Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pražská koalice ODČSSD? Legální, ale nemorální

Když jsem chtěl, pln emocí, napsat v minulém týdnu svůj pohled na vznik staronové pražské koalice ODS-ČSSD, řekl jsem si: chlapče, nech si aspoň pár dnů odstup. Názor jsem do dnešního dne nezměnil, jen se jeho ostré hrany poněkud obrousily...

Na úvod je třeba konstatovat, že vznik této koalice je legální, žádný zákon porušen nebyl. Ovšem stejně jako v celé řadě jiných případů v české politice dostává na frak morálka a pokora.

Politici, napříč spektrem, si úžasně osvojili umění vykládat výsledky voleb podle toho, jak se jim to hodí.  "Jánabráchysmus" vydávají za plnění vůle voličů, s ustaraným výrazem ve tváři sdělují, že to prostě jinak nejde a že spojit se s tím a proti tomu je jediná cesta.

Stejné je to v Praze. Když zkušení harcovníci z ODS a ČSSD, zjistili, že jim volební výsledek (i díky účelovému dělení Prahy na 7 obvodů) umožňuje pokračovat v letité spolupráci nezatížené ideologickými rozdíly a naopak tmelené pohodovým přístupem ke korýtkům vedoucím k nejrůznějším tendrům a členstvím ve správních radách, dali se do díla.

To, že si představitelé obou "rivalů" znovu padnou do náručí, bylo zřejmé od první chvíle. Ačkoli ODS oficiálně tvrdila, že jedná jen s TOP 09, realita byla jiná. Pánové Blažek, Klega, Šťastný, Hulínský či Březina se v poslední době vídali častěji než s vlastními manželkami.

Když se v noci z 15. na 16. listopadu předpečená koalice po sedmihodinovém "tvrdém" jednání dopekla, bylo zajímavé sledovat, jak jí politici zdůvodňují. Zatímco socialisté víceméně s úsměvem mlčeli, jejich spojenci z ODS převedli ukázku typické politické schizofrenie. Zatímco jedni tvrdili o politicích TOP09 že jsou pro ně neznámí a jejich politické záměry nečitelné, jiní říkali, že s TOPkaří jít prostě nemohli, protože je dobře znají...

Zastavil bych se u osoby budoucího pražského primátora Bohuslava Svobody. Krátce po volbách se v dobrém rozmaru nechal slyšet, že by šel s lídrem TOP09 Tůmou "koně krást". Během pár dnů mu zřejmě zkušení pražští šíbři vysvětlili, že se objektem krádeže mohou stát i lepší komodity než koníčci. A zdaleka to nedá tolik práce.

Pan Svoboda se opakovaně nechal slyšet, že je znám jako "člověk co drží slovo". Takoví lidé o tom ale obvykle nemluví, prostě jen konají. Také jsme se dozvěděli, že je "jako každej chlap ješitnej a arogantní". Nevím, znám spoustů chlapů, co tyhle vlastnosti dokážou úspěšně potlačovat. Vlastností skutečně SPRÁVNÝCH chlapů je podle mě férovost, pravdomluvnost a konzistentnost názorů (klobouk dolů před panem Jiřím Dienstbierem mladším).

Pan Svoboda sice do ODS vstoupil jen pár měsíců před volbami, ale nyní ukazuje, že si rychle osvojil umění politiků neříkat tak úplně pravdu. TOP 09 prý nabídla ODS nepřijatelnou nabídku (5 míst v 11 členné radě a post prvního náměstka je málo???) a ve finále se prý snažila ČSSD nabídnout hory doly, takže vlastně ODS ke spojenectví se sociality donutila. Co na tom, že TOP09 nabízela ve skutečnosti ČSSD v podstatě stejné podmínky jako ODS.

Na první pohled nyní uspořádají ODS a ČSSD na magistrátu očistu. V radě samé nové tváře, k tomu křišťálově čistý primátor. A staré struktury "jen" jako obyčejní zastupitelé. A i někteří profláklí úředníci odejdou. Jenže nejen v dřeveném divadýlku platí, že o výkonu loutek nerozhodují loutky samotné, ale výhradně loutkoherci...

Staré "páky" si podle mého soudu dokonce oddychnou. Nebudou na očích, o nejrůznější prebendy ale nepřijdou. Členství v představenstvech různých společností se jim sice zkomplikuje, ale nikde není psáno, že je do nich místo magistrátu nedosadí staří známí kamarádi přímo z vedení firem. Ta možnost existuje. A ony i posty ve správních radách nejsou k zahození. Bude zajímavé sledovat, kam povedou kroky některých tváří minulého vedení pražského magistrátu.

Vidina zlatého primátorského řetězu na krku zřejmě dodala panu Svobodovi tolik sebejistoty, že neváhal TOP 09 postrašit: "Nedovedu si představit, že by zastupitelé TOP 09 hlasovali proti našim klíčovým návrhům. Ať si to zkusí, my to pak zveřejníme, ať voliči vidí..."

Nevím proč, ale doktoři s motýlkem u krku u mě tak nějak nevzbuzují důvěru. Možná za to může hlavně jeden velkohubý hejtman, ale ani budoucí pražský primátor ke změně mého pohledu zatím nepřispívá...

Autor: Jaroslav Roubal | neděle 21.11.2010 11:10 | karma článku: 22,17 | přečteno: 1169x
  • Další články autora

Jaroslav Roubal

Rutyšuty Putin, Rusko, Texas

Vždycky si říkám, proboha, proč tím ztrácíš čas, proč ho nevěnuješ něčemu smysluplnému. A pak mi to přesto nedá a jdu se tam juknout. Kam? No na sociální sítě přece. Proč?

30.1.2024 v 16:56 | Karma: 16,60 | Přečteno: 537x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Roubal

Listopad 1989? Stálo to za to!

Když jsem přemýšlel, co napsat k dnešnímu výročí 17. listopadu, prečetl jsem si svůj deset let starý blog a zjistil, že bych napsal vlastně úplně to samé. A tak si svůj tehdejší příspěvek dovolím tak trochu zrecyklovat.

17.11.2023 v 17:56 | Karma: 18,83 | Přečteno: 330x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Roubal

Chceš vidět doktora Mázla? Tak si, babi, pořiď internet a rozbij prasátko...

Tak nám ve čtvrtek po 15 letech skončí "nekonečný" seriál Ordinace v růžové zahradě. Tedy vlastně neskončí. I když pro spoustu zejména starších diváků přece jen nejspíš skončí.

8.6.2021 v 17:09 | Karma: 25,76 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Roubal

Očkovat je důležité, jen to chce trochu zdravého rozumu...

Valí se to na nás ze všech stran. Očkování, očkovací centra, vakcíny. V boji s koronavirem má vakcinace klíčový význam, ale nemohu se zbavit dojmu, že občas česká očkovací strategie postrádá prvky logiky. Tak třeba...

9.5.2021 v 15:59 | Karma: 18,65 | Přečteno: 617x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Roubal

Prymