SPOZ je mtrva, ať žije SPOZ...

Nejsem voličem sociální demokracie, nejsem fanouškem Bohuslava Sobotky. S drtivou většinou jeho politických vizí jsou ty moje v příkrém rozporu. V těchto dnech má ale moje sympatie.

Bohuslav Sobotka je politik kultivovaný. V debatách rázný sice občas demagogický, ale vždy slušný. Na politické scéně působí od svých osmnácti let a za tu dobu jsem nezaznamenal, že by podrazil své politické rivaly, natož spolustraníky. Teď se sám obětí velkého podrazu stal.

Výsledek ČSSD ve volbách zůstal hluboko za očekáváním oranžových, byť znovu získali nejvíce hlasů. Sen o jednobarevné oranžové vládě s podporou rudých se rozplynul, jiný sen ale se paradoxně přiblížil. Vůdcovský sen místopředsedy Michala Haška...

Na posledním sjezdu ČSSD boj o post předsedy prohrál, jeho ambice stát se šéfem ale nijak nepoklesly. A našel si významného spojence - Miloše Zemana. Při jeho cestě za prezidentským úřadem ho jasně podporoval, zjevně víc než oficiálního kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera.  Haškova záliba v "anální speleologii" směrem k hradnímu pánovi byla a je zjevná.

A teď přišel ten správný čas. Po celou dobu kampaně přitom stál Hašek po Sobotkově boku (stejně jako další pašáci Škromach a Tejc) a zdůrazňoval jednotu. Pokud to mysel jen trochu vážně, měl spolu se Sobotkou vyzvat k rezignaci celé vedení ČSSD, sebe nevyjímaje. Místo to sáhl po pomyslné kudle.

Po volbách v roce 2010 tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek také rezignoval, jenže v naprosto jiné situaci. Už pár minut po sečtení hlasů věděl, že svou stranu do vlády nepřivede. Dohoda ODS, TOP 09 a Věci veřejných byla tehdy velmi rychlá...

Po těchto volbách ČSSD ve vládě, pokud vznikne, na 99,999999% chybět nebude a Bohuslav Sobotka by se s velkou pravděpodobností stal jejím premiérem.  Jenže podle plánu Michala Haška a Miloše Zemana se jím stát nemá. Troufám si tvrdit, že jím neměl stát ani v případě, kdyby ČSSD získala 25% i více hlasů. Jen by realizace puče byla o něco obtížnější.

Aktivistický prezident Miloš Zeman potřebuje pro své vize spojence ve sněmovně. Jeho apoštolové ze SPOZ tvrdě narazili, a tak je potřeba aktivizovat něco jako SPOZ 2 uvnitř ČSSD. Za ochotné podpory Michala Haška.

Politická jednání o podobě vlády se zřejmě dost protáhnou, vyloučit nelze ani to, že prostě nedopadnou. Prezident Zeman z toho ale až tak smutný nebude, prodlouží se mise jeho vlády "odborníků" a to přece taky není k zahození.

Zamyslet by se měla v těchto dnech opravdu celá členská základna ČSSD. Nemůžu vyloučit, že se ve své většině za Sobotkův odchod postaví, pak by bylo vše vcelku legitimní. Ale zatím mi to přijde tak, že se členové sociální demokracie jednoho dne probudí jako členové SPOZ, aniž by museli měnit stranické legitimace...

Autor: Jaroslav Roubal | úterý 29.10.2013 7:54 | karma článku: 23,92 | přečteno: 879x