Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Augustus Asper

13. 5. 2011 12:47
těžká otázka

Dříve jsem se řadil spíše k zastáncům potratů, ale Vaše argumenty mne přesvědčily.

0 0
možnosti
HVJR

Hynek Vilém Jarmila reloaded

29. 4. 2011 13:22
absolutní pravda a hranice dobro-zlo neexistuje

Potrat je špatné rozhodnutí, ale mnohdy nejmenší zlo mezi ještě horšími řešeními.

Je to vždycky na zvážení matky, protože ta si ponese morální důsledky a zdravotní dopady nejvíc. Nechme to tak a neodsuzujme lidi, o kterých nic nevíme. 

Proč odpůrci potratů nebojují za rychlejší a snažší adopce, proč není možné, aby si matka vybrala rodinu, kam chce adoptovat, proč není možné adoptovat miminko za úplatu (motivace pro sociálně slabé) atd.  Proč zákon tak strašně chrání rodiče opuštěných malých dětí. Proč opuštěné miminko musí ležet minimálně 6 měsíců v kojeňáku než si ho smí někdo osvojit? Možná se dopouštíme větší křivdy na těch živých dětech než na těch přerušených.

0 0
možnosti
Š

Šach.mat

29. 4. 2011 15:26
Re: absolutní pravda a hranice dobro-zlo neexistuje

souhlas R^.

Co mi ovšem vadí na těchto aktivistech je, že SOUČASNĚ brojí proti antikoncepci, která potratovost výrazně snižuje.

Autorem citovaný střet mezi ateisty a věřícími není tolik v názoru na potrat, ale v názoru na antikoncepci, v tomto je autor poněkud pomýlený ;-).

0 0
možnosti
JV

jafava

22. 4. 2011 9:04
Umělé potraty byly, jsou a budou,

zákazy a kriminalizace, jak ukazuje historie, nikam nevedou. Pravda, v dobách dostupné a bezpečné antikoncepce by k nim teoreticky mělo docházet jen minimálně a ve zcela vyjímečných případech. Buďme rádi, že naše současná legislativa je pragmaticky liberální a nikoliv pošetile bigotní.

Mimochodem, proč je pro mnoho mužů toto téma tolik přitažlivé, když nikdy nemohou získat praktickou zkušenost se vším všudy?

0 0
možnosti
PR

Rusy

22. 4. 2011 9:39
Re: Umělé potraty byly, jsou a budou,

Máte pravdu, zákazy a kriminalizace znásilňování nikamm nevedly, stejně se znásilňuje. V době antikoncepce je každé druhé až třetí nečekané těhotenství ukončeno potratem - to není výjimečnost.

Pro muže je třeba přitažlivé třeba proto, že nemají šanci své dítě zachránit, pokud by je třeba chtěli vychovávat sami. Ani se o něm nemusí dozvědět. Co Vy na to, je to fér? Ženy se díky ekonomice osamostatnily od mužů, ale muži se z hlediska reprodukce osamostatnit nemohou. Vzniká tu docela závažná genderová nerovnost:-))

0 0
možnosti
M

milanalois

21. 4. 2011 23:29
Pěkně napsaný článek.

Na podobné téma velmi dobře napsal také pan Machula zde:

http://machula.bigbloger.lidovky.cz/c/185406/Kdo-vsechno-je-muj-blizni.html

0 0
možnosti
DS

DanSed

21. 4. 2011 23:50
Re: Pěkně napsaný článek.

Bohužel toto pojetí nahrává lidem, kteří kohokoliv, kdo má námitky vůči potratům, označují za pámbíčkáře. To je v naší ateistické společnosti s neodbytně zakořeněným křesťanským svědomím smrtící koktejl pro podobné úvahy o úctě k nenarozeným lidem.

0 0
možnosti
E

eldaha

21. 4. 2011 15:03
Považuji za nehoráznost,

jestliže muž, tedy člověk bez osobní zkušenosti, považuje těhotnou ženu za něco jako letadlo, chodící inkubátor, nosičku. Dítě a žena tvoří v optimálním případě 9 měsíců symbiotický celek navzájem se ovlivňující, je to nejen tělesná, ale i psychická a velmi emotivní záležitost. Věřím, že lidé jednou problém nechtěných těhotenství vyřeší kultivovanějším způsobem, dnes nepatřím k zastáncům, ale ani odpůrcům potratů, považuji je za krajní řešení.

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

21. 4. 2011 15:18
Kde to v článku vidíte?

