V Trutnově zatím o Hazardu jednat nebudou

Trutnovská iniciativa "Trutnov bez hazardu" neuspěla se  snahou o projednání své žádosti ohledně regulace hazardu v Trutnově. Původně byla v souladu s předpisy ve lhůtě 90 dnů zařazena na pořad jednání, v den konání jednání byla ale z programu vyřazena. Členové iniciativy se chystají podat stížnost na Ministerstvo vnitra

Sdružení “Trutnov bez hazardu” podalo žádost o projednání zákazu heren v Trutnově. Litera zákona říká, že taková žádost musí být projednána nejpozději do 90 dnů.

§16 (2) Občan obce, který dosáhl věku 18 let, má právo f) požadovat projednání určité záležitosti v oblasti samostatné působnosti radou obce nebo zastupitelstvem obce; je-li žádost podepsána nejméně 0,5 % občanů obce, musí být projednána na jejich zasedání nejpozději do 60 dnů, jde-li o působnost zastupitelstva obce nejpozději do 90 dnů.

V souladu s tím se na jednání zastupitelstva města Trutnova dne 29.10.2014 mělo projednání výše uvedené žádosti objevit v bodě 11.Různé.

Termín byl tedy dodržen. Před samotným jednáním však navrhl zastupitel Ing. arch.Martin Vokatý (Sdružení pro Trutnov) , aby bylo projednávání žádosti odloženo až na jednání nového zastupitelstva.

Ve svém tiskovém prohlášení iniciativa Trutnov bez hazardu uvádí, že žádost do současné doby podepsalo téměr osm set lidí. Člen iniciativy Petr Sobotka říká: 

"Dalo by se to pochopit, kdyby tento bod otevřeli a pro jeho složitost nebo jin důvod ho přesunuli k projednávání další garnituře"

Členové iniciativy se chystají podat stížnost na Ministerstvo vnitra, které dozoruje dodržování
zákona o obcích

„nepochybujeme o tom, že se svou stížností uspějeme, protože ignorace zákona ze
strany vedení města je zřejmá“ říká Zdenka Prouzová, další členka iniciativy. „Vedení města zřejmě
počítá s tím, , že ze zákona jim nevyplyne žádná sankce za jejich úmyslné jednání. Na druhé straně -
vyslali tímto jasný signál vůči občanům“

 

 

V Trutnově je 334 “výherních” automatů. V přepočtu to znamená že máme téměř jedenáct automatů na tisíc obyvatel. Celorepublikový průměr je zhruba 7,5 tisíc. V Rakousku je to například 0,7 tisíc, v Německu 2,9 tisíc, ve Francii 0,06 tisíc, v Polsku 0,4 tisíc a v Maďarsko výherní automaty zakázalo.

Ve Dvoře Králové hrací automaty na Nový rok zmizí.

Hrací automaty by na Nový rok měly zmizet

Autor: Jiři Robinson Roup | úterý 30.9.2014 11:19 | karma článku: 5,40 | přečteno: 188x