciné a populistické triky primátorky Řápkové

Někdy mám pocit, že svět se zbláznil a že média, která nám zprostředkovávají pohled na aktuální události, také. Například nyní nám novináři poskytují on-line zpravodajství z bydlení mezi tzv. "nepřizpůsobivými".

Média skočila na laciný trik primátorky Chomutova Ivany Řápkové (ODS), která potřebovala získat popularitu ztracenou při kauzách "Kamencové jezero" a "Rabas" a začala s pomocí exekutorů tvrdě vymáhat "stokorunové dluhy za popelnice". Nezapomněla v inkrimonovaný den sezvat na tuhle taškařici veškerá média. Její mediální divadlo vyvrcholilo nabídkou bydlení pro Michaela Kocába mezi tzv. "nepřizpůsobivými".

A toho se chytli neohrožení novináři z Chomutovského deníku nebo třeba Tn.cz. Popisují jak se plíží tmavými chodbami rozpadlých baráků a jsou udivení, že v takovém domě hrůzy přijdou do čistého upraveného bytu, kde jim "nepřizpůsobiví" nabídnou teplý čaj a společně se pak dívají na televizní noviny. Jaké to překvapení! Ano, tito lidé nemají na komerční nájem 9 tisíc, a proto bydlí v ghettu v rozpadlém baráku, který léta nikdo neopravoval. Bydlí v něm, ale v čistém upraveném bytě!

Shodou okolností jsme minulý týden navštívil Litvínov a Kladno, kde jsme byli s kolegy v tzv. lokalitách, kde žijí převážně Romové.

V Litvínově v ubytovně UNO (Ubytovna pro nepřizpůsobivé obyvatele) a v ubytovně Bílý sloup. Obě provozuje město Litvínov. UNO je opravdu hrůza. Zápach na chodbách a rezavý žlab místo umyvadla ve společné kuchyňce. Nakoukli jsme i do minibytečků. V rámci možností čisto, uklizeno. Neviděl jsem každý byt, takže nevím jak to bylo jinde, ale společné prostory hrůza. Měsíční náklady na bydlení se pohybují podle počtu obyvatel a velikosti minibytečku mezi 1800 až 2500.

Druhá ubytovna Bílý sloup je lepší. Na chodbě není zápach a je vyzdobená obrazy s náboženskými motivy. Minibyt, do kterého jsem nakoukl, byl útulný, upravený, čistý. Ovšem náklady na bydlení tady jsou 7 - 8 tisíc měsíčně, tedy stejně jako komerční nájem v Litvínově. Nájem v městském bytě, kterých nemá Litvínov mnoho, se pohybuje kolem 3 tisíc.

Na Kladně to bylo podobné. Špinavé a rozbité baráky a v nich uklizené a čisté byty, kde bydlí většinou Romové.

Rozhodně nechci tvrdit, že 100% obyvatel tzv. domů hrůzy bydlí, tak jak jsem to viděl. Určitě ne! Rozhodně nechci tvrdit, že si někteří za svou situaci nemohou sami. Mohou! Někteří neplatili nájem a neplnili si své povinnosti, obtěžovali sousedy a zákonitě přišel trest.

Nedělejme z nich ale zločince a hlavně jim nezáviďme, že mají snad něco zadarmo a že berou sociální dávky. Není co závidět! Zároveň prosím politiky, nyní konkrétně paní primátorku Řápkovou: Nestavte si na těchto lidech politickou kariéru!

Autor: Zdeněk Ryšavý | sobota 28.2.2009 10:26 | karma článku: 15,92 | přečteno: 1911x