Jeden odstavec o romských zločineckých organizacích

Podle médií je poselství výroční zprávy ÚOOZ jasné: přibývá zločinů organizovaných romskými klany. Zprávu s takovým nebo podobným titulkem přinesly snad všechny důležité zpravodajské servery. Ale jak je to vlastně doopravdy?

Některé je doplnily krásně nesmyslnými ilustračními fotkami. O tom jsem ale již psal zde (Exkluzivní fotografie: Romské zločinecké gangy v akci).

Titulek o romských klanech použila ČTK a pak tuto zprávu přebraly ostatní média. V titulky byla vždy zmínka o romských ganzích nebo klanech. Nedalo mi to a originál zprávy, kterou ÚOOZ zveřejnil jsem si našel na internetu (ZDE).

Procházím zprávu a hledám kapitolu o romských zločineckých klanech.

V první kapitole Problematika násilí ani slovo o Romech. Ani v kapitole o problematice obchodu se zbraněmi není o Romech zmínka. Konečně jsem našel v kapitole věnované  problematice ochodu s lidmi a ilegální migraci něco o Romech.

"V poslední době je zaznamenán nárůst trestné činnosti, kterou organizují rómské zločinecké organizace. Jedná se o obchod s bílým masem, provozování erotických podniků a paděláním platebních karet, osobních dokladů a peněz. Této trestné činnosti se nedopouštění pouze na území ČR ale i v jiných státech (Norsko, Dánsko, SRN). Pronikání do těchto struktur je ztíženo především tím, že se jedná o rodinné klany."

Hledám dál, protože přece není možné, aby bylo jednomu odstavci v obsáhlé zprávě věnováno tolik mediální pozornosti a ještě to bylo zdůrazněno titulkem. Ale ouha... nic nenacházím.

Ano, jeden jediný odstavec. Bohužel mediálně populární téma, takže proč si trochu neudělat popularitu u čtenářů, jejichž postoj k Romům je většinou negativní.

Nechci házet vše na média. Asi jen omylem došlo k tomu, že v jiné části zprávy ÚOOZ přiřkla padělání peněz, karet a dokladů romské skupině na jihu Moravy. Ukázalo se, že šlo o rumunskou skupinu a ÚOOZ chybný údaj opravil. Možná i tato chyba ovlivnila média a kus viny je i na ÚOOZ.

Na závěr jen drobnou poznámku pro všechny ty, kteří do diskuze začnou psát o tom, kolikrát byli okradeni Romy, o romských kapsářích, prostitutkách atd. Rozhodně se nezastávám žádných lumpů, zlodějů a gangsterů a rozhodně si o Romech nemyslím, že jsou všichni svatí a rozhodně netvrdím, že Romové nepáchají trestnou činnost! Mezi Romy samozřejmě existují zloději, podvodníci, lumpové a kriminálníci. Stejně tak existují mezi námi Čechy. Policie musí co nejrazantněji postupovat vůči všem, kteří porušují zákon. A je mi jedno jestli se jedná o Roma, Čecha nebo Vietnamce.

Jednotlivá média by příště měla více zkoumat originální zdroje než vždy slepě přebírat informace od agentur. Lze jen doufat, že nešlo ze strany médií o zlý úmysl.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Ryšavý | sobota 23.8.2008 16:36 | karma článku: 27,55 | přečteno: 8262x