Převratné studie společnosti Neuralink na lidech: Nová naděje pro zdravotně postižené

Společnost Neuralink po souhlasu FDA hledá prvního člověka pro testování mozkového čipu. Cíl: obnovit autonomii postižených, hrát hry prostřednictvím myšlenek. Operace zahrnuje otevření lebky a zavedení implantátů.

Průkopnická společnost Elona Muska Neuralink, která vyrábí mozkové čipy, nedávno získala od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv zelenou k zahájení testování na lidech. Tento milník následuje po zprávách agentury Reuters o rozsáhlé fázi testování společnosti na zvířatech, při níž bylo utraceno zhruba 1 500 zvířat - což je nezbytný, i když kontroverzní krok při vývoji takto avantgardní technologie.

První dobrovolník, kterého společnost Neuralink hledá, se vydá na cestu, která zní jako science fiction: podstoupí chirurgický zákrok, při němž mu bude odstraněna část lebky a do mozku zavedeny dráty tenčí než lidský vlas. Tyto dráty s elektrodami jsou navrženy tak, aby snímaly nervovou aktivitu, což otevírá nesčetné možnosti, jako je posílání zpráv nebo hraní her pouhou myšlenkou.

Podle agentury Bloomberg News se společnost Neuralink zaměřila na specifický profil tohoto průkopnického dobrovolníka - kvadruplegika mladšího 40 let. Cílem je navrátit pocit samostatnosti osobám s oslabujícími neurologickými stavy prostřednictvím přímého mozkového rozhraní. Navzdory ohromnému zájmu potenciálních účastníků, jak poznamenala biografistka Ashlee Vanceová, hledání ideálního kandidáta pokračuje.

Proces zahrnuje použití pokročilého robotického chirurga, příznačně pojmenovaného "R1", který do mozku implantuje 64 vláken s přesností navrženou tak, aby se vyhnul životně důležitým cévám. Každé vlákno nesoucí 16 elektrod má za úkol zaznamenávat údaje o záměru pohybu, které budou počítače společnosti Neuralink dekódovat.

Ačkoli společnost Neuralink neuvádí počet účastníků studie nebo celkový počet schváleném FDA, je zřejmé, že společnost prošla složitým procesem vyjednávání zaměřeným na bezpečnost a etické aspekty.

DJ Seo, spoluzakladatel a viceprezident pro inženýrství společnosti Neuralink, nastínil vizi: bezprostředním cílem je vytvořit všeobecné mozkové rozhraní, které by navrátilo nezávislost lidem trpícím těžkým neurologickým postižením. Širší ambice jsou však mnohem rozsáhlejší - umožnit miliardám lidí překonat biologická omezení a rozšířit lidský potenciál.

Tento technologický skok přináší naději nejen na obnovu ztracených schopností, ale také na léčbu zranění. Představte si budoucnost, kdy bude možné využít signály mozku k ovládání protéz končetin s plynulostí přirozeného pohybu nebo kdy bude možné obejít ochrnutí přímou komunikací mezi mozkem a elektronickými zařízeními. Důsledky pro lékařskou vědu, rehabilitační terapii a každodenní život jsou hluboké.

Pokusy společnosti Neuralink na lidech jsou důkazem neúnavné snahy o lidský pokrok. Díky této iniciativě by sblížení technologie a biologie mohlo nejen napravit, ale také zlepšit lidskou zkušenost a učinit to, co bylo dříve doménou science fiction, realitou pro postižené a nakonec pro celé lidstvo.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiři Robinson Roup | čtvrtek 9.11.2023 8:53 | karma článku: 4,91 | přečteno: 124x