Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cavalera Conspiracy + support – 17.června 2015,Rock ´n´ Roll Garage Club Ostrava

V půlce června „vtrhl“ do České republiky Cavalerovic klan a předvedl zde na dvou koncertech v Praze a v Ostravě, zač je toho loket. Ostravského koncertu jsem byl přítomen osobně, takže je přihodno přihodit zde pár postřehů.

Ostravský koncert Cavalera Conspiracy se konal ve středu 17.června, tedy den po tom pražském. Již několik dní před začátkem samotného thrashového klání byla Rock ´n´ Rollová Garáž beznadějně vyprodána, což bylo cítit již tři hodiny před samotným začátkem koncertu.

To se konala autogramiáda Maxe Cavalery, hlavního mozku Cavalera Conspiracy, který v přilehlém baru podepisoval svou autobiografickou knihu Od Sepultury k Soulfly aneb My Bloody Roots. A že byl o autogramiádu obrovský zájem, dokazovala fronta fanoušků, která dosahovala až padesáti metrů.

Naštěstí, podepisování mělo spád a fronta se posouvala celkem svižným tempem. Takže se dostalo úplně na každého. Problém byl ale v tom, že Max podepisoval jenom knihu, kterou si fans donesli osobně. Předem deklarovaný prodej knih nějak vázl. Pár se jich sice návštěvníkům nabídlo, ale to až ke konci autogramiády, kdy byli ti, co knihu nevlastní, vykázání z řady. Ale i tak mám z podpisovky velice dobrý pocit. Max byl ke všem moc vstřícný. Kromě podpisu s věnováním se s každým, kdo měl zájem, ochotně i vyfotil. Zapózoval jako pravý rocker a nakonec si s každým přátelsky potřásl rukou. Kdo uměl anglicky, mohl s ním prohodit i pár vět. Kéž by bylo více takových předkoncertních akcí.

Čest předskakovat skupině Cavalera Conspiracy dostala českotěšínská thrashmetalová smečka Seppuka, jejíž historie sahá až do roku 1996, kdy band vznikal. Jako „nebeští jezdci“ předvedli tito thrasheři opravdu spanilou jízdu. Závěrečným potleskem to ocenili i fanoušci, jenž již od počátku zaplnili sál. A Seppuka zase potěšila přídavkem Ace of Spades od Motörhead. Hodně dobrá volba ze strany pořadatele.

Přesně deset minut po deváté hodině na pódium vtrhli jak uragán Cavalerovic kovotepci, aby předvedli zběsilou jízdu hodnou thrashmetalových ikon. Za bicí se usadil mladší z bratrů Cavalerů – Igor. Jeho přesná rytmika, plná domorodých vychytávek, byla k nezastavení. Baskytarou tvrdil muziku navrátilec Johny Chow a sólovou kytaru Maxův spoluharcovník Marc Rizzo,

jenž jej doprovází již 13 let v dalším souboru Soulfly. Za mikrofonem nesměl chybět nikdo jiný než Max Cavalera, který na svou čtyřstrunnou ESP kytaru (horní h a e struny Max na kytaře nemá) drtil jeden riff za druhým. Úvod koncertu obstarala novinka Babylonian Pandemonium z aktualního alba Pandemonium. Následovala skladba Sanctuary z prvotiny Inflikted (2008). A pod podiem začalo opravdové peklo. Někteří fanoušci svlečeni do půl pasu řádili ve víru hudby, protože teplota v sále rapidně stoupala na hodnoty, které jsou peklu hodně blízko. Mosh pit, který následně pod pódiem vypukl, strhl skoro pětinu sálu do thrashového běsnění.

Horší to už ale bylo se zvukem. Úplně v předu, pod pódiem, to ještě šlo, ale jakmile jsem odešel do zadních řad (v předu to bylo opravdu jen pro ty nejotrlejší pařmeny), tak se zvuk rapidně zhoršil. Zachumlal se do jakési virtuální koule, proto nástroje splývaly v jeden nekonkrétní celek. Časem se to trochu zlepšilo, ale i tak si myslím, že tentokrát zvukař kapelu totálně pohřbil.

Ale i přes tento nedostatek Cavalerovci pokračovali v hodně svižném tempu. Na řadu přišla Sepulturovská Refuse/ Resist, načež kapela vynechala Teritorry, kterou běžně na koncertech hraje. Z období, kdy MaxIgorem hráli společně v souboru Nailbomb, zahráli CC skladbu Sum of Your Achievements, kterýžto  song hráli na koncertě v Bratislavě již v roce 2008, kde jsem měl tu čest soubor Cavalera Conspiracy vidět prvně.

Závěr pak patřil Motörheadovskému Orgasmatronu a středeční koncert zakončila pecka Roots Bloody Roots. Trochu mě zklamala délka koncertu. Šedesát pět minut se mi zdálo dost málo. Možná, kdyby nevynechali Teritorry, tak by se čas ještě o pár minut natáhl. Ale i tak odcházeli někteří návštěvnici s pocitem, že byli o něco ochuzeni. Celý koncert Cavalera Conspiracy z Ostravy je možno shlédnout zde (part. 2).

Playlist Cavalera Conspiracy:

Babylonian Pandemonium

Sanctuary

Terrorize

Refuse/Resist

The Doom of All Fires

Sum of Your Achievements

Torture

Beneath the Remains/Desperate Cry/Troops of Doom

Killing Inside

We Who Are Not As Others

Attitude

Inflikted

Orgasmatron

Roots Bloody Roots

 

 

Autor: Jiří Ručka | pondělí 22.6.2015 15:05 | karma článku: 10,33 | přečteno: 473x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Bruce Dickinson

Že je Bruce Dickinson frontmanem skupiny Iron Maiden, ví určitě každý, ale ne každý už ví, že před nástupem k Iron Maiden, byl Dickinson úspěšný v jiné metalové legendě.

2.7.2018 v 20:02 | Karma: 17,60 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Tommy Ramone

V americké punkrockové legendě Ramones se vystřídalo několik bubeníků, ale ten, co tam bubnoval relativně jen krátce, tam zanechal zřejmě nejhlubší stopu.

1.7.2018 v 14:04 | Karma: 11,20 | Přečteno: 317x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Ronnie Van Zant

Skupina Lynyrd Skynyrd je ve světě jižanského rocku obrovský pojem. Od vydání debutu Pronounced 'Leh-'nérd 'Skin-'nérd až do roku 1977, kdy vyšlo album Street Survivors, byla skupina na vrcholu popularity.

1.7.2018 v 12:13 | Karma: 10,39 | Přečteno: 322x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Ben Moody

Americká rocková skupina Evanescence vznikla v roce 1995, ale až v roce 2003, kdy vydala svůj hudební debut Fallen, „vyletěla“ jak zářná kometa na hudební nebe.

24.6.2018 v 19:02 | Karma: 13,39 | Přečteno: 297x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Král odešel, ať žije král – Ace Frehley

Americká glam rocková legenda Kiss vystoupila ve své hudební kariéře na samotný vrchol Olympu. Její hudební dráha trvá úctyhodných 45 let.

17.6.2018 v 19:05 | Karma: 17,52 | Přečteno: 791x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.