Prodej nemovitosti s hypotékou – není to vůbec jednoduché

Asi na tom budete podobně v tom, že hypotéku mají snad 2 z 3 mých sousedů. Toto mi pomáhá udržovat se v obraze toho, co se vaří pod pokličkami v nablýskaných mramorových palácích (bankách). Doslova drama se začíná odehrávat v době, kdy se někdo z mého okolí (hlavně z finančních důvodů) rozhodne prodat svoji hypotékou zatíženou nemovitost. To pak pracovníkům bank nechybí moc, aby se svým výkonem vyrovnali Al Pacinovi ve filmu Ďáblův advokát.

I když se to dnes médii jen hemží reklamními sděleními, že praktiky „běžných“ bank už téměř vymřely, opak je pravdou. Ono jde přece jen stále o business a účelem banky je v první řadě vydělat.

V případě, že se rozhodnete prodat svoji nemovitost, počítejte s tím, že kupce budete hledat výrazně hůře než prodávající, který svoji nemovitost hypotékou zatíženou nemá. Abych byl přesnější. V okamžiku, kdy se rozhodnete svoji nemovitost prodat a mimořádně tak splatit svoji hypotéku, bude banka, u které tento úvěr máte, dělat první poslední, aby si kupující vzal hypotéku opět u ní. Pokud kupec odolá a bude trvat na tom, že si vezme hypotéku tam, kde chce on, počítejte s tučnými poplatky, které budete muset uhradit.

Situace s převzetím hypotéky (kupující si vezme úvěr u stejné banky jako Vy) je nepříjemná v tom, že kupující přebírá Vaší hypotéku s aktuálně platnou úrokovou sazbou. Tj. pokud máte u své hypotéky úrokovou sazbou např. 4,5 %, dostane stejnou sazbu i kupující. Úrokové sazby hypoték dnes přitom atakují hranici 2 % a kupců, kteří by z radostí převzali úvěr s výrazně vyšší sazbou, moc nebude.  

Přehled výše poplatku za mimořádnou splátku (předčasné splacení hypotéky) u jednotlivých bank

Banka
individuálně
ČSOB
Raiffeisenbank
mBank
Sberbank

 

Vážná je situace zejména v případě, kdy Vám do konce fixace úrokové sazby zbývá ještě několik let. Pokud jste se pak nechali „ukecat“ na fixaci po celou dobu splatnosti hypotéky, dá se pochopit i výskyt srdeční příhody či náběh na chronicky zvýšený krevní tlak. V případě, že Vám do konce fixace úrokové sazby zbývají řádově měsíce, lze poplatky přejít (se stále lehce pokřiveným) úsměvem.

Pokud plánujete prodej nemovitosti s hypotékou a kupující nechce převzít Vaši hypotéku, zapomeňte na vybělené úsměvy bankovních pracovníků, tak jak je znáte z reklam. Banka Vás v tuto chvíli má hezky „pojištěného“ podmínkami uvedenými v úvěrových smlouvách a nemá tak problém stát se nemilosrdnou šelmou.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Rozkošný | neděle 26.10.2014 19:26 | karma článku: 11,88 | přečteno: 710x