Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Blbostí je tvrzení o tunelu.

  Stát (jeho poslanci) v roce 2002 (ČSSD se Zemanem) odsouhlasil zákon, ve kterém definoval podmínky, za kterých bude vykupována elektřina. Mj. definoval, jak bude stanovena výkupní cena: vždy tak, aby   a/ zajistila prostou návratnost investice 15 let (neznám investora, který by prakticky nenávratnou investici realizoval)   a  b/ cena v běžném roce nebude o více než 5 % nižší, než v roce předchozím (čím byla dána určitá jistota pro střednědobé plánování investorů). Všimněte si, že koalice ČSSD-ODS v roce 2002 bez problémů byla ochotna zatížit spotřebitele obrovskými náklady - pokud by investoři s tak mizernými podmínkami investovali. Byla to tato koalice, která vše způsobila.

   Nesmyslnost mimořádně dlouhé doby návratnosti se odrazila v prakticky nulové realizaci slunečních elektráren (FVE).  Ovšem kolem roku 2008, 2009 se začaly dovážet sluneční panely z Číny. Samozřejmě "za babku".  A investoři (žádní tuneláři) začaly po osmi letech od účinnosti zákona začít FVE stavět. Protože návratnost investice byla náhle na obvyklé úrovni mezi osmi a deseti roky. Proto ten boom. Žádná příprava na tunelování (v době zpracování zákona nikdo netušil, že budou čínské panely).  Ovšem prudký nárůst výkonu FVE prudce zvýšil ceny elektřiny (nemohl tedy působit efekt žáby v pomalu zahřívané vodě) - a vyděšená vláda začala jednat:

   a/  zavedla znova daň z obratu (pro vybrané zboží - elektřinu z FVE), a takto nakradenými penězi zpětně dotovala část ceny; teď všichni pláčou nad 30 mld. dotací - jenže to jsou přesně peníze, ukradené vymyšlenou daní; kdyby byla daň avizována před výstavbou, nikdo by FVE nestavěl

  b/ ve zkráceném řízení změnila zákon a skokově snížila výkupní cenu na cca 55 % - a přivedla ke krachu všechny, kteří si na výstavbu půjčili (někteří se snažili tuto ránu eliminivat nezákonně - předčasným uvedením do provozu).

0 0
možnosti
VH

To je tedy o investorech, které stát (rozuměj vlády a podle pokynů bossů hlasující poslanci) podvedl, změnil obchodní smluvní podmínky a ještě je skandalizoval.

0 0
možnosti
PV

P84a96v51e87l 89V57é10b92r

19. 1. 2015 9:29

Máte sice naprostou pravdu, ale ... víme to všichni. Takže není třeba psát o tom, že to je, ale jak z toho ven.

0 0
možnosti
FM

Z toho se nedá ven, mají to velmi dobře ošetřeno, aby to nešlo.

0 0
možnosti