Jsem pro stavbu mešity v Brně!

Ano, vážení, jsem pro! Zástupce brněnské islámské nadace Muníb Hasan nám přeci připomněl, že brněnští muslimové v minulosti vždy odmítali jakýkoli radikalismus či útlak. Tento nezištný humanista a zastánce náboženské tolerance všem Čechům oznámil, že dosavadní soužití muslimů s Brňany je naprosto bezproblémové (Není to pouze tím, že jich je zatím u nás málo?). Při loňském desátém výročí otevření mešity jim dokonce muslimové rozdali na znamení přátelství 3653 růží. Za každý den, kdy byla po deset let muslimská modlitebna ve městě v činnosti, darovali jednu. Tak to je jiná. Když někdo rozdává květiny, musí přeci mít jen ty nejlepší úmysly!

Nabozenska tolerance nebo islamofasismus?

Ctihodný pan Muníb dokonce přinesl brněnským radním ukázat fotografie křesťanských kostelů v Iráku.  Doufám, že se jim také, při tomto svém apelu na jejich city, nezapomněl zmínit o systematické likvidaci této náboženské menšiny v této zemi. Od roku 1980 se totiž počet křesťanů na iráckém území snížil z více než 1 miliónu na něco okolo 600 tisíc. Více než 400 tisíc jich muselo uprchnout (zejména do Evropy) před svými "tolerantními" muslimskými krajany. Tisíce jich byly zabity.

Ano, pane Muníbe, souhlasím se stavbou mešity v Brně, ale za jedné podmínky - že Vy zabezpečíte, aby bylo možné postavit křesťanský kostel v saúdskoarabském Rijádu nebo afghánském Kandaháru. Až se Vám toto podaří, dejte mi vědět a já Vám na tu mešitu rád i přispěji.

Jsem totiž pro plnou rovnoprávnost mezi náboženstvími a náboženskou teoleranci. Tolerance ovšem musí být oboustranná záležitost.

Autor článku žil v Iráku v letech 1983 - 1985.

Ne, to není Pákistán. To je mešita Holland Park v Brisbane (Austrálie)!

Autor: Dušan Rovenský | úterý 28.7.2009 7:30 | karma článku: 44,52 | přečteno: 7887x