Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hledání pravdy

Informace vládnou světu. Ale jak hledat ty správné když se často lže, spolehlivé prameny jsou obviňovány z dezinformace a pravda následující den mizí z archivů? Neztrácejte trpělivost, hledejte a srovnávejte.

Informačně jsem vyrostl na Svobodné Evropě. Tedy díky vlastnímu dědovi, který její zprávy léta denně sledoval. A když to vypadalo na hodně tvrdou propagandu, přeladil na „Londýn“. Snad proto dodnes víc věřím BBC než zbytku světa. Ale k věci.

Dvě zkušené novinářky se rozhodly poznat na vlastní oči situaci v Sýrii. Výše zmíněné kritérium pravdivosti srovnáním nás vede ke dvěma variantám. Buď jsou to mimořádně odvážné ženy, nebo holky pitomé. Jak kdy a jak kde. Samy mezi řádky přiznávají, že výlet na hranici IS jim hodně zvedl adrenalin. Ale snažily se zůstat poctivé ve své profesi a já se na základě jejich informací mohu pokusit o vytvoření vlastního názoru.

Fakta:

Starý pán přiznává, že jeho tři synové odešli do Německa, aby nemuseli bojovat.??

Ten pán má penzi 100 dolarů měsíčně. Bojovník IS 4000. To se to bojuje za pravdu. Zvlášť když člověk věří tomu, že po smrti na něj čeká ráj plný panen. Státnímu zaměstnanci dává plat zlý Asadův stát z Damašku. Bohužel, Damašek je od kurdských bojovníků odříznut nezávislými povstalci.

Syrie těží ropu, ale nemá benzin. Turecko oblasti znepříjemňuje život. Proč asi?

Rodina se chystá na cestu do Německa. Prodali dům (kdo je v té chudobě bohatým kupcem?). V Německu je nestarší syn, rodiče ženy a její bratr s dvěma dětmi a manželkou. Manželé pojedou s pěti dětmi. Jestli dobře počítám, tak to je čtrnáct lidí z jedné rodiny. Z toho sedm dětí (nejstaršího nepočítám). Instrukce pro německé neziskovky:  Čtyři dospělí muži (kvalifikace neuvedena), tři ženy v domácnosti (muslimky), zbytek dětí, toužících po vzdělání, časem i vysokoškolském. Má dáti – dal  evidentně selhává.

Na další stránce – manžel vysokoškolák pracuje v Německu v restauraci. (Němci a migranti se zřejmě dívají na kvalifikovanou práci rozdílně.) Možná situaci zlepší migranti z jihu. Mnoho z nich má vysokou školu – studium koránu.

Přechod do Evropy si šacují minimálně na 4000 dolarů na osobu. Přeji jim šťastnou cestu, já bych si takovou akci nemohl dovolit ani sám. Tolik peněz jsem ještě v hotovosti neviděl.

Jak se chovají slušné islámské ženy? Ne ty kurdské, ty odvážně bojují, ale ty správné ženy bojovníků IS. Cituji: „Jejich ženy sedí doma nebo něco organizují, třeba zpěvy z koránu. Někdy taky působí jako tajná policie a sledují ostatní ženy, jak jsou oblečené, o čem se baví, jak se chovají. A pak je udávají!“ Genderové sufražetky mě nebudou mít rády, ale jako téměř kmet jsem byl mnohokrát překvapen situací, jak ženy umí šmírovat a pomlouvat i svou nejlepší kamarádku. Některé to zřejmě mají v genech. Proto jsou také mnohé z nich ochotny zahalit hlavu a poslouchat rozkazy svého pána.

Kupodivu je stále mnoho rodin, které zůstávají v neklidné zemi. Rozumím jim, jsou tam doma. Přiznávají, že k odchodu do Evropy je nutí špatná ekonomická situace! Migrace je tedy především ekonomická.  A mezinárodní pomoc nikde. Snad jen lékaři jsou platní na místě. Ostatní mluví, organizují a skutek utek´. NATO se rozhýbalo a posílá lodě. Budou situaci monitorovat. Jak jinak, že.

Co mě zaujalo, je moudrost novináře Masúda: „Myslím, že IS je banda idiotů řízená skupinou velmi inteligentních lidí, kteří páchají terorismus ve jménu islámu.“ Slova hodná vytesání do zdí všech institucí v  Evropě. Doporučil bych vynechat slovo IS a na jeho místo dát výměnnou tabulku, podobnou jakou jídelny vyvěšují jídelní lístek. Prostě univerzální. A ještě za ty inteligenty nenápadně vsunout „a amorálních bestií“ nebo něco podobně decentního.

Nejsem profesionální novinář. Proto nerad vyslovuji komentáře. Jen nabízím fakta ke srovnání a doufám, že posluchač, čtenář si vytvoří vlastní názor. Moje profese ale optimismus tlumí. Je mnoho lidí, kteří vlastní názor nemají. Třeba jednou dospějí. Obě autorky, které mně poskytly tyto a mnoho dalších postřehů k zamyšlení v to snad doufají také.

Ta útlá a skvělá knížka se jmenuje: Islámskému státu na dostřel. Tak srovnávejte a pozor! Názor jen vlastní!

Autor: Karel Ryšán | neděle 14.2.2016 8:46 | karma článku: 21,43 | přečteno: 341x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Tak to je vážné!

Z bohorovného klidu mezi oslavami a medailemi mě vytrhla šokující zpráva. Nejsou řezníci. V duchu vidím miliony žen, migrujících mezi prodejnami maso a uzeniny. To je skutečné ohrožení Evropské unie.

29.10.2018 v 8:14 | Karma: 23,86 | Přečteno: 481x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Houby s voctem

pravil muž z lidu, když přišla řeč na efektivitu, produktivitu a podobné populární termíny. A nabídl následující příklad.

16.10.2018 v 8:44 | Karma: 15,60 | Přečteno: 518x | Diskuse| Politika

Karel Ryšán

Jak migrují Češi

Migrace byla a je bez diskuse přirozený jev. Ale podívejme se na ni optimisticky a bez zkreslujících komentářů. Realita se objeví ve zcela jiném světle.

8.10.2018 v 8:49 | Karma: 20,26 | Přečteno: 604x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Rozštěpení politici

Někdo o nich říká, že jsou odtržení od života normálních lidí. Zajímavé na tom je, že to slovo normální má v tomto případě dvojí výklad. Ale pojďme k věci, dva příklady, bez jmen, která snadno dosadíte.

2.10.2018 v 8:51 | Karma: 15,77 | Přečteno: 338x | Diskuse| Společnost

Karel Ryšán

Dešťovka nad zlato!

Dešťovka zvaná žížala je pro zdravou půdu poklad. Dešťovka jako voda také. V tomto případě není zcela jasné pro koho. Jistě správný důvod odhalíte.

27.9.2018 v 12:25 | Karma: 21,58 | Přečteno: 522x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 530
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Autor je zvídavý a v tom je ten problém. V přírodních a technických vědách je poznání v určitém čase jednoznačně dané. Ve společenských má deset lidí jedenáct názorů, samozřejmě správných. Jak si vybrat? Například na blogu. Pokud máte dojem, že některé věci zlehčuje, tak máte pravdu. Když už lepší možnost nemá.

Seznam rubrik