Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Saša

6. 5. 2011 9:14
Nevzdělaní novináři si všimli "zajímavých" slov.

Blbci mezi novináři a politiky si všimli, že vzdělaní úředníci a právníci užívají česká slova, která vypadají politicky neutrálně a nesou nádech odbornosti. A tato slova začali užívat. Stejně blbě, jako jindy užívají cizích slov, začali užívat slova "společensky nepřizpůsobený", "bezdomovec", "zcizit", "poprava" a podobných. To, že blbci tato slova užívají nesprávně, bez znalosti jejich designátu, nikterak jejich odborný obsah nemění. Problém ovšem je, že pitomci a mudrlanti si myslí, že když jde o slova česká, tak jim rozumí intuitivně, a spřádají stejně jako Vy užíváním těchto slov absurdní teorie, které si nijak nezadají s teoriemi ufologickými. Váš článek je toho dokonalým důkazem: kombinace nepravdy a neznalosti vytváří podivný příběh s náznakem spiknutí proti občanům.

Kdybyste o sobě nepsal, že jste matematik, nerozčílio by mne to tak moc. Od blbů blbosti očekávám. Ale matematik!

0 0
možnosti

Rusy

6. 5. 2011 9:52
Re: Nevzdělaní novináři si všimli "zajímavých" slov.

Ještě jednou díky. Samozřejmě si člověk může téměř vše vygůglit, ale přesyscenost informacemi je taková, že pokud má informaci z pro něho důvěryhodného zdroje, nemá prostor každou informaci ověřovat. Chápu Vaše rozhořčení, ale evidentně se v oblasti dlouhodobě orientujete, nebuďte prosím tak přísný na nás nepoučené a zmasírované obecným míněním. I z tohoto důvodu si myslím, že právě nelze podceňovat obecné mínění, protože těmto dezinterpretacím napomáhá a vytváří jim vlastní život.

Bylo by možné na Vás dostat mailový kontakt? Pokud ho nechcete zveřejňovat v diskusi, na blogu mám svou mailovou adresu, tak mi ho prosím pošlete, pokud to pro Vás není problém. Děkuji.

0 0
možnosti

Saša

6. 5. 2011 9:06
Legislativní překlad byl tehdy zvolen v dokonavém vidu.

Překlad "sociálně maladaptovaný" jako "společensky nepřizpůsobený" byl zvolen legislativci proto, že bylo jasné, že ten zákon měl zavést péči o konkrétního jedince, kterému mělo být pomoženo k adaptaci, nebylo tedy možno tvrdit, že je nepřizpůsobivý - to by ta pomoc neměla smysl. Proto se to od samého začátku překládalo jako "nepřizpůsobený". V zákoně byla obsažena i příkladmá definice (viz výše). 1. důsledkem toho zákona bylo zavedení postpenitenciární péče a zřízení funkce sociálního kurátora na sociálních odborech ONV. 2. důsledkem byl také nový rozmach protialkoholní léčby. 3. důsledkem bylo otevření dveří k větší podpoře mimoškolních aktivit dět.

Po roce 1990 přestali být Cikáni nazývání Cikány a začalo se jim říkat Romové a celkově vypuklo blbnutí "politické korektnosti" a politikové i novináři začali hledat slova, která by mohli použít bez hrozby obvinění z rasismu a fašismu a nacismu a kdoví jakého dalšího ismu, z čehož se s nadšením všichni vzájemně obviňovali a obviňují.

0 0
možnosti

Saša

6. 5. 2011 8:56
Jak to tedy vzniklo:

JUDr. Husák odmítl znovuobnovení vnitrostátního třídního boje ve stylu 50. let a za sociálními deficilitami odmítal vidět záladné akce třídních nepřátel - proto dostali po začátku "normalisace" prostor absolventi relativně mladé vědy: sociální psychologie. Ti totiž vysvětlovali poruchy chování, které ještě nejsou psychopatií, jako důsledek sejítí se nepříznivých aktuálních  životních okolností a nekvalitního výchovného základu osobnosti. Termín "sociální maladaptace" a "maladaptivnost" se stal běžně frekventovaným. Husák a lidé kolem něj chtěli pro připravovaný XV. sjezd KSČ (měl hodnotit úspěšnost "normalisace") připravit vhodnou půdu k tomu, aby mohli tvrdit, že socialistická společnost je humánní. Proto byl připraven nový zákon o sociálním zabezpečení (schválen na konci roku 1975, sjezd byl svolán na jaro 1976), v němž mimo jiné byla zavedena zcela nově, poprvé, pomoc sociálně maladptovaným k alespoň částečné adaptaci. Jenomž v právních předpisech není možno užívat cizí slova.

0 0
možnosti

petrph

5. 5. 2011 10:30
od toho má češtiná právě vidy

Aby rozlišila časovou ohraničenost děje. Tedy, aby se mohlo říct, zda se občan/skupina dosud a stále  přizpůsobuje a nebo zda už má být přizpůsoben(a) (což už je vlastně dokončení toho děje).

Pokud by to chtěla společnost řešit správně gramaticky i právně, musela by stanovit pravidla o tom jak dlouho se smí ten jedinec přizpůsobovat (dejme tomu u gádžů platí trestní zodpovědnost od určitého věku), a kdy už má býti přizpůsoben a společnost má právo tuto jeho přizpůsobenost kontrolovat a hodnotit, tedy odměňovat či trestat...

0 0
možnosti

bull002@seznam.cz

5. 5. 2011 9:36
Máte pravdu,

že termín "nepřizpůsobivý parazit" nevystihuje podstatu problému. Mnohem přesněji odpovídá "velmi přizpůsobivý parazit".

0 0
možnosti

Žadatel

5. 5. 2011 9:28
S tou Listinou základních povinností

si děláte legraci? To by snad nikoho se zdravým rozumem nemohlo ani mapadnout.

0 0
možnosti

barthold

5. 5. 2011 9:28
a co takhle

nazývat věci pravými jmény. Už mě nebaví pořád číst mezi řádky. Nepřizpůsobiví. Mladíci. Diskriminovaní.

0 0
možnosti

Saša

5. 5. 2011 9:02
Ještě také nutno podotknouti,

že v roce 1998 nebyl ani v jednom zákoně použit pojem "nepřizpůsobivý" a ani v jednom zákoně nebyl použit pojem "nepřizpůsobený". Vůbec nic!

Slovo nepřizpůsobivý nebylo v tomto roce použito dokonce ani v podzákonných normách, v žádné vyhlášce a v žádném nařízení.

Slove nepřizpůsobený ovšem jednou v tomto roce použito bylo: v programu statistických zjišťování pro rok 1999, což bylo Opatření Českého statistického úřadu č. OP24/98.

TAKŽE PROSÍM NEPLÁCEJTE NESMYSLY A NEROZŠIŘUJTE LŽI!

A pojem společensky nepřizpůsobivý i pojem společensky nepřizpůsobený nejsou žádnými eufemismy. Je to pro potřeby legislativní techniky vytvořený překlad odborného pojmu psychologů "sociálně maladaptovaný", kterýmžto pojmem se označují osoby s poruchovou schopnosti přizpůsobovat se společenským normám (mezi nimiž jsou právní normy jen nepatrnou podmnožinou) chování a jednání, která vzniká obvykle jako důsledek frustrace do 3 let věku dítěte, někdy jako důsledek prenatálního stresu či dramatického porodu.

0 0
možnosti

Martin V2

5. 5. 2011 8:54
Multikulti vymyslel slovo

A to slovo bylo nepřizpůsobený. Ano, je to blbost, jako spousta jiných politicky korektních slov. Ovšem napsat o tom tak rozsáhlé pojednání zvládne jen politik.R^

0 0
možnosti

Saša

5. 5. 2011 9:03
Vy jste taky vůl jako politici.

Taky nevíte, o čem píšete, a plácáte nesmysly.

0 0
možnosti

Saša

5. 5. 2011 8:41
Rasový podtext?

Když už o něčem píšete, měl byste se s tím nejprve důkladně seznámit.

Pojem "společensky nepřizpůsobený" se objevil v českém právním řádu poprvé v roce 1975 v zákoně č. 121/1975 Sb., § 97: (1) Národní výbory ve spolupráci s ostatními státními orgány, společenskými a hospodářskými organizacemi poskytují péči občanům společensky nepřizpůsobeným (například občanům po skončení protialkoholního léčení, po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody), jíž se sleduje řešení sociálních důsledků jejich společenské nepřizpůsobenosti. Cílem této péče je vytvářet aktivní vztah těchto občanů k práci a společnosti a napomáhat k tomu, aby vedli řádný způsob života.

Pojem společensky nepřizpůsobivý se objevil poprvé v roce 1994 v nařízení vlády č. 76/1994 Sb. k novele katalagu prací ve státní správě - vzhledem ke kontextu samozřejmě bez definice. dodnes se ten termín užívá jen v této souvislosti - tedy k určení typu úřednické práce.

Rasový podtext to nemá veškerý žádný. Cikánů se to vůbec netýká.

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 34,68
  • Průměrná čtenost 2623x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik