Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jakou cenu mají tibetské štafle

"Rozlohou ohromná, nejvýše položená náhorní plošina s nesčetnými, člověkem dosud nepoznanými šestitisícovými štíty. Krásná, tyrkysově modrá jezera, v nichž se odrážejí bílé vrcholky zasněžených hor, kterým dominuje nejposvátnější hora světa Kailas." Řekl na úvod Radko Chadima

TIBET: ZEME POD OCHRANOU BOHU - Prednasi Radko ChadimaJ.R.Roup

O Tibetu ve Vesmíru

Přednáška "Tibet: Země pod ochranou bohů" od ing.Radko Chadimy se uskutečnila 12. dubna v kině Vesmír  v Trutnově. Na rozdíl od mnoha jiných svědectví z této Čínou anektované země, se ing. Radko Chadima pustil do syrového a  patosu prostého popisu turistické výpravy, ze které si dovezl velmi bohatý obrazový materiál. O ten mimochodem spolu s fotoaparátem na konci cesty z karmických důvodů přišel, takže jen díky prozíravému zálohování na malý netbook jednoho z dalších účastníků zájezdu, se mohli všichni návštěvníci besedy dozvědět, jak tento náruživý cestovatel, jinak zaměstnanec České inspekce životního prostředí, vnímal cestu Tibetem.

Největším problémem, kromě všudypřítomného dozoru hygienou nepoznamenaného průvodce a poměrně chudé stravy,  bylo pro Radko Chadimu stejně jako pro většinu dalších turistů vysoké převýšení, které museli za pomoci alopatických léků zdolat.

Putování Tibetem je Čínou pečlivě kontrolováno a na každém rohu tu narazíte na policejní hlídky, které dbají na to, abyste se ani na krok neodchýlili od trasy uvedené ve vašem permitu.

Píďalkovité pohyby

To, co je pro Evropany jejich dítě na vysoké škole, dva rodinné vozy a nebo splacená hypotéka na dům, je pro Tibeťany poutní okruh okolo posvátné hory Kailás. Pouť symbolizuje životní cestu, smrt, posmrtný stav a znovuzrození. Místní k tomuto středu světa putují pěšky nebo stopem stovky kilometrů. Někteří Tibeťané potom ještě k tomu celý třiapadesátikilometrový okruh okolo posvátné hory, absolvují "píďalkovitým" pohybem, kdy se položí na zem, čímž si odměří vzdálenost, kterou následně po pronesení mantry a úklony k zemi ujdou. Tímto stylem to těm nejzdatnějším zabere téměř měsíc.

Vzdušný pohřeb

Smrt je pro Tibeťany jen brána k dalším životům. Ale i Tibeťané se musí nějakým způsobem vyrovnávat s těly, které ti, kteří odejdou, zanechají před branami. Zem je v Tibetu příliš zmrzlá a na spálení není dostatek dřeva. Proto jsou v Tibetu provozovány "vzdušné pohřby". Tělo mrtvého se rozseká na kusy a nabídne supům. Radko Chadima vzdušný pohřeb nespatřil, ale o tom, jak takový pohřeb vypadá, podal svého času zprávu režisér Viliam Poltikovič v časopise Regenerace:

„Jeli jsme do kláštera Drigung s tím, že tam uvidíme vzdušný pohřeb, protože tento klášter, který je vzdálen asi den cesty autem od Lhasy, je konáním vzdušných pohřbů vyhlášen a konají se téměř každý den. Když jsme přijížděli, viděli jsme na dvoře pět připravených těl (viz. foto), před nimiž začal probíhat obřad za mrtvé. Účastnilo se ho mnoho mnichů. Rozsekání těl se konalo druhý den ráno. Pohřebiště, které se nachází ještě výše nad klášterem, je oplocené. Zakoupí-li si ale turista vstupenku do kláštera, může vejít i do areálu pohřebiště. Když jsme druhý den ráno vstoupili, upoutal mě pohled na mnichy porcující mrtvá těla. Každý porcoval jedno. Potom jsem si všiml vybraných zástupců pozůstalých a hned za nimi se rozprostírala podivná hnědá plocha. Když jsem zaostřil, zjistil jsem s úžasem, že to jsou stovky nehybně sedících supů, kteří čekají, až se těla naporcují. Seděli v naprosté tichosti. Byli obrovští, větší než tatranští orli. Když přiletí málo supů, považuje se to za špatné znamení, ale tento klášter je vyhlášený tím, že jich tu žije veliké množství. První fáze pohřbívání, kdy supové ožírají maso na kostře, proběhla dříve, než jsme dorazili. Přišli jsme v okamžiku, když mniši začali sekat kostry a rozbíjet kosti na drť, která se promíchá s campou, aby drť supům lépe chutnala. Viděli jsme, jak mladá mniška jedním úderem palice rozbíjí lebku, vybírá mozek a hází ho supům.
Opustil jsem placený prostor a šel nahoru nad pohřebiště. Byl jsem si vědom, že je to velmi intimní chvíle, ale na druhou stranu je to natolik silná záležitost a určité poselství pro nás, že jsem napůl ve skrytu a v podřepu začal natáčet. Snad více než kdy jindy si při pohledu na rozsekávanou lidskou kostru uvědomujeme pomíjivost všeho. Můžeme si uvědomit, že jsou i odlišné kultury, s jinými rituály, s jiným pohledem na smrt, na mrtvé tělo. Bylo to sugestivní a naprosto přesně zasahující to základní a bytostné v nás."

