Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

Host8

15. 4. 2011 12:32
Nejde o to kolik lidí bude pracovat

na jednoho důchodce, ale jaká bude výkonnost české ekonomiky. Je jisté, že zaváděním dokonalejších technologií se zvyšuje produktivita práce a není potřeba tolik zaměstnanců na stejný objem HDP. Již nyní ČR vydává na důchody i ostatní sociální systém méně procent než okolní státy. 

Je potřeba přestat rozlišovat podle zaměstnanců a OSVČ. Ale nastavit jednotná práva a povinnosti a zaměřit se spíše na progresivitu systému. Stejné podmínky pro obě skupiny zamezí daňovým  únikům a výpadkům v systému a spekulacím, které se dějí. Pokud měnit systém, tak v tomto smyslu - rovnoprávnost obou skupin a progresivita v závislosti na výši příjmů.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

13. 4. 2011 10:47
Popiště, prosím (pro nás, hloupé)

jak daňová reformy přispějí k "růstu švarcsystému". Děkuji.

0 0
možnosti
PR

Rusy

13. 4. 2011 11:08
Re: Popiště, prosím (pro nás, hloupé)

Přispějí tím, že ponechávají poloviční míru odvodů pro OSVČ než pro zaměstnance. Tento rozdíl je v evropském měřítku unikátní, nejvyšší rozdíl, pokud jsou mé informace správné, je 15 procentních bodů a ne 32 p.b. jako je v plánované reformě. To znamená, že pro zaměstnavatele bude stále velmi výhodné pokračovat v tlaku na zaměstnance přecházet na práci na ŽL, což je právě onen švarcsystém. Mimochodem, nepovažuji vás za hloupé, to bych si nikdy nedovolil. 

0 0
možnosti
VH

Stará kára

13. 4. 2011 10:46
Jak se "zdražují děti"???

Děti těch, kdo přemýšlí kolik jim na ně přidám nepotřebuji (a tím vůbec nemyslím jen na "nepřizpůsobivé", naopak).

0 0
možnosti
PR

Rusy

13. 4. 2011 11:10
Re: Jak se "zdražují děti"???

Děti se zdražují tím, že se náklady na tuto investici do lidských zdrojů přenášejí na rodiče, ale výnosy (budoucí platby dětí) se v ekonomice rodičů neprojeví. Konkrétně zdražení dětí je školné, zvýšení DPH, zrušení porodného až na soc. případy, spoluúčast na zdravotní péči, zpoplatnění posledního ročníku MŠ a další.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

13. 4. 2011 10:41
K totálně prolhanému bodu 2/

A-  OSVČ nemá "možnost" minimálních plateb. Ona musí platit nejméně minimální platbu. Pokud je její výpočtový základ nižší, než by odpovídalo minimální platbě. Jinak platí z výpočtového základu (dokonce i důchodce, který z toho nemá žádný přínos) ve výši 26 %. Nevím, kde jste přišel k blbosti, že si klidně bude platit jen minimální platbu, ať vydělá kolik chce.

B- Výpočet důchodu je z výpočtového základu. Z toho, ze kterého platí nekřesťanských 26 %.  Nevím, jak jste přišel na sv*ňskou lež, že má důchod 2,5 x vyšší, než člověk platící ze závislé činnost.  Pokud mají výpočtový základ pro výpočet pojistného (např.) 15.000, mají oba výpočtový základ pro zásluhovou část důchodu 11.640 a důchod (pro 42 roky pojištění) 9.563 Kč.   Oba, pane Rusý.

C-  Podle vás by OSVČ měly platit na pojistném o 50.000 Kč ( v průměru) víc. Jak jste na to přišel?  Vy máte dojem, že většina z nich vydělává milióny? Bloude!!

0 0
možnosti
PR

Rusy

13. 4. 2011 11:15
Re: K totálně prolhanému bodu 2/

Pokud nebudete reagovat slušně, přestanu na vaše příspěvky odpovídat.

Při platbě 1800 Kč měsíčně vychází důchod řádově 6000 Kč. Pokud někdo odvádí 1800 měsíčně po dobu 40 let, pak z toho je na starobní důchody 1250 Kč, zbytek je na invalidní. Celkem tedy zaplatí do systému 600tis. Kč. Čerpá v průměru 20 let, tedy 1440 tis. Kč, tedy 2,4x více, než vložil. Kde mám chybu?

0 0
možnosti
VH

Stará kára

13. 4. 2011 10:14
Čísla 2,9 a 2,8 neuvádí MPSV (ani náhodou)

Uvádí ji jakási "studie", kterou si nechaly vypracovat odbory.   Číslo 2,9 je debilita, až to bučí.  Ekonomicky aktivních (zaměstnanců a skutečně podnikajících OSVČ) je asi 5,3 ÷ 5,5 miliónů /podle výše nezaměstnanosti a různého odhadu počtu OSVČ , u nichž je podnikání hlavní činností). Poživatelů starobního důchodu je 2,23 miliónu (2010).  Ať násobím, jak násobím,  2,23x2,9 = 6,5 miliónu.  Něco nehraje.

Nutno ovšem poznamenat, že kromě starobních důchodů jsou ze sociálního pojištění vypláceny důchody invalidní a sirotčí (neuvádím vdovecké - odhaduji 0,5 mil.), celkem cca 0,7 mil. 

Poměr důchodů  p o u z e   s t a r o b n í c h    k aktivnímu obyvatelstvu je tedy v nejlepším případě 2,4:1!   Poměr   v š e c h   důchodců (bez vdovských důchodů!) k aktivnímu obyvatelstvu je 1,8:1.  Můžeme sice říct: z důchodového pojištění plaťme jen starobní důchody. Ale musíme dodat, jak zaplatí titíž aktivní obyvatelé ty důchody zbývající.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

13. 4. 2011 10:18
Re: Čísla 2,9 a 2,8 neuvádí MPSV (ani náhodou)

Kolik je zhruba státních zaměsnanců? (tím zjistíme kolik lidí je placeno z daní někoho jiného...)

Ten počet musíme jednak odečíst na straně pracujících a přičíst ho k důchodcům...

(Pravda není asi jak podchytit počet lidí žijících z firem které profitují ze státních dotací... ale budeme mírní... nějakou tu práci státu přece jen za užitečnou považovat lze)

0 0
možnosti
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

13. 4. 2011 10:03
Máte pravdu a ješte bych doplnil

že tzv. policejní výsluhy bude nutné dříve nebo později zrušit. Bývalí policisté odcházejí do předčasného důchodu s nadstandardní výší (kolem 20.000,-/měs.) ve věku kolem 45 let, a to je neudržitelné. Peníze, používané na tyto účely, raketově rostou.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

13. 4. 2011 9:56
Pane

"stárnutí populace" je synonymní výraz pro "zvyšování středního věku populace" i pro "zvyšování průměrného věku dožití. To nevíte?

Mimochodem: podle čeho vy posuzujete "stáří populace"? (abychom věděli, kdy bude podle vás mládnout či stárnout)

0 0
možnosti
PR

Rusy

13. 4. 2011 11:28
Re: Pane

Stárnutí populace znamená, že se průměrný věk dožití neprodlužuje, ale průměrný věk roste. Prodlužování dožití znamená, že se zvyšuje průměrný věk dožití a poměr průměrného věku k průměrnému věku dožití zůstává zachován.

0 0
možnosti
H

habit-.!..

13. 4. 2011 9:34
... inu statistik...

... teď už se nedivím, proč se vyhazují miliardy za zbytečné sčítání, když jsou statistici takoví machři a myslitelé... 

... nějak jste zamrzl v době, kdy důchodci ukázněně umírali v průměru po dvo letech důchodu, tenkrát byl průběžný systém samozřejmě ufinancovatelný... dneska si důchodu užívají daleko déle...

... řešit to po špidlovsku (zdroje jsou, přiškrtíme ty co makaj, ať máme pro ty, co se válej) způsobí, že se nevyplatí makat a víc lidí se bude válet... vy, jako státní zaměstnanec (předpokládám že nejste sociolog na volné noze) samozřejmě můžete těžko pochopit, jak málo motivující je, když vám stát sebere přes polovinu výdělku a ještě se mu to zdá málo...

...nestátní zaměstnanci a OSVČ (to jsou ti, kteří vydělávají na váš plat a důchody) si musejí peníze vydělat, ne vysedět na židli při přemýšlení, jak a kde ještě oškubat ostatní...Rv

0 0
možnosti

haes

13. 4. 2011 9:39
Re: ... inu statistik...

R^ No, ono je to už víc než 1/2 výdělku. Prý už přes 70%. A za chvíli to bude 100% a všichni budeme žít z toho, co nám stát přerozdělí na sociálních dávkách. Jako před 30 lety. Akorát už se tomu nebude říkat "tabulkové platy".

0 0
možnosti
MK

AsistentprofParkinsona

13. 4. 2011 9:22
Chyba je v legislativě

Dobrý článek, v zásadě vystihuje podstatu věci. V systému je peněz dost, jen se s nima špatně hospodaří, Důchodový (ale zejména zdravotní) systém je založen na principu daní a to je špatně jak z právního hlediska (rozpor s Ústavou), tak z ekonomického (socialistická nivelizace důchodů). Pokud OSVČ platí na sociálním pojištění minimum, pak musí dostat taky minimum. Z průměrného platu je běžný důchod okolo 10 tis., plátce odvede do systém okolo 100 tis. ročně. U OSVČ je minimální odvod do systému něco na 20 tis. Kč ročně, tedy 5 x méně. Z toho vyplývá, že důchod by měl být 5x nižší, tj. okolo 2.000,- Kč měsíčně, což rozhodně není. Takto by to bylo v souladu s naším právním řádem, kde je určen princip rovnosti, nikoliv solidarity, jak melou někteří i pravicoví(!!) politici, tak v souladu s ekonomickými principy a zdravým selským rozumem.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

13. 4. 2011 12:10
Re: Chyba je v legislativě

Pan Rusy nemluví pravdu. Pokud platí kdokoliv (OSVČ nebo cikán) minimální odvod, má důchod vypočtený z odpovídajícího minimálního základu  (ona fakticky není stanovena výše toho minimálního pojistného, ale minimálního základu!).  Zákon není špatný - vypočítává všem důchod stejně.  Špatné (ba hnusné) jsou prolhané žvásty.

Obdobné, jako nedávno kolující kecy o důchodech cikánů.

0 0
možnosti

haes

13. 4. 2011 9:21
Model rovného důchodu

- Tento důchodový koncept plně vyhovuje požadavkům Ústavního soudu a zajišťuje

základní standard pro každého. Přitom otevírá svobodu volby pro všechny, kdo si budou nad rámec státního důchodu spořit na stáří dobrovolně.https://www.svobodni.cz/media/tiskove-zpravy/1178-svobodni-predstavili-model-rovneho-duchodu/

https://www.svobodni.cz/media/tiskove-zpravy/1178-svobodni-predstavili-model-rovneho-duchodu/- Nikoho k ničemu nenutit - kdo chce zůstat ve stávajícím průběžném systému, nechť tam zůstane.

- Odvody: 22% ze mzdy, ale jenom do výše 2/3 průměrné mzdy, základní čerpání: rovný důchod ve výši 1/3 průměrné mzdy

- Nadstandard: z ušetřených (neodvedených) peněz každý dle svého uvážení

0 0
možnosti
  • Počet článků 106
  • Celková karma 35,53
  • Průměrná čtenost 2644x
matematik, statistik, sociolog, předseda odborové organizace LIBERI, k ochraně sociálních práv dětí a rodičů.
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik