Spojené volby a úspora? Menší než si prezident myslí...

Na první pohled logické rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana vyhlásit v příštím roce volby do poslanecké sněmovny ve stejném termínu jako volby do Evropského parlamentu má drobné vady na kráse.

Evropská unie obvykle stanoví pro volby do Evropského parlamentu čtyřdenní úsek a je na členských zemích, jak se do tohoto termínu vejdou. Termín Evropských voleb zatím není pevně stanoven, poslední variantou je úsek od 22. do 25. května. V Česku se obvykle volí v pátek a v sobotu, což by znamenalo, že by "sjednocené" volby mohly proběhnout v pátek 23. a v sobotu 24. května 2014.

Podle prezidenta Zemana je hlavním motivem jeho rozhodnutí  snaha ušetřit. Zní to logicky, ale úspory nebudou tak velké, jak si hlava státu možná myslí.

Tisk volebních lístků může přinést jistou úsporu pouze v případě, že tiskárny přistoupí na slevu. V souběžně vedených volebních kampaních by měla rezonovat odlišná témata, takže lze předpokládat, že i náklady na ně nebudou poloviční. I když je možné, že zejména levicové strany pojmou také kampaň do Evropského parlamentu pod jednoduchým heslem "Pryč s vládou Petra Nečase", což ostatně dělaly i v předchozích volbách komunálních, senátních a krajských. V tom případě by opravdu mohly ušetřit...

Myšlenku, že se ušetří za práci volebních komisí bourá fakt, že si tyto komise prodlouží svou práci minimálně o den. Při evropských volbách je totiž možné začít se sčítáním hlasů až po skončení voleb ve všech členských zemích. A to bývá obvykle v neděli večer.

Zajímavé také bude to, jakou metodikou bude hlasování ve "spojených volbách" probíhat. Zda budou ve volebních místnostech dva druhy uren nebo se obě obálky budou házet do společných uren. Ve druhém případě by se nejspíš muselo se sčítáním hlasů do poslanecké sněmovny začít také až v neděli večer, předčasné rozpečetění uren by mohlo být porušením směrnic EU.

Existuje samozřejmě i možnost, že by se volby v Česku konaly v sobotu a v neděli, nebo dokonce jen v neděli. To se mi ale momentálně jeví jako politicky neprůchodné. A navíc je tu zásadní otázka, co by to udělalo s volební účastí? Odpověď je poměrně jednoduchá...

Pořádný volební zápřah čeká media, zejména Českou televizi a Český rozhlas. Ze zákona mají strany právo na prezentaci v mediích veřejné služby, v tomto případě cirka v dvojnásobné výši. K tomu různé debaty atd. Kanál ČT4 se možná na měsíc přejmenuje na ČT volby.

Jako velmi reálnou  možnost vidím i to, že se při souběhu voleb budou velmi podobat i jejich výsledky, byť je systém obou maličko jiný (při volbách do EP je Česko jeden volební kraj). Kterým stranám to bude v příštím roce vyhovovat je zřejmé už dnes.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Roubal | pondělí 1.4.2013 13:45 | karma článku: 9,18 | přečteno: 408x