Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Kolumbo

15. 5. 2011 15:32
Kdyby se na to

politici radši vykašlali a nechali starost o vlastní stáří na každém jednotlivci. Hned by se ukázalo, kdo si jak vychoval děti a jak je potřebný pro své okolí. O lidi nerudné, nevděčné, věčné stěžovatele a shuhraly by se dobrovolně starali jen masochisté a snad řeholnice. Sociální stát a státní "sociální zabezpečení" je ptákovina.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

14. 5. 2011 21:11
Stejně všichni řeší špatný problém

Všichni zkoumají demografické křivky a automaticky počítají s běžnou nezaměstnaností. Značně podceňují riziko, že bude adekvátně s prodlužováním věku odchodu do důchodu nezaměstnanost. Velkým zkreslením také je, že růst nezaměstnanostnanosti mladých lidí by příznivjejší demografický vývoj pouze zvýšil, ale na důchody by se stejně víc nevybralo. Poptávka po práci je zcela primární.

0 0
možnosti
PR

Rusy

15. 5. 2011 8:57
Re: Stejně všichni řeší špatný problém

Pokud nebude práce, pak zřejmě roste produktivita, že stačí méně lidí, takže by to mělo vést k vyšší specializaci a vyšším odvodům z práce a z kapitálu, případně daňové zatížení výrobních prostředků, protože odvod ze spotřeby to nezachrání. No a takhle vláda to taky řeší - přesně obráceně.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

14. 5. 2011 20:59
Pěkně

Super výpočet.

0 0
možnosti
MB

802

14. 5. 2011 20:45
Tahle "reforma" to je naprostá ekonomická

šílenost.

Představme si normální firmu která by 20 let namísto investice do  obnovy výrobního zařízení konzumovala a po 20 letech prohlásili že se to napraví tak že se vezmou další desítky miliard ročně z téhle investice a že se to bude spořit do banky. To není náprava to je řízená likvidace firmy.

Zrovna tak to je s firmou zvanou ČR, jediná možná reforma je vzít  peníze z konzumu a začít to cpát do dětí, což je ekonomicky jen a jen to výrobní zařízení které tady v budoucnu bude vyrábět ty peníze pro důchodce.

Ono tohle by mělo i ekonomický přínos peníze v bance to dusí ekonomiku, ty si potom půjčuje státní rozpočet a seká  další dluhy, peníze utracené v investici do dětí to ekonomiku stimuluje, když je konzum tak se může vyrábět, není nezaměstnanoct a peníze se zase můžou utrácet.  

0 0
možnosti
PR

Rusy

14. 5. 2011 20:53
Re: Tahle "reforma" to je naprostá ekonomická

Napište to Nečasovi a Kalouskovi. Já to moc dobře vím.... Z druhé strany - finančních institucí, to zase taková šílenost není - proč nezdevastovat českou ekonomiku, když vytěžený kapitál mohou přesunout jinam.

0 0
možnosti
OS

seklst

14. 5. 2011 19:55
Třetí možnost

Nečas má pravdu- to je ta třetí možnost.Na důchody bude čím dál méně nejen v souvislosti se stárnutím populace.Další velký a neřešený( i neřešitelný) problém je v tom, že dva nejméně vydělávající decily populace na svůj budoucí důchod nepřispívají vůbec nebo naprosto marginální částkou.Např. z hrubé mzdy  kolem 10 0000 je daň Kč 40( !), zdravotní a sociální pojištění adekvátně vysoké.

Je samozřejmě nutná solidarita bohatých s chudšími.Není však bez zajímavosti, že komunistický režim (veskrze považovaný za sociálně spravedlivý ke všem) neváhal platit penze samostatně hospodařícím rolníkům třeba Kčs 400.Nikoho nezajímalo, jal a z čeho vyžijí.

0 0
možnosti
PR

Rusy

14. 5. 2011 20:50
Re: Třetí možnost

No z 10 tis. odvádí na starobní důchod člověk 2100 Kč, což by mu při ekvivalentní výplatě dalo důchod 4200 Kč. Díky solidaritě má nárok na cca dvojnásobný důchod. Daň je trochu něco jiného.

0 0
možnosti
L

lrkfa

13. 5. 2011 15:22
Vychází jim to, protože lidé podléhají

strašení a tak mají to čeho se bojí.

Straší se s komunisty a nyní máme bolševickou vládu státostrany ODS  +TOP.

Straší se Řeckem a lidé jim to do uren naházeli.

A straší se důchodci, protože důchodové fondy si potřebují zajistit blahopbyt na 30 let a každé otálení s "reformou" jim snižuje vývary.

0 0
možnosti
PR

Rusy

13. 5. 2011 16:29
Re: Vychází jim to, protože lidé podléhají

Přesně, nejlépe se vydělává na lidském strachu, blbosti a neřestech.

