Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Husovi by se tu dnes líbilo. Církev má zelenou a občané - atheisté je budou ze zákona živit. Hus nabádal lidi k rebelantství proti vrchnosti a snažil se zavést teokracii. Proto ho také nechal císař Zikmund upálit. Ne církev, ta ho pouze prohlásila za kacíře a exkomunikovala, což se Zikmundovi hodilo. Ve skutečnosti byl Hus malý, tlustý a bohatý dogmatik, žádný vizionář. Na rozdíl od Viklefa, který chtěl církev reformovat na moderní a nezasahující do světských věcí.

0 1
možnosti
JF(

Nicméně Hus pranýřoval především tehdejší zlořády katolické církve, tu touhu po majetku za každou cenu, kupování far a klobouků, dále je třeba zmínit i odpustky, taktéž i papežské schizma, kdy byli momentálně důležitější sponzoři jednotlivých papežů, než nějaká víra. Majetek raději nezmiňovat, lačnost přetrvává a ta úspěšně překlenuje i staletí!

0 1
možnosti
KD

Nasi katolici se jim vubec neridi, jejich jedinou virou jsou penize !

1 2
možnosti
Foto

Souhlasím.

Církve, hlavně katolická si ze svojí víry udělali obyčejný byznys s dušemi.

Vynutili si politickou korupcí majetek vytvořený našimi předky a peníze si vynutili od ateistů formou mimořádně nadhodnocených církevních restitucí.

Proto je odkaz Jana Husa stále živý.

Karma R^

2 4
možnosti
JN

husa at si slavi bolsevici, co mi ho davali vzorem, pro mne je tohle den, jako kazdy jiny.

1 2
možnosti

Na tento váš výplod není už ani síla reagovat a to se nehlásím k žádné církvi. Ale toto je tedy reakce ovečky, která vůbec ale vůbec nic neví a není zvyklá mozek používát.

1 3
možnosti