Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Augustus Asper

2. 6. 2011 17:23
hrozivé

Souhlasím s autorem a co mi na tom přijde nejhorší je fakt, že v dnešní situaci je selhání opozice jedna z posledních věcí, která tahle země potřebuje.

0 0
možnosti

Rusy

2. 6. 2011 22:09
Re: hrozivé

To mi hovoříte z duše - a bohužel tím přebírají svůj díl odpovědnosti.

0 0
možnosti

Lanemi

31. 5. 2011 15:28
důvodů je více,

ale jeden z hlavních je ten, že ti socialisti, kteří to navrhují a prosazují (poslanci, poradci, straničtí specialisté a odborníci), nejsou žádní proletáři z chudých dělnických poměrů, ale často velmi slušně placení zaměstnaci, manažéři, právníci, podnikatelé atp.  (mimochodem kdosi si dal před 8 lety práci, aby zjistil který poslanecký klub má % nejvíce podnikatelů a zjistil, že to je klub KSČM)

Znám jich ze svého okolí několik. Největší zaměstnavatelé a nejbohatší lidé v mém městečku nejsou členové ODS, nebo TOP 09, ale komunisti a socialisti (a jejich veřejní podporovatelé) Tak to prostě dnes je. Možná by bylo zajímavé srovnat dnešní politiky ČSSD s těmi před 100 lety, kdy tato strana opravdu bojovala za "prostý" pracující lid. ČSSD dnes prostě není stranou pro pracující lidi s příjmem kolem mediánu, jen se tak marketingově prodává a  mediálně ukazuje.

To alespoň ODS si na nic nehraje... (bohužel?, bohudík?)

0 0
možnosti

Saša

31. 5. 2011 11:20
Navrhuji zásadní daňovou změnu:

Daň z přijmu by se neměla vypočítávat z příjmu jednotlivce, ale z příjmu rodiny, která tvoří domácnost (§ 115 o.z.).

Tedy příjem všech členů rodiny by měl být sečten a vydělen počtem členů rodiny a daň by měla být vyměřena každému z nich podle jeho podílu, a to na základě jednoho rodinného/domácnostního daňového přiznání.

Tato daň by samozřejmě měla být klouzavě progresivní a také by měly být sníženy sociální dávky pro nevýdělečné rodiny s dětmi.

Tím by se zajistila potřebná společenská podpora rodině a zvýhodnění těch, kteří hodně vydělávají a současně mají hodně dětí. Naopak by se odstranila podpora těch, kteří se snaží vydělávat si rozením dětí.

Podpořila by se stabilita rodin i to, že schopní lidé by měli více potomků, kteří by jejich schopnosti dědily. V dlouhodobé perspektivě by to bylo opatření ozdravující společnost.

0 0
možnosti

Rusy

31. 5. 2011 15:12
Re: Navrhuji zásadní daňovou změnu:

Četl jste: http://rusy.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=189487 ?

To je téměř to samé. Dokonce lze dojít i k systému, že se příjem rovnou rozdělí rovnoměrně členům domácnosti a příjem je zatížen rozdílně - třeba dítě nemusí plati se své části příspěvek na politiku zaměstnanosti, případně nižší sociálku (pouze část připadající na invaliditu 7% místo 28%). Existují rozumná řešení, ale rozumných politiků je poskrovnu:-)). A jde to udělat dobře jak s progresivní daní, tak rovnou a daňovými slevami.

0 0
možnosti

Jarcho

30. 5. 2011 11:47
Politikové z ČSSD jsou plně integrováni v systému.

Politikové z ČSSD nemohou navrhnout nic rozumného, protože jsou plně zapojeni do korupčních a parakorupčních vazeb "mafiánského kapitalismu"..

0 0
možnosti

Host8

30. 5. 2011 9:15
Dávám Vám za pravdu

Návrh ČSSD je ve styu -  vlk se nažere, koza zůstane celá. Měla by se zavést skutečná progresivní daň. Takto to vypadá, že si poslanci hájí svůj píseček, aby neplatili daně a celé je to jen divadlo pro voliče. Situaci je potřeba řešit pomocí několika pásem, pak má smysl.

Jinak Vaše příspěvky patří k tomu lepšímu, co zde je. Díky.

0 0
možnosti

Jarcho

30. 5. 2011 11:59
Zavedení skutečné klouzavě progresivní daně je snadné.

Na to není třeba žádného velkého myslitele, není na tom nic složitého. Pouze se musí najít šikovný matematik, který dokáže spočítat finančí důsledky.

Podle mého názoru by progrese měla začínat u průměrné mzdy. Kdo si vydělal do průměrné mzdy za předchozí rok, měl by mít sazbu základní. Výdělek od průměrné do dvojnásobku průměrné mzdy by měl mít sazbu daně zvýšenou o 10 %. Od trojnásobku do čtyřnásobku pak 20 % atd. atd. až do výše zdanění 90 %: z částky vydělané nad desetinásobek průměrné mzdy by měla být ponechána jen desetina, zbytek by měl být daní.

