Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jáša

10. 5. 2011 12:31
Nejsem odborník,

nejsem ekonom , ale tak nějak podvědoně panu Rusému věřím.

0 0
možnosti

Antonín, topič

10. 5. 2011 12:26
Super.

Takže kapitálový systém funguje jako průběžný s malým dodatkem, zavislým na zodpovědnosti a schopnostech správce.Rv

0 0
možnosti

DanSed

10. 5. 2011 14:19
Re: Super.

Ve vyváženém stabilním stavu ano. Jakmile rovnováha pomine - představme si situaci, kdy fond vykáže ztrátu nebo malé zisky - klienti vkladatelé se odvrátí, ale ti, kteří budou právě vybírat, nemohou. Takže najednou na tu průběžnost v daném okamžiku nebude dost peněz a fond bude muset prodávat aktiva bez ohledu na to, zda je to v danou chvíli výhodné nebo ne. Takže může významně tratit. Jsou proti tomu pojistky, že nějaká aktiva drží jako velmi likvidní, ale při masovém odlivu klientů to může být průšvih. Těch maličkostí, které vnášejí do systému kapitálového pilíře riziko, je poměrně hodně. Zatímco u průběžného, pokud je dočasný výpadek příjmů, lze pokrýt nákupem dluhopisů, a pokud je ekonomika zdravá, růst reálných mezd je vyšší než náklady na překlenovací dluhopis, tak pozdější vyšší výběr pojistného zaplatí jak dluh, tak díky růstu reálné mzdy i úrok. Ale je tam to pokud - dnes reprezentované ratingem. V předlužené zemi to nefunguje.

0 0
možnosti

hafusak2

10. 5. 2011 10:54
Průběžný systém fungoval dobře dost dlouho,

bylo v něm dost peněz a byl založen /původně/ na tom, že lidé si tam budou ukládat peníze na svůj důchod. Statisticky je dokázáno, že cca 12 - 15% lidí se důchodu nedožije, ale jejich peníze tam zůstanou.Naposledy co se zveřejnily údaje o tomto účtu, tak byl jen za rok předešlý ziskový o 5 mld. Problém nastal, když se tyto peníze začaly vybírat  k zalepování státního rozpočtu, půjčovat na věčnou oplátku až se za dob vlády pana MT jeho ministr financí /kdo asi?/ dohrabal ke dnu truhlice a nebylo kde co dál brát. V té chvíli právě začal ten křik, že průběžný systém je neudržitelný, mladí sponzorují staré, musí se sahat do rozpočtu atd. Načež je nutno udělat důchodovou reformu založenou na jiném principu. Jaké štěstí, že už mě její dopady nezastihnou. Mohu však říci, že podle mého názoru to dopadne stejně jako zdravotnictví: Plno pojišťoven s paláci a davy úředníků s obrovskými platy, dividenty akcionářů a důchodce=žebrák.

0 0
možnosti

jendazmoravy

10. 5. 2011 11:01
Omyl v první větě

Máte v první větě protimluv: Průběžný systém se vylučuje s ukládáním peněz na důchod! pan Rusý to vysvětluje, takže si myslím, že jste se jen spletl v uspořádání slov.

K tomu hlavnímu - průběžný systém má smysl jenom jako část státního rozpočtu. Prostě je potřeba vybrat určité množství peněz, tak se vybere. Ty "plusy a mínusy" na důchodovém účtu neznamenají nic jiného, jako když Vy doma se rozhodnete, že místo koupě nového kabátu si necháte opravit pračku. To rozhodnutí Vám taky žádné peníze nesebere ani nepřidá.

0 0
možnosti

Amudar

10. 5. 2011 8:59
Bezděk za 2, vlada 4 -

Návrhy Bezděkovy komise II mají podle mě celkem  smysl, vládní návrh je slátanina děsivá a paskvil nehorázný! Daňové zvýhodnění rodičů je spíše věcí reformy daní než důchodové,ačkoliv spolu souvisí dost významně, to souhlas. Přesto bych to Bezděkovi nezazlíval. ALe jinak naprosto souhlasím a karma!

0 0
možnosti

jendazmoravy

10. 5. 2011 8:57
Dvě poznámky

Autore, dvě poznámky:

- Rodiče se nikdy nespojí a nezaplatí si Drábka, to je organizačně moc náročné. Místo toho jsou finančníci a ti si koupí tolik ministrů a poslanců, kolik chtějí. A že důchodové fondy mají být naplněny penězi, aby se posílila burza, to přece není tajné.

- Máte někde příklad fungování toho, co navrhujete?

Ono totiž je to celé dost skličující.

0 0
možnosti

strycek-Joe spol. s r.o.

10. 5. 2011 8:33
Ve světě, kde se tisknou nekryté peníze

nemůže nic jiného, než průběžný systém fungovat

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 34,68
  • Průměrná čtenost 2623x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik