Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

Konec sveta? Staci jestli se z nejake hvezdy po bliz ( pouhych 5 svetelnych let, neskutecna vzdalenost pro nas ze? ) stane supernova. Tato energie i pres pro nas tak ohromnou vzdalenost nas okamzite znici.

0 0
možnosti
JR

Ano. A s tím nic nenaděláme :-/

0 0
možnosti
SB

Též si myslím, že na 99,99% k ničemu zvláštnímu ten den nedojde. Ale na této předpovědi konce světa mě fascinuje to, že na rozdíl od mnoho jainých, které se samozřejmě nevyplnily, tato přišla na světlo za jiných okolností, které oproti okolnostem jiných předpovědí měly dva významené rozdíly: Za prvé tím byla oslovena široká veřejnost. Ve všech ostatních prípadech nějaký vůdce sekty to vyhlásí a obrací se jen ke svým ovečkám. Předstírá, že jiní si spasení nezaslouží, ale v reálu je to proto, že ví, že tak jako tak mu na to nikdo jiný neskočí. U svých oveček na tom vydělá minimálně tím, že je středem pozornosti, o což různým vyšinutým jedincům jde: nepotřebují být ministry ani diktátory. Stačí jim jejich omezená náboženská komunita, leč v jejím rámci chtějí mít pocit, že ty lidi ovládají i z hlediska jejich osobního života, o což skuteční diktátoři neusilují. Mnohdy na tom však vydělávají i tím , že jejich ovečky mu svěřují své peníze, majetek, v případě některých sekcí i sex (ženy se dobrovolně stávají konkubínami Nejvyššího, muži dobrovolně souhlasí se svými parohy, v případě jedné americké sekty rodiče nutili i své dvanáctileté dcery být Nejvyššímu plně k dispozici). To je první rozdíl: nikoli oslovení uzavřené sekty, ale široké veřejnosti, kdy nelze předpokládat, že z toho budou mít  užitek ti, kteří to hlásají. A za druhé se tato předpověď se vztahuje k dokumentu, jenž je starý již několik století. Většina podobných předpovědí byla vyřčena s předstihem maximálně dvou nebo tří let, a to v podstatě ze stejného důvodu, který jsem psal v prvním bodě: Ovládat někoho tím, že hlásám, co bude za tisíc let, je mnohem složitější, než tím, že hlásám, co bude za dva roky. To, že je ten dokument tak starý, mu trochu na věrohodnosti přidává, protože nelze za ním vidět zájmy jeho autora.

To jsou dva důvody, které mě fascinují a kvůli kterým tomu věnuji pozornost. Nepanikařám však. Za prvé je to velmi nepravděpodobné, za druhé pokud by to přišlo, tak s tím stejně nic nenadělám.

0 0
možnosti
  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1622x
Člověk, co by se rád podělil o své názory

Seznam rubrik