Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AA

Saša

24. 9. 2008 10:53
Nemáte tak úplně pravdu.

Ve vrcholové politice nejsou lidé, kteří prošli komunální politikou - těch je tam úplné minimum. Pár bývalých starostů je v Senátu, ve sněmovně se však takoví lidé téměř nevyskytují. A to je velká chyba.

Domnívám se, že je třeba změnit volební systém tak, že se pasivní volební právo (právo kandidovat) omezí, aby bylo zajištěno to, co je v normálních podnicích běžné: do vrcholných funkcí jdou teprve ti, kdo se osvědčili na funkcích nižších.

0 0
možnosti
AA

Saša

24. 9. 2008 11:06
Census politické praxe pro pasivní volební právo.

Právo být volen by mělo být proti dnešnímu stavu omezeno zavedením censu politické praxe.

Tedy do obecního (městského, obvodního) zastupitelstva by mohl kandidovat každý, kdo dosáhl 18 let věku, jako dosud.

Do krajského zastupitelstva by mělo být povololeno kandidovat jen tomu, kdo již aspoň jedno celé vlolební období byl zastupitelem obecním (tedy jeho bezprostřední sousedé, které ho osobně z obce znají, mu aspoň jednou už dali důvěru).

Do Poslanecké sněmovny by mělo být umožněno kandidovat jen tomu, kdo již aspoň dvě celá volební období byl zastupitelem obecním, nebo jedno celé volební období zastupitelem krajským.

Do Senátu by pak mělo být umožněno kandidovat jen těm osobám starším 40 let, které alespoň jedno celé volební období vykonávali funkci "uvolněného zastupitele" obce nebo kraje, nebo byli alespoň 3 volební období zastupiteli (neuvolněnými) kraje nebo obce, nebo byli alespoň jedno celé volební období poslanci poslanecké sněmovny.

0 0
možnosti
OG

Kirů

24. 9. 2008 9:23
Ale ...

...pane nebuďte naivní. Copak nesledujete ten maglajs ?  Valach s gulema, Langer  se nechá volit v Praze, Paroubek zase  v Ústeckém kraji, a proč ?  No právě proto, že ve svých vlastních okrscích je moc dobře znají a nikdo by jim hlas nedal.

0 0
možnosti
N

Nero

24. 9. 2008 9:08
Proč stojí místní za svým člověkem?

Vy by jste nestál za někým kdo Vám na každé schůzi popovídá věci které se z novin-médiííííí-nedozvíte?Jeho odchod by pro místní znamenal konec nadstandartních informací.

Vida jak je to prosté

0 0
možnosti
  • Počet článků 530
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
Autor je zvídavý a v tom je ten problém. V přírodních a technických vědách je poznání v určitém čase jednoznačně dané. Ve společenských má deset lidí jedenáct názorů, samozřejmě správných. Jak si vybrat? Například na blogu. Pokud máte dojem, že některé věci zlehčuje, tak máte pravdu. Když už lepší možnost nemá.

Seznam rubrik