0 0
možnosti
A

antizelenka

12. 5. 2011 20:09
s tímto Vaším názorem se nedá polemizovat

Daňové zatížení práce je obezlička pro snižování reálných mezd.

jestli Vám to  přijde jako obezlička a mají se snad snižovat reálné mzdy ??, že zaměstnanec a zaměstnavatel platí tak vysoké odvody tak se nemá vůbec cenu s Vámi bavit

mě tedy přijde dost nenormální, že stát sebere cca 50-60 % z výdělku

0 0
možnosti
PR

Rusy

12. 5. 2011 23:05
Re: s tímto Vaším názorem se nedá polemizovat

Polemizujte. Stát sebere 50% výdělku, ale poskytuje za to nějaké služby. Největší díl dělaj starobní důchody, to dělá 1/3 těch odvodů, dalších pár procent jsou invalidní a pozůstalostní důchody. 20% odvodů je vráceno ve zdravotní službě. To už máte celkem 2/3 toho sebraného vrácené ve službách. Takže ano, můžete mít místo 50% odvodů jen 15%, ale zdravotní péči platíte hotově, důchod si spoříte sám, při invaliditě se na vás každý vykašle. Taky řešení. Uvědomte si, že míra zdanění je pouze míra přerozdělování, ale ne až tak neefektivního v tom největším objemu, třeba správa důchodů spotřebuje pouze necelá 2% odvodu. To u dluhopisových fondů teď schválili trojnásobek za správu a ještě jednou tolik si vezmou z výnosů. Kdybyste si to vše musel platit sám, musel byste si to dávat stejně stranou, takže by se vám skutečná čistá mzda nezvýšila.

Vláda chce přesunout řadu služeb na přímo placené, aniž by zvýšila onu čistou mzdu z peněz, co tím ušetří, čímž sníží skutečnou reálnou mzdu. Jasný?

0 0
možnosti
JB

Augustus Asper

12. 5. 2011 15:35
jak typické

Strašení místo řešení a k tomu ještě lhaní a mlžení za účelem co největšího odírání lidí. Typické chování pro Petra Sedmilháře a jeho modré straky. Bohužel pravicový student či akademik jsou natolik tupá stvoření, že mu to nejenom zbaští i s naviákem, ale ještě jsou ochotni po něm ty lži slepě papouškovat. A to již vážně není žádná legrace.

0 0
možnosti
A

antizelenka

12. 5. 2011 20:10
Re: jak typické

prosím, prosím, jen jedno jediné řešení ze strany ČSSD mi napište ( kromě slavného "zdroje jsou);-(

0 0
možnosti
TB

Primak

11. 5. 2011 16:50
Můžu pár faktických dotazů?

Jak do svého výpočtu zahrnujete fakt, že při zvyšování věku pro odchod do důchodu Vám vznikne  poměrně  početá skupina  pracujích ve věku 60+, kteří budou mít ale velké obtížně  najít práci a tedy efektivně platit do průběžného systému?

Děkuji za odpověď?

Tomáš Balvín

0 0
možnosti
PR

Rusy

11. 5. 2011 17:17
Re: Můžu pár faktických dotazů?

Ano, bude početná skupina lidí nad 60 let, stejně jako je dnes početná skupina nad 50 let. Míra jejich zaměstnatelnosti závisí na spoustě faktorů, dokonce i s možností to regulovat vládou. I dnes jsou v Evropě obrovské rozdíly v míře zaměstnanosti lidí 55-64 let, od 16% na Maltě, přes 30% v Maďarsku či Slovensku, 40% v ČR a EU průměr, až po 70% v severských zemích. Nechytejte mě za číslo, nedohledával jsem to teď přesně, ale lze to dohledat ve statistikách OECD. Důchodový systém bude závislý na tomto parametru, ale i na efektivitě vzdělávání, tj. jak rychle se podaří do pracovního procesu dostat mladé.

0 0
možnosti
H

habit-.!..

11. 5. 2011 15:54
... jsem nakloněn věřit spíš premiérovi než vám...

... vy vycházíte ze špidlovské moudrosti "zdroje jsou"

... problém s důchody je už dnes... daňové zatížení práce je už dnes za hranicí únosnosti, a pokud se bude zvyšovat, bude vytrvale klesat počet pracovních míst i lidí ochotných pracovat za nepatrný zlomek vyprodukované hodnoty - pak si můžete při 20-30% nezaměstnanosti se svými výpočty...

0 0
možnosti
PR

Rusy

11. 5. 2011 16:06
Re: ... jsem nakloněn věřit spíš premiérovi než vám...

Velmi dobře naučené. Problém s důchody je dnes proto, že cca 700tis. OSVČ (orientačně) platí kolem 1800 měsíčně na sociálních odvodech. Pokud by platili jako zaměstnanci, tak máme o 30-40 mld. Kč na důchodovém účtu více a je po problému. Takže současný deficit není systémový, ale transformační díky ODS a TOP09, které prosazují švarcsystém.

Daňové zatížení práce je obezlička pro snižování reálných mezd. Nemůžete do celkového zdanění počítat odvody do solidárních systémů - pokud by nebyly, lidi by si museli stejný kus z čisté mzdy dávat stranou, což by vedlo buď ke snížení reálných mezd nebo zvýšení celkové ceny práce na původní úroveň. Manipulace se "zdaněním" práce je jedna z největších prasáren rádobypravicové vlády. A samotná daň z příjmu je minimální díky vysokým daňovým slevám.

Mimochodem, zdroje opravdu jsou, ale privatizují je kmotři.

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 34,68
  • Průměrná čtenost 2623x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik