Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

P51e15t74r 15B94u43r83i11a61n

18. 2. 2021 16:22

Mám k vašemu blogu řadu výhrad. Řekl bych, že ač vedena dobrým úmyslem poradit zájemcům o půjčku, dopustila jste se klasické manipulace typu zlí lichváři versus nevinné oběti spotřebitelé a k tomu jste použila řadu mediálně profláknutých fabulací.

Hned v úvodu radíte, aby si lidé nacházeli ty poskytovatele půjčky, kteří jsou prověřeni ČNB. Zbytečně. Všichni poskytovatelé úvěru už musí mít dnes docela přísnou licenci a dozorovatele ČNB. Kdo nemá nesmí půjčit ani vindru a taková půjčka je právně nevymahatelná. Tedy varovat před nabídkami vylepenými na sloupech je mimo, protože jednak tam může nabízet i oficiální sprostředkovatel a pak je to jako varovat před léky nabízenými v šeru diskotéky, místo v ordinaci.

RPSN je pro vás alfou a omegou ceny půjčky. Ale právě RPSN, protlačené neziskovkami, je asi nejvíce matoucí údaj celé půjčky. Lehce se může stát, že při nižším RPSN přeplatíte víc a naopak. Vy správně podotýkáte, že při stejném počtu splátek, jenže to nemá žadatel v té chvíli jak a s čím srovnat. Prostě RPSN 230% prásk ho a hotovo a on se mylně domnívá, že to znamená, že zaplatí 2,3 x násobek půjčené částky. To je nejčastější omyl hned za výši úroků, to je podobně matoucí číslo. Nejlepší je pronásobit si počet splátek s jejích výší a to celé srovnat s jistinou a kolik přeplatím je jasné jak facka. RPSN ani výše úroků mi to fakt neřekne.

Další omyl je ve vašem tvrzení, že zastavovat nemovitost u spotřebního úvěru pro pár stovek tisíc je špatně. Tak ono je to hlavně ze zákona zakázané, nebo hodně ztížené. Tahle praxe prostě už nejde lehce použít, stejně jako bianco šeky, nebo rozhodčí doložky.

Samostatnou kapitolou jsou pak čarodějové z Člověka v tísni, kteří lžou, až se jim od dobroúmyslu práší. Jejich každoroční index srovnávání půjček je děravé, vylhané nic. Zvláštní mág byl v tomhle Daniel Hůle, který např. v jednom srovnání tvrdil, že Help půjčka (ale i jiné) je nedůvěryhodná, protože nelze vůbec zjistit zda a jak prověřují bonitu žadatele (což je povinnost).

0 0
možnosti
PB

P32e40t84r 80B73u10r74i34a60n

18. 2. 2021 16:43

Ovšem na to mi stačilo zadat tu společnost do googlu, vytočit zákaznické číslo zdarma a optat se: dobrý den, kdybych chtěl od vás půjčku, co k tomu potřebuji? A jako první se vám ozve: platnou pracovní smlouvu a tři poslední mzdové lístky jako doklad vašich příjmů, popřípadě vaše daňové přiznání a výpis z účtu. Pro Hůleho to není jak zjistit, pro mne pouhé tři minuty. Odborník par excellence. A to, že jeho srovnávací projekt shodou okolností financovala banka, která se umístila hned na třetím nejlepším místě, to je už dokonalý nářez.

A tím se dostáváme k dalším jejich srovnání, kde doslova tvrdí, že nedůvěryhodné jsou ty nebankovky, které si neprověřují schopnost splácet tak, že nejsou členy registry BRKI a NRKI. Prosím pěkně, nákuk do těchto registrů mi neřekne jaká má žadatel příjem versus závazky, nýbrž jen jakou měl v minulosti finanční kázeň. A to ještě jen z poloviny. Tedy naprostá demagogie. A mimo to registry BRKI a NRKI jsou soukromé a nakukování do nich dost tučně zpoplatněno. Nákukem do takového registru nezjistíte o možnosti splácet klientem naprosto nic.

Další jejich majsterštych je ve tvrzení, kolika že prý násobek člověk přeplatí penále, pokud se dostane do potíží s včasným splácení. Tak jednak jako drobné potíže počítají automaticky mamutí půjčku a odmítání cokoliv splácet po dobu celé řady měsíců a to i přes četné výzvy a žádosti. A i pak jim vyjde hausnumero, které je naprosto v rozporu se zákonem a tedy nevymahatelné. Anebo další příklad zde: Pochybná je, podle názoru Člověka v tísni, i praxe společnosti GO Invex Finance (credit123.cz), která si za den prodlení účtuje administrativní náklady ve výši 70 Kč.

Ale zákon praví, že:

2) Souhrn výše všech smluvních pokut uplatněných podle odstavce 1 písm. c) nesmí přesáhnout a) 0,1 % denně z částky, ohledně níž je spotřebitel v prodlení,

Tedy bych to uzavřel tím, že srovnání výhodnosti půjček Člověkem v tísni je někým dobře financovaný marketingový blábol. Tedy podraz.

0 0
možnosti
  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 746x
Češi se coby spotřebitelé pořád ještě spoléhají na autoritu státu a jeho úřadů, ve světě úvěrů to platí dvojnásob. Jenže pak zjistí, že stát je už dávno bezzubý a ochránit je nedokáže. Popovídejme si občas o spotřebitelských půjčkách a jejich (často skrytých) zákonitostech. Na půjčky se dá nahlížet ale i z opačné strany - jako na investici.

Svět úvěrů a zápůjček je pestrý a spletitý, ale možná vám dokážu ukázat, že se jím dá projít bezpečně a často i pohodlně. Stačí mít ty správné informace z oblasti finanční gramotnosti. Té se ostatně i věnuji, jak můžete zjistit například na LinkedIn.

Seznam rubrik