Tak se nám zřejmě začnou vracet pracovní místa

Po letech odlivu společností z vyspělých ekonomik do rozvíjejících se asijských zemí se zřejmě obrací karta. Návrat zpět „domů“ již oznámily společnosti jako Motorola, Ford, Capitellar, General Electrics či Phillips.

Všechny tyto společnosti (a mnoho dalších) začíná v Číně „pálit“ zvyšující se mzdy, které jsou v některých regionech dokonce vyšší, než v České republice (měřeno minimální mzdou). Jejich dynamika růstu je pak výrazně vyšší, než např. v Evropě (tématu růstu minimální mzdy v Evropě se na svém blogu nedávno věnoval Jirka Maňas), tj. společnosti outsourcující svou výrobu či zákaznickou podporu do vnitrozemské Číny čistě za účelem snížení nákladů se budou muset velmi rychle poohlédnout po jiném místě. S ohledem na to, že je mzdy rostou nejen napříč celou Čínou, ale i v dalších rozvíjejících se asijských zemích, nabízí se varianta návratu „domů“ do vyspělých zemí, popřípadě méně vyspělých evropských zemí (např. v případě společností z Německa).

 

Vývoj minimálních mzdových nákladů v evropských zemích

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: www.firmin.cz

 

Po letech snižování firemních daní pak nejsou asijské země pro korporace atraktivní ani z daňového hlediska (viz. obrázek níže). Konkrétně v Číně jsou dnes firemní daně vyšší než v řadě evropských zemí, namátkou zmiňme Portugalsko, Polsko, Albánii, Českou republiku, Švédsko a Velkou Británii.

Vývoj zdanění firem v evropských zemích

 Takže, pokud se České republice podaří zbavit nálepky nestabilní země (kdy jsme tu naposledy měli vládu, která dožila konce volebního období a ve kterých letech nedocházelo k výrazným změnám v oblasti daní či zaměstnanosti), nemusel by být Amazon na dlouho poslední zahraniční společností, která by zde chtěla zaměstnat tisíce lidí.

 

Doplnění: Minimální hodinová odměna v ČR činí aktuálně cca 2,41 USD, minimální hodinová mzda ve vybraných regionech Číny pak činí:

- Šenzen 2,96 USD

- Šanghaji 2,79 USD

- Peking 2,78 USD

- Tianjin 2,76 USD

- Guangdong 2,46 USD

Zdroj: Wikipedia

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Rozkošný | pátek 11.4.2014 7:43 | karma článku: 9,40 | přečteno: 1075x