Pokud se nepletu, tak podle stejné logiky všechny potratové zákony byly schváleny "lidmi bez osobní zkušenosti", protože většinu v parlamentech tvořili muži. Znamená to tedy, že ty zákony jsou proto nehorázné?

0 0
možnosti
BP

Bílá paní

21. 4. 2011 13:47
Pokud by se zakázaly potraty,

vsadím se, že by se navýšil počet vražd novorozenců, týrání dětí, v dětských domovech by přibylo dětí, které prakticky nelze adoptovat.

Když zakážete potraty, lidi zodpovědnosti nenaučíte, navíc zapomínáte na případy znásilnění, vrozené vady, stavy ohrožující matku na životě....

0 0
možnosti
PR

Rusy

21. 4. 2011 14:40
Re: Pokud by se zakázaly potraty,

Počet zabitých dětí by se nezvýšil. To je nesmysl. Nebo si myslíte, že by bylo zabito více než 20tis. novorozenců ročně?

Na případy znásilnění, vrozených vad a riziko na straně matky myslím. Jako cíl je omezení potratů na tyto případy dostatečně ambiciózní. 

0 0
možnosti
I

IoannesBaptist

21. 4. 2011 13:25
Je to otázka pokroku a vývoje

Tak jako je dnes pro nás už nepředstavitelné, že bychom lidi odlišné rasy dávali do koncentráků a plynových komor, nebo že by lidé jiné barvy pleti byli předurčeni k otroctví, tak doufám, že naši potomci se budou stejně nechápavě dívat na naši praxi usmrcování dětí jen proto, že jsou ještě moc malé a nemohou se samy bránit.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

21. 4. 2011 14:31
Re: Je to otázka pokroku a vývoje

Spíš je bude udivovat že jsme si vůbec kdy mohli myslet že současné využívání zdrojů téhle planety může vůbec vydržet.

Ono už moc rozumně využitelných zdrojů na téhle planetě není. A Neustále rostou energetické náklady na to aby lidstvo získávalo z prostředí další zdroje.

Kdyby všichni lidé na téhle planetě žili na "evropské" úrovni tak se lidstvo utopilo v odpadcích už před 20 lety.

jistě tahle planeta je schopná udržet klidně i 2x větši populaci než je na ní teď. Ovšem za cenu toho že by lidstvo kompletně převzalo kontrolu nad celým prostředím. Protože seberegulaci už pak nebude mít vůbec žádnou. A až zase dojde k nějaké masivnější přírodní "katastrofě" (třeba menší meteoritek, nebo tektonické zeměřesení jako se dělo třeba v juře) (a oni jednou přijdou zcela bez ohledu na to co bude člověk dělat) tak škody budou pro lidi mnohem větší.

Růst je něco si lidstvo už nemůže dovolit. Alespoň pokud nezačne obsazovat další planety.

0 0
možnosti
MK

Lanemi

21. 4. 2011 13:20
Lékaři a potrat

Hezky formulované, srozumitelné a prosté ideologie. Děkuji za tento článek. Jsem věřící, ale znám i několik ateistů, kteří potraty z morálních důvodů odmítají.

Jen s podivem se pozastavuji nad tím, že naši lékaři, kteří mají takovou moc se sjednotit a vymoci si pro sebe lepší podmínky pro práci se jako informovaní (a také povinní chránit život) nesjednotí proti této nelidské praxi a ve společnosti nevzbudí zájem o změnu.

0 0
možnosti
B

bruselátor

21. 4. 2011 13:23
Re: Lékaři a potrat

zájem o změnu nikdy nebyl, není a nebude.

0 0
možnosti
A

akki

21. 4. 2011 12:28
Děkuji!

Rozumný náhled na věc. Také si myslím, že člověk by měl mít více osobní odpovědnosti. Jenže podle reakcí, těch opravdu svobodně a odpovědně se rozhodujících, bude bohužel naprostá menšina.:-/

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

21. 4. 2011 11:44
Zajímavá diskuse

Víte, co je na diskusi nejzajímavější? To, že nikdo se nesnaží napadnout argumenty autora článku, všichni jen přidávají to "ano, ale".  Prostě je úplně jedno, co autor v článku píše.

0 0
možnosti
A

A/D

21. 4. 2011 11:49
Re: Zajímavá diskuse

já je napadal, ale to je fuk

0 0
možnosti
  • Počet článků 106
  • Celková karma 35,43
  • Průměrná čtenost 2642x
matematik, statistik, sociolog, předseda odborové organizace LIBERI, k ochraně sociálních práv dětí a rodičů.
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik