Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jistě "nikdy jsme se neměli lépe", ale i pojem blahobyt je relativní. Začátkem minulého století byl také předpoklad zlatého věku, bylo mnoho tech. vynálezů - od násadky pera po počítač, začátek atomu, ale jak to vyústilo ve 2 světové války !

Dá se předpokládat, že bude pokračovat neustálý růst ekonomický, to je snad mýtus, však každá civilizace, když dosáhla vrcholu - nastal pád. Někteří ekonomové předpovídají rychlou změnu systému, dokonce za pár desítek let. Krach a pak znovu obroda. Není důvod se utěšovat, že je líp a bude ještě líp, kdoví.

1 0
možnosti

Blbější článek jsem nečetl. Zřejmě se neumíte koukat kolem sebe, ztrácíte paměť a hlavně asi nikam necestujete. Venku ve světě byste poznal, co je to bída a jak neskutečně se máme...

6 0
možnosti

Tohle jsem stále slýchal za totality od komunistů.;-)

4 0
možnosti

Osobně vůbec taková ta veřejná hodnocení "jak se máme" oproti jiné době neuznávám. Proč?

1. Nikdo neví, jak bychom se měli, kdyby byl vývoj jiný.

2. Odmítám posuzovat to, jak se mám, z pohledu konzumu, tedy kolik si z platu koupím mléka, či litrů benzínu. A to nejen proto, že materiální stránku nepovažuji za nejdůležitější, ale i proto, že to "jak se máme" je zcela relativní a mnohem víc nám záleží na tom, jak se máme oproti lidem kolem, než jak se máme absolutně. Není to dávno, kdy mít se dobře znamenalo mít střechu nad hlavou, v zimě mít ve světnici nad bodem mrazu a v chlívku kozu. Dnes mít se špatně znamená mít starý model telefonu (protože soused má nový). Takže absolutní úroveň "blahobytu" neříká vůbec nic.

3. Úroveň "blahobytu" neříká nic onaší dlouhodobé situaci a perspektivách. Jako příklad uvedu, že mohu opustit děti a manželju, prodat dům který jsem 20 let stavěl, peníze prohrát v kartách a ze zbytku si koupit štanglu uheráku a šampáňo a říkat si "to se mám, dokud jsem stavěl dům, takovouto večeři jsem si dovolit nemohl. Mám se tedy lépe, než loni.. :-P

4 0
možnosti

Mám pocit, že samotný text je spíše kritikou té myšlenky řečené v nadpisu. Ale to mi nepřijde správné. Samozřejmě, vždycky lze nalézt výjimku, kdy to neplatí, ale v celkovém pohledu je nadpis rozhodně pravdivý. Je třeba myslet na to, že tu nemáme 70 let na našem území vojenský konflikt (to je unikát prakticky v celé historii), podařilo se vymýtit spoustu nemocí, máme delší dobu dožití, děti se dožívají dospělosti, matky neumírají při porodech, máme relativní svobodu, demokracii, obrovský technologický pokrok, možnost rychle cestovat po celém světě atd. Važme si toho, nemusí to trvat věčně.

0 0
možnosti

I přes to vaše skuhrání v textu titulek odpovídá skutečnosti. :-)

1 0
možnosti

Zcela apoliticky - Měli jsme štěstí, domotali se a vyskytli v nejlepší možné době. Životní úroveň je, i nárůst - pravda, kdo chce, si svou chudobu najde. Sranda je, že vláda na to nemá žádný vliv - hospodářskou konjukturou se jí tak dokonce děje navzdory. K tomu žel, další prvky populismu a rozhazování prostředků k vyvolání okamžitého efektu. Očekává se, že to skončí - 1 - 2 roky. Žádné rezervy nejsou, naopak ty se do rozpočtu i rozpouštějí ! Pak nastoupí někdo jinbý, asi pravice - Bude jí spíláno, dobře už bylo, klasika ... :-)

12 0
možnosti
Foto

Každopádně je levněji než za komančů.

5 0
možnosti

Zvláště pak nájemné a bydlení vůbec.

0 0
možnosti

Nebuďte zapšklý, opravdu se máme nejlépe, co jsme se kdy měli. NEZNÁM ve svém okolí chudého člověka. Nemyslím někoho, kdo podepsal nesmyslnou půjčku, nebo někoho, kdo jel na černo a pak dělal mrtvého brouka. Ale práce je opravdu pro každého. A tím pádem je každého volba, jak dál s penězi naloží. Někdo si kouplí flašku a cigarety, někdo auto a jede na dovolenou.

11 0
možnosti
Foto

Inu, za komunistů byla taky práce pro každého.... dokonce povinně.

0 2
možnosti
Foto

Jj, to je dost výstižné. Karma.

0 0
možnosti

Od vás bych tedy karmu takovému blábolu nečekal. Spotřeba domácností je jedním z největších tahounů HDP a její růst určitě není způsoben jen zvyšováním cen.

0 0
možnosti
Foto

Víte , televize má takový knoflík - tím se dá vypnout.

1 1
možnosti
  • Počet článků 530
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Autor je zvídavý a v tom je ten problém. V přírodních a technických vědách je poznání v určitém čase jednoznačně dané. Ve společenských má deset lidí jedenáct názorů, samozřejmě správných. Jak si vybrat? Například na blogu. Pokud máte dojem, že některé věci zlehčuje, tak máte pravdu. Když už lepší možnost nemá.

Seznam rubrik