Rudé tango v Atlantiku

Začátkem 70. let 20. století naplno zuřila Studená válka mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Zatímco na zemi byl kontakt mezi oběma znepřátelenými stranami omezen zejména pohraničními zátarasy, na moři byla situace naprosto odlišná. Sovětské a americké ponorky v Atlantiku každodenně operovaly v blízkosti „těch druhých" a snažily se získat kvalitativní a kvantitativní převahu nad nepřítelem.

U-Bootmuseum HamburgDusan Rovensky

V roce 1972 vyrobil Sovětský svaz první z řady ponorek Projekt 641B Som (v kódu NATO – Tango). Celkem bylo vyrobeno 18 kusů ponorek této třídy. Většina z nich (14 kusů) je v současné době již vyřazena a sešrotována  a tři jsou zachovány pro muzejní účely (dvě v Rusku – Moskvě [B-396] a Togliatti [B-307]  a jedna v Německu – Hamburgu [B-515]).

Hlavním úkolem ponorek třídy Tango bylo (v případě války) ničit americké, britské a francouzské ponorky vyzbrojené jadernými balistickými střelami v oblasti Atlantiku.


Před několika týdny jsem navštívil zmiňovanou ponorku B-515 (v Německu je označována jako U-434) v Hamburgu, kam byla dopravena v roce 2002 a přeměněná na soukromé muzeum. Jak pro fanouška vojenské historie, tak i naprostého laika je to opravdový zážitek a pokud zamíříte na sever Německa, nenechte si ujít návštěvu tohoto skanzenu Studené války.


 



Základní technicko-taktická data o ponorce B-515:



 


Tango v celé své kráse.

 


Poklop v popředí sloužil k nakládání torpéd do ponorky.

 



Zachranný člun (uložený pod červenobílým poklopem) a evidentní hrubé zpracování trupu ponorky.

 



Torpedometný úsek - V této části pracovalo 10 námořníků, kteří zde "krmili" 6 torpédometů ráže 533 mm dvoutunovými "rybičkami" .

 



Ubytovací a služební úsek - Zde se nacházely vybrané důstojnické kajuty (kapitán, zástupce pro věci politické, hlavní lékař atd.), důstojnická jídelna a ošetřovna.

 



Důstojnická jídelna, která mohla být (v případě bojové činnosti) přeměněna na operační sál.

 



Ošetřovna a izolace.

 



Průlez do bojového úseku.

 



Ubytovací úsek - Zde byli ubytováni důstojníci, praporčíci a mužstvo a nacházely se zde některé služební místnosti (kuchyň, jídelna mužstva, rádio-místnost, krypto-místnost, úložna utajovaných dokumentů, sociální zařízení atd.).

 



Kuchyň v tradičním ruském stylu.

 



Na ponorce se nacházely dvě toalety, o které se muselo dělit 84 námořníků po dobu několika týdnů až měsíců.

 



Motorový úsek - Zde se nacházelo ovládání dieselových (dvou) a elektrických (tří) motorů ponorky.

 



Dieselové motory, které poháněly ponorku při plavbě na hladině.

 



Ovládání jednoho ze tří elektromotorů, které se používaly při plavbě pod hladinou.

 



Další informace o muzeu získáte na: http://www.u-434.de/eng/index-eng.php

Autor: Dušan Rovenský | čtvrtek 30.7.2009 7:45 | karma článku: 24,16 | přečteno: 3777x