Co však je problém - zdanění právnických osob. Lidé s vysokými příjmy by totiž v takovém systému přesouvali velkou část své mzdy na příjem své firmy, od níž by čerpali místo mzdy nezdaněné naturálie - např. pobyty v zahraničí, firemní vily, podnikové snídaně a večeře atd. atd.

Takže jednoduchá klouzavě progresviní daň z příjmu fyzických osob by nutně musela být doplněna složitějším systémem daně z příjmu právnických osob.

0 0
možnosti

JBrix

30. 5. 2011 8:56
ČSSD a přemýšlející volič? :-).

Nejlepší je ta vaše poslední věta "...nemáte šanci získat přemýšlející voliče." A o jaké voliče ČSSD vždycky šlo, to je snad jasné - NEPŘEMÝŠLEJÍCÍ, takže čemu se v jejich návrzích divite? ;-D

0 0
možnosti

L/Z

30. 5. 2011 8:40
A co byste řekl na LIMITNÍ DAŇ Z PŘÍJMU, pane Rusý

         http://lezatka.blog.idnes.cz/c/188220/    Tento návrh daňové reformy spojuje výběr daní s vyplácením dotací a nezbytné progresivní zdanění neznevýhodňuje nikoho. A je to tím, že spojnice mezi nejnižším příjmem (čistou dotací ve formě „životního minima“) a nejvyšším příjmem (asi Kelnera) je v závislosti „příjem po zdanění = f(příjem před zdaněním)“ ta nejkratší, přímková.

Strany mohou navrhovat sebesmysluplnější a seberozumnější návrhy. Ale stačí každý z nich porovnat s tímto přímkovým průběhem limitní daně z příjmu (LDP) a hned zjistíme, že: plátci s „příjmem po zdanění“ nad touto přímkou jsou v jejich návrzích zvýhodňováni oproti těm pod ní.

Ale tuto LDP strany nikdy dobrovolně nepřijmou, protože bychom je, my voliči, od sebe těžko rozlišovali.

Ach jo.

0 0
možnosti

Rusy

30. 5. 2011 9:29
Re: A co byste řekl na LIMITNÍ DAŇ Z PŘÍJMU, pane Rusý

Současné zdanění, i předchozí a jakákoliv varianta progresivní daně je svým způsobem s limitním koncem ve výši maximální sazby, ovšem z praktických důvodů je počátek křivky trochu kostrbatější. Ano, hladká křivka by byla krásná, ovšem nejsem si jist, jak by se s funkcionálním modelem výpočtu daně pracovalo v praxi.

0 0
možnosti

petrph

30. 5. 2011 8:04
má snad někdo dojem

Že návrh na 50ti procentní zdanění příspěvků na stavební spoření nebyl infantilní? A taky prošel...

0 0
možnosti

Host8

30. 5. 2011 9:19
Re: má snad někdo dojem

Vláda vč. VV se bude snažit prosadit osvobození dividend od daní, prý aby bohatí neutekli. Tady aspoň vidíte, co má zdanění stavebního spoření nahradit - žádné krytí dluhu, ale další přesun daní od bohatých k chudším.

0 0
možnosti

jardahol

30. 5. 2011 7:49
Sazby daní z příjmů v Evropě.

Nejvyšší sazbu daně z osobních příjmů za rok 2006 (včetně obecních přirážek k sazbám daně) mělo v EU27 Dánsko (59 %), Švédsko (56,6 %) a Nizozemí (52 %), nejnižší Rumunsko (16 %), Slovensko (19 %) a Estonsko (23 %).

Okolní státy :  Německo 42%, Rakousko 50%,Polsko 40%.

A Vám se zdá  30 %  moc a skokové.  No tak udělejme více pásem pro zdanění jako v Dánsku jsou tři a maximální je 59 %. 

0 0
možnosti

JBrix

30. 5. 2011 8:53
Re: Sazby daní z příjmů v Evropě.

A kolik platí v těch zemích povinně na SP a ZP? To si s tím musíte také porovnávat, aby to srovnání mělo nějaký smysl. 8-o

0 0
možnosti

jáša

29. 5. 2011 23:02
Také mně chybí

adekvatní programy reforem z dílny ČSSD . Už by to chtělo přestát politikařit.Chtělo by to začít dělat politiku vážně a důsledně. Jenomže s přerostlým puberťákem Bohuslavem Sobotkou se to nikdy nepovede. Současná doba chce člověka důrazného a nezkorumpovaného, který má určité charisma.A toho se Sobotkovi a ČSSD nedostává.

0 0
možnosti

Osvald Moučka

30. 5. 2011 0:20
Re: Také mně chybí

Tímto člověkem ale není ani Nečas, pan hrábě, Kalousek, John, či Bárta...

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 34,36
  • Průměrná čtenost 2623x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik