Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T(

ToughestDebaterEver (GodMode:On)

24. 4. 2011 20:26
Mně se ty údaje zdají celkem věrohodné

Obvzlášť když z diskusí s OSVČ vím jak to chodí a znám jejich motivaci platit daně a odvody :-) Každej by chtěl odvádět co nejmíň, což o to... Ale holt zaměstnanec to nemá úplně pod kontrolou a prostor pro různý manévry moc nemá, zato OSVČ ho má a v rámci vlastních možností ho i využívá. Úplně každej snad někoho takovýho zná, pánové jako je "stará kára" a "carolus1" = samozvaní ekonomičtí experti iDnes si jen neumí a nebo nechtějí připustit realitu ;-)

0 0
možnosti
C

carolusI

26. 4. 2011 19:14
Re: Mně se ty údaje zdají celkem věrohodné

Koukám, že jsem povýšil. Za ekonomického experta jsem se nikdy nepovažoval. Ale znám práci i v zaměstnaneckém poměru i jako OSVČ. A nelíbí se mi, když někdo tvrdí nesmysly na základě výpočtů vycucaných z prstu.  OSVČ  oproti zaměstnancům nepatrný manévrovací prostor mají. Ale pokud nechtějí riskovat konflikt se zákonem, není ten prostor příliš velký. Zakázku bez faktury dneska zaplatí jen naprostý naivka. Každý totiž chápe, že se tak vzdává  nároku na reklamaci. A naopak pro OSVČ případné udání na finančáku znamená likvidaci.

0 0
možnosti
C

carolusI

23. 4. 2011 21:21
Pan Churchil

prý kdysi prohlásil, že věří jen statistikám, které si zfalšuje sám.

V autorovi našel pilného žáčka.;-D

0 0
možnosti
VH

Stará kára

23. 4. 2011 23:59
Re: Pan Churchil

R^;-D;-D;-D

0 0
možnosti
PZT

pyjonýr z tup009-2

23. 4. 2011 19:04
Autor má pravdu.

Kdyby OSVČ doplatily jen to,co rozkradou jen na daních a DPH,rozpočet by neměl problém.Tedy pokud by tady nevládl Kalousek.

0 0
možnosti
C

carolusI

23. 4. 2011 20:38
Re: Autor má pravdu.

Nejspíš si pletete OSVČ s  právnickými osobami - tam jisté možnosti daňových úniků jsou (díky zákonům z dílny pana Kočárníka).   OSVČ jako fyzická osoba ručí za případné nedoplatky celým svým majetkem.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

23. 4. 2011 17:33
Proč

- srovnáváte OSVČ se zaměstnancem s téměř průměrným platem?  Ti jsou přece nesrovnatelní.

Porovnávat lze živnostníka s minimálním základem pojistného se zaměstnance s minimálním příjmem.   Nebo zaměstnance s průměrným (případně středním) příjmem s OSVČ s průměrným (středním) příjmem - pokud tuto hodnotu skutečně znáte.   Jakékoliv jiné srovnání je logickým nesmyslem.

Dopouštíte se těchto alogičností z neznalosti, nebo záměrně?

0 0
možnosti
PR

Rusy

23. 4. 2011 19:12
Re: Proč

Pokud by bylo jisté, že OSVČ s minimálním základem má skutečně stejně minimální příjem jako zaměstnanec s minimálním odvodem, pak by Vaše námitka byla opodstatněná. Oba víme, že deklarovaný příjem OSVČ je velmi často "optimalizován" a skutečný příjem výrazně vyšší. Netrvám na tom, aby OSVČ platily více, ale aby i v důchodovém systému čerpali pouze to, co odvedou, a nikoliv 2,4x více. To je celé.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

23. 4. 2011 17:22
Pane Rusý

Ve svých příspěvcích tvrdíte, že průměrný příjem OSVČ (rozumím příjmy minus náklady) je vyšší, než je příjem zaměstnance.

Nejprve bychom snad měli říci, co rozumíme pod pojmem příjem zaměstnance. Protože příjem OSVČ zahrnuje celé pojistné (sociální i zdravotní), je srovnatelným příjmem zaměstnance hrubá mzda plus zaměstnavatelem placené pojistné.

Teď průměrná výše příjmů zaměstnance: hrubá mzda cca 23.000 + pojistné placené zeměstnavatelem (34 %) 7.820 = 30.820 Kč.   Průměrná výše příjmů OSVČ mně není známa a přes veškeré usilí jsem takový údaj nenašel. Vy ho jistě znáte a zde (včetně pramene) doplníte.  Pojistné z uvedeného příjmu zaměstnance umíme vypočítat (21,5 + 6,5 = 28 % z hrubé mzdy, tedy 20,9 % z hrubého příjmu).