Karmické souvislosti

Radko Chadima si z Tibetu neodnesl jen vzpomínku na obrovský nezabydlený prostor Tibetu, "píďalkovitě" se pohybující Tibeťany, Vzdušný pohřeb nebo necitlivé čínské zásahy do tibetské kultury. Odnesl si také poznání zákonů karmy.

Když se jednoho dne zastavili v malém  tibetském městečku, s přáteli si chtěli udělat piknik v přírodě. Rozhodli se, že si na ohýnku opečou čínský luncheon meat a slovenskou slaninu. Problém byl jen v tom, kde sehnat v Tibetu dřevo na oheň. Radko Chadima se v povznesené náladě a po alkoholově družebním večírku s Tibeťany rozhodl domorodcům zcizit dřevěné štafle, které poté s úspěchem použil na piknikový oheň.

Když Tibet opouštěl, na nepálských hranicích jej duchové Tibetu ve spolupráci s nenechavými celníky připravili o fotoaparát, i se všemi nafocenými dokumenty z celé výpravy.

V tom případě mají tibetské štafle cenu 15 000,- Kč

 

Autor: Jiři Robinson Roup | středa 14.4.2010 13:55 | karma článku: 7,51 | přečteno: 1050x
  • Další články autora

Jiři Robinson Roup

Nadějný bod zlomu v solární energetice

Rekordní účinnost a inovace v solárních technologiích, jako jsou perovskitové panely, transformují energetiku směrem k udržitelné budoucnosti

14.11.2023 v 16:12 | Karma: 9,35 | Přečteno: 506x | Diskuse| Věda

Jiři Robinson Roup

Ezobysnysu se u nás daří

Dokumentární film „Jedno pole“ promítaný v kinech, nabízí vstřícný pohled na ezoteriku a alternativní medicínu.

13.11.2023 v 12:06 | Karma: 6,24 | Přečteno: 193x | Diskuse

Jiři Robinson Roup

Novináři na straně teroristů?

Ve veřejném prostoru se objevily informace, že někteří novináři mohli být o teroristickém útoku na Izrael v předstihu informováni.

10.11.2023 v 10:24 | Karma: 8,56 | Přečteno: 297x | Diskuse| Politika

Jiři Robinson Roup

Převratné studie společnosti Neuralink na lidech: Nová naděje pro zdravotně postižené

Společnost Neuralink po souhlasu FDA hledá prvního člověka pro testování mozkového čipu. Cíl: obnovit autonomii postižených, hrát hry prostřednictvím myšlenek. Operace zahrnuje otevření lebky a zavedení implantátů.

9.11.2023 v 8:53 | Karma: 4,91 | Přečteno: 124x | Diskuse| Věda

Jiři Robinson Roup

O víkendu čeká TOP 09 sněm. Bude Válek místopředseda?

TOP 09 jde do Sněmu Pekarová: Adamová bez výzvy, Válek míří na místopředsedu. Napětí však vzrůstá kvůli potenciálním problémům ve vedení.

8.11.2023 v 20:43 | Karma: 6,94 | Přečteno: 259x | Diskuse
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  15:25

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Evropa potřebuje migrační pakt, míní Jourová. Je špatný, reagovala Pošarová

5. května 2024  14:47

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová uvedla, že Evropa nezvládá migraci a proto potřebuje...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1658x
Ve dne technologický štvanec se slabostí pro aplikace a internet, večer politický fanoušek s uměleckou duší.memy.cz. Sledovat mne můžete na:  Twitteru - X