Boneyard - Největší vrakoviště vojenské techniky na světě (2. část)

Pro velký čtenářský ohlas publikuji pokračování svého předchozího článku "Boneyard - Největší vrakoviště vojenské techniky na světě (1. část) ". I tentokrat se jedná o unikátní fotografie zničené a ukořistěné irácké vojenské techniky, které jsem pořídil v Kuvajtu v roce 2002.

Celkový pohled na část vrakoviště s těžkou technikou.

Vrak obrněného transportéru Universal Carrier (nazývaný také Bren Carrier). O tom, jak se britský veterán z 2. světové války dostal na vrakoviště mohu pouze spekulovat.

Průzkumný obrněný transportér BRDM-2.

Tank Type 69-II - Modernizovaná čínská kopie sovětského T-55.

Odpalovací zařízení taktického raketového systému 9K52 Luna M (v kódu NATO FROG-7B), které byly používány iráckou armádou k ostřelování spojeneckých cílů v Saudské Arábii.

Vrak obrněného transportéru BTR-60 navršený na odpalovacím zařízení 2P25 protiletadlového systému 2K12 Kub (v kódu NATO SA-6 Gainful).

Tank T-62 rozstřílený 30mm kanónem GAU-8 Avenger municí z ochuzeného uranu. Tento kanón používají americké letouny A-10 Thunderbolt II, které během operace Pouštní bouře zničily obrovské množství irácké techniky.

Tank T-55 provrtaný skrz naskrz municí z ochuzeného uranu (DU - Depleted Uranium). I po mnoha letech od konce války, zůstává tato technika zamořená vysoce toxickým uranem U 238. Osádka tohoto tanku neměla po zásahu nejmenší šanci a doslova se vypařila...

Vrak protiletadlového systému 9K31 Strela 1 (v kódu NATO SA-9 Gaskin). 

Pohled na vrakoviště automobilní techniky.

Autor: Dušan Rovenský | pondělí 18.5.2009 7:30 | karma článku: 33,30 | přečteno: 15253x