Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Třešně zadarmo, aneb jak těžké je udat strom obtěžkaný dobrou úrodou třešní

Velká soutěž o zralé a chutné třešně zdarma. Dá se ve skupině Trutnováci oslovit vhodný trhač třešní? Je lepší si třešně natrhat, nebo si je koupit? Malé zamyšlení ohledně zralých třešní a sociálních sítí.

Nevím, kolik aktuálně stojí kilo třešní, ale určitě víc než kilo jablek. Třešně mám na zahradě v nedaleké vesničce, ale podléhám trochu symbolům, a tak jako nemohu být v Pirátské straně kvůli jejímu názvu (piráti obvykle přepadají obchodní lodi, ale často loupí i na pobřeží – zdroj: Wikipedie), nemohu si pochutnávat na červených třešních, dokud jsou symbolem strany, jež obyvatele své země věznila a popravovala z ideologických důvodů. Zvlášť v poslední době prostě těch třešní okolo sebe vidím až příliš. Rád bych ale strom zbavil zralých plodů, které by měl někdo méně zatížený symboly sníst a udělat si tak z krásnéh dne ještě krásnější, protože třešně nejsou jen takové obyčejné ovoce.

Třešně mají blahodárný vliv pro lidský organismus, jelikož pomáhají čistit krev, játra a ledviny. Jejich konzumace podporuje vyměšování trávicích šťáv a moči. Novější studie naznačují, že konzumace třešní má blahodárný vliv na léčení cukrovky pomocí barviva antokyan, které v laboratorních testech podporovalo produkci inzulínu, a současně fungují i jako antioxidanty. Díky vysokému obsahu jódu mají příznivý vliv na problémy se štítnou žlázou a bolestmi páteře. Díky vysokému podílu vápníku jsou také dobrým zdrojem pro růst kostí a zubů. Pomáhají chránit tělo proti různým druhům zánětů, parodontóze a artritidě.Jsou vhodným dietním jídlem, jelikož podporují vylučování a tedy jsou doporučovány pro hubnutí. (zdroj)

Sousedi mají třešně svoje, já nemám na česání čas a jako děda od vnoučat už se trochu obávám vrtkavých žebříků a nepřirozených pohybů v korunách stromů (začal jsem tuto situaci řešit, každý den cvičím, ale zatím to na trhání třešní není).

Napadlo mne, že by bylo možné třešně darovat tomu, kdo si je sklidí. Ale jak to udělat? Kladu si otázku a hned mám odpověď. V dnešní době? Maličkost, existují přece sociální sítě.

Okamžitě přerušuji aktuální pracovní činnost a věnuji se záměru zbavit se poměrně hodnotné komodity, třešní zralých, zdarma k otrhání. Logika velí dát inzerát do nějakého místního inzertního systému, ale nic takového tu podle mne nefunguje. Možná by bylo možné využít Bazoš, ale kolik Trutnováků se na Bazoš dívá právě teď? A já chci třešně sklidit co nejdříve.

Čtěte také:  Hrozí zánik Vesmíru?

Další myšlenka v řadě byla ta, že zkusím skupinu na FB jménem Trutnováci. Mělo by tam být k třiceti tisícům členů, tak by efekt mohl být viditelný.

To jsem si říkal včera touhle dobou a vložil jsem inzerát na třešně zadarmo do skupiny Trutnovaci. K tomu bych přátelé chtěl říci, že to opravdu není vhodný systém na prodej. Dá se to, ale je to jako pro praváka škrábat levou rukou brambory k nedělnímu obědu s tchyní.

Poslední rozloučení s třešněmi a popřání všeho nejlepšího, na jejich cestě k novým zážikům

Já osobně mám také dojem, že skupinu ostřížím zrakem sledují hejtři, kteří nemilosrdně zaútočí na každého, jehož nabídka se jim z nějakého důvodu nelíbí. Když jsem dával do této skupiny naposled nějakou nabídku (byla to tuším jednoduchá instalatérská práce na deset minut za 100 Kč), místní hejtři se mi vysmáli (myslím, že Bejr se jmenoval ten dobrý člen skupiny), že je to málo. Pokud nyní nabízím něco zadarmo, bude to lepší? Není to také drzost a opovážlivost?

Ozvali se mi dva lidé. Nikdo neměl čas hned, ale s jedním z nich jsem se domluvil na zítřejší dopoledne v jedenáct hodin. O tom jsem informoval svou matku, jež strom hlídá a chrání před útoky špačků a další havětí.

Inzerát jsem odstranil a měl za to, že je záležitost za mnou. Tak to ale nebylo.

Dnes mne matka informovala, že si pro ty zatracené třešně nikdo nepřijel.

Musím na to jinak, povzdechl jsem si. To, že se mezi desetitisíci obyvateli z Trutnovska nenašel nikdo, kdo by měl zájem o třešně zadarmo, není pohroma, ale naopak výzva. Rozhodl jsem se, že uspořádám akci.

Blíží se volby a chystám se k této problematice spustit projekt Trutnovskevolby.cz. Napadlo mne tedy, že oba záměry spojím do jednoho. Propagaci projektu pro Trutnováky s názvem Trutnovskevolby.cz a darování třešní, o které zatím nikdo nestojí.

Nyní se tedy dostávám k meritu článku. Vyhlašuji experimentální soutěž o celý strom (tedy jen plody) třešní. Získá je ten, kdo si dá FB stránku Trutnovskevolby.cz mezi oblíbené. Kdo tak učiní, má od této chvíle právo k natrhání třešní na mém stromě. Kombinuji tímto nápadem sdílenou ekonomiku, sílu sociálních sítí a lásku ke zralým třešním. „Trhač“ musí lajknout FB stránku Trutnovskevolby.cz (událost akce je na této adrese). Na stránce se dozví, jak a co udělat, aby si mohl každý zájemce ještě ten den pochutnávat na čerstvě natrhaných třešních.

Na závěr jedna prosba. Pokud budou třešně z mého stromu dobré, nabídněte stránku k označení svým přátelům a známým. Třeba by byli rádi a včas informováni o tom, kde se rozdávají zadarmo třešně, případně něco úplně jiného.

 

Autor: Jiři Robinson Roup | pátek 15.6.2018 0:23 | karma článku: 9,59 | přečteno: 484x
  • Další články autora

Jiři Robinson Roup

Nadějný bod zlomu v solární energetice

Rekordní účinnost a inovace v solárních technologiích, jako jsou perovskitové panely, transformují energetiku směrem k udržitelné budoucnosti

14.11.2023 v 16:12 | Karma: 9,35 | Přečteno: 506x | Diskuse| Věda

Jiři Robinson Roup

Ezobysnysu se u nás daří

Dokumentární film „Jedno pole“ promítaný v kinech, nabízí vstřícný pohled na ezoteriku a alternativní medicínu.

13.11.2023 v 12:06 | Karma: 6,24 | Přečteno: 193x | Diskuse

Jiři Robinson Roup

Novináři na straně teroristů?

Ve veřejném prostoru se objevily informace, že někteří novináři mohli být o teroristickém útoku na Izrael v předstihu informováni.

10.11.2023 v 10:24 | Karma: 8,56 | Přečteno: 297x | Diskuse| Politika

Jiři Robinson Roup

Převratné studie společnosti Neuralink na lidech: Nová naděje pro zdravotně postižené

Společnost Neuralink po souhlasu FDA hledá prvního člověka pro testování mozkového čipu. Cíl: obnovit autonomii postižených, hrát hry prostřednictvím myšlenek. Operace zahrnuje otevření lebky a zavedení implantátů.

9.11.2023 v 8:53 | Karma: 4,91 | Přečteno: 124x | Diskuse| Věda

Jiři Robinson Roup

O víkendu čeká TOP 09 sněm. Bude Válek místopředseda?

TOP 09 jde do Sněmu Pekarová: Adamová bez výzvy, Válek míří na místopředsedu. Napětí však vzrůstá kvůli potenciálním problémům ve vedení.

8.11.2023 v 20:43 | Karma: 6,94 | Přečteno: 259x | Diskuse
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1658x
Ve dne technologický štvanec se slabostí pro aplikace a internet, večer politický fanoušek s uměleckou duší.memy.cz. Sledovat mne můžete na:  Twitteru - X