Pojistné za OSVČ rád doplním, až uvedete (verifikovaný) údaj o průměrném příjmu OSVČ.

Zdravím.  Kára.

0 0
možnosti
PR

Rusy

23. 4. 2011 19:16
Re: Pane Rusý

Jak jsem psal, skutečný, ne daňově deklarovaný, příjem je z výběrového šetření týkajícího se i pracovní aktivity a příjmů. Z daňových přiznání skutečný hrubý ani čistý příjem OSVČ nemáte šanci zjistit. Proto tyto informace nemá ani ČSÚ, ani ministerstva, zdroje můžete najít ve výněrových šetřeních (marketingových výzkumech).

0 0
možnosti
C

carolusI

22. 4. 2011 18:54
Přečetl jsem si to znovu

 a došel jsem k závěru, že si s panem Kalouskem nemáte co vyčítat. Jste stejný manipulátor jako on. A předkládáte nám výpočty vycucané z prstu. Možná doufáte, že vaše "výpočty"  si nikdo neověří a spolkne vám to i s navijákem.Rv

0 0
možnosti
VN

Viktor N.

22. 4. 2011 23:48
Re: Přečetl jsem si to znovu

R^R^R^

0 0
možnosti
C

carolusI

22. 4. 2011 17:58
Omlouvám se

třeba jsem něco nepochopil. Ale myslel jsem, že minimální vyměřovací základ není věcí svobodné volby. OSVČ předkládají vyúčtování svých příjmů a výdajů a pokud jejich čistý příjem přesáhne částku minimálního vyměřovacího základu, musí jednorázově doplatit zbytek. Pokud tedy mají příjmy vyšší než   ten minimální základ, zajímalo by mě , jakým způsobem by se z placení vyšší částky vyvlékli. Posuzuje se to každoročně. Vydělávat horentní sumy a platit z minimálního vyměřovacího základu je asi stejné kouzlo jako perpetum mobile. A jak znám úřady, drobný živnostník je pro ně snadná kořist. Ten zaplatí do mrtě všechno co má.  Rv

0 0
možnosti
VH

Stará kára

22. 4. 2011 18:24
Re: Omlouvám se

Myslíte dobře.  Snažím se to panu Rusému již pod několika jeho blogy vysvětlit. Marně.

0 0
možnosti
HVJR

Hynek Vilém Jarmila reloaded

22. 4. 2011 14:19
není to tím, že současný systém je otrokářský a zlodějský?

Jestli ona neochota živnostníků a bohatších lidí platit sociální a důchodovou daň nespočívá v tom, že ten systém je zlodějský, tedy, že zaplatí, ale nic za to nedostanou. Solidaritu si strčte za klobouk, pane kolego.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

22. 4. 2011 18:25
Re: není to tím, že současný systém je otrokářský a zlodějský?

Jenže z přiznaného příjmu platí - ochota, neochota. A vůbec ne minimum.

0 0
možnosti
ZL

L/Z

22. 4. 2011 11:31
Dotaz na Kalouska, který se do pořadu nevešel.

Pane Kalousku,

před nedávnem jste prohlásil, že o daňové reformě jste ochoten jednat, ale pouze o změně jejich parametrů. A o jejich redukci byste byl ochoten jednat? Co byste řekl na daňovou reformu se dvěma parametry? Na reformu, která by zároveň řešila i dotace spoluobčanům s nízkými příjmy. Pokud to není pod Vaší rozlišovací úrovní, tak podrobnosti najdete na:

            http://lezatka.blog.idnes.cz/c/188220/

Pomocí tam popsané LIMITNÍ DANĚ Z PŘÍJMU byste mohl reformovat až do konce volebního období ale pouze změnou ŽIVOTNÍHO MINIMA a MEZNÍHO % DANĚ. Ale opatrně. protože jakékoliv změny těchto dvou parametrů by se dotkly všech plátců bez rozdílu. A v tom bude ta potíž.

Nemohli byste už vytvořit žádnou hranici, která by nás rozdělila na skupiny, které byste rozdílným přístupem mohl poštvat proti sobě. A před příštími volbami byste musel nás, občany s rovnoměrně rozloženými příjmy, přesvědčit o tom, že právě ten Váš mix obou parametrů je ten nejlepší.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

22. 4. 2011 13:23
Re: Dotaz na Kalouska, který se do pořadu nevešel.

No - jak jsem poznamenal již u onoho blogu:  daň v současnosti i připravovaná je přesně podle prvního diagramu v blogu.

Nebo to vidíte jinak?

0 0
možnosti
PM

petrik1960

22. 4. 2011 11:14
Argumenty níže v diskusi vás nepřesvědčí

 ta si zjistěte důchody osvč dle kalouska jsou pětinové.Rv

0 0
možnosti