MHD v Praze zadarmo – tahák voleb?

Nejedno hnutí slibuje Pražanům městskou dopravu zdarma. Lídr kandidátky Řešení pro Prahu, Robert Vašíček, říká, že eliminovat ztrátu 4,2 miliardy korun, která by zavedením bezplatné hromadné dopravy vznikla Dopravnímu podniku Prahy (DPP) každý rok, nebude problém. "Ušetříme provozní náklady na výběru jízdného, předplatného, právních službách za výběr pokut, na údržbě strojků a tak dále. Zároveň bychom nekupovali drahé tramvaje, raději bychom opravovali staré, které slouží spolehlivě od 60. let minulého století," říká lídr, který toho o tramvajích ze šedesátých let evidentně mnoho neví.  (zdroj: http://1url.cz/ijdo). 

K revizorům, kteří by tím přišli o práci Vašíček uvedl, že by změnil náplň jejich práce. "Když jim vezmeme práci, aby neobírali (sic!) cestující bez jízdenky, zaměří se na bezdomovce. Kromě toho přece není problém, aby lidé nahlásili řidiči, že ve voze je obtěžující osoba. Ten pak přes dispečink zavolá hlídku městské policie, která ji vyvede," plánuje lídr Řešení pro Prahu Vašíček.

Já dodám, že Vašíčkova tramvaj zatím pěkně na hlídku policie počká a všichni cestující si budou moci uvědomit, že bezdomovci potřebují jejích péči a udělají v tramvaji okamžitou sbírku.

Pokud se už nyní pochechtáváte při čtení těchto plánů, vězte, že jsou míněny smrtelně vážně. Podobné vize, jak se vyženou auta z Prahy a všeholid bude jezdit bezplatnou hromadnou dopravou se před volbami ozývají z mnoha stran. Doplňkem volebního hitu je to, že chybějící miliardy se jednoduše ušetří v DPP. Vedení DPP se k tomu vyjadřuje očekávaně, a tvrdí, že chybějící peníze by Praha musela někde najít. Takže úspory tam nebudou? Jistěže budou, ale v miliardách? To asi těžko.

Už jen čekám nápady, že řidiči MHD by mohli kopírovat stejně dobré nápady, jaké se rodí ve vedení České pošty. Mohli by prodávat cigarety na vybraných zastávkách, k tomu třeba i nealkoholické nápoje a nebo by mohli za příplatek podávat cizojazyčným turistům informace o historických památkách a nabízet jim pohlednice. Před tím by se ovšemže za údajné evropské peníze na takovou práci řádně několik let školili.

Asi lze rozumět, že volby přinesou i groteskní situace, nápady typu „nosočistoplena“ a absurdní vize, na jejichž konci je moudrý plánovač, který za všeholid nejlépe ví, co ten potřebuje a jak má žít. Taková ta „Rekonstrukce Prahy.“

Čemu nelze rozumět, že těmto blábolům věnuje seriózní tisk prostor, když stejný prostor nevěnuje stranám či hnutí, jejichž dopravní programy mají racionální jádro. O pěti, šesti takových opominutých bychom mohli hovořit určitě.

Mnohé mají v plánu nevracet se k Městské hromadné dopravě, ale vytvářet dobrou Městskou veřejnou dopravu.


 

 

 

Autor: Rudolf Mládek | úterý 26.8.2014 6:24 | karma článku: 8,00 | přečteno: 633x
  • Další články autora