Svoboda nad Úpou zvítězila

TOP INVEST 2009 - Soutěž o nejlepší investiční záměr v roce 2009 má svého vítěze a je jím termínál autobusového a vlakového nádraží ve Svobodě nad Úpou.

V akci Top Invest 2009 - Nejlepší investice roku, zvítězila stavba terminálu pro autobusové a vlakové nádraží ve Svobodě nad Úpou. Inovační konstrukční a architektonické řešení, stálo více než 34 milionů korun. Nechybí tu  moderní informační systém, který nabízí aktuální časy odjezdů jak autobusů, tak vlaků, skibusů nebo cyklobusů. Velmi příjemné jsou také uzavřené prosklené čekárny pro cestující, které ve zdejších klimatických podmínkách příjdou jistě vhod.

Impozantní stavba byla dokončena již v říjnu minulého roku, tedy více než čtyři měsíce před plánovaným termínem dokončení. Celý projekt má na "triku" Rudolf Drnec z firmy Silniční projekt s.r.o. Brno a na dokončení stavby přispěla významnou částkou také Evropská unie ze svých fondů.

V sočasné době je možné porovnat architektonické řešení starého a nového nádraží ve Svobodě nad Úpou. Obě řešení mají své kouzlo, i když na starém nádraží se zub času a nedostatek péče podepsaly viditelným způsobem. Přesto by určitě stálo za to, kdyby mohli oba architektonicky zajímavé komplexy existovat souběžně.

Historie železniční dopravy ve Svobodě nad Úpou sahá až do roku 1871. Celých sto let až do svého zrušení v roce 1997 zde fungovala trať, která zajišťovala spojení mezi Krkonošemi a zbytkem světa. V roce 2003 byla dráha obnovena a provozuje ji společnost Viamont, která má jeden motorový vůz pronajatý od Českých drah. Ten nyní spolu s pravidelnou autobusovou dopravou zajišťuje příjezd a odjezd cestujících, do této architektonické chlouby Trutnovského okresu.

Návštěvníkům nového terminálu ve Svobodě nad Úpou se zdá realizace velmi povedená a téměř všichni oceňují pojetí, jaké architekt Rudolf Drnec zvolil. Terminál se tak stává zajímavou dominantou Svobody nad Úpou a jeho vítězství v Top Invest 2009 je zasloužené.

Autor: Jiři Robinson Roup | středa 14.4.2010 12:27 | karma článku: 8,24 | přečteno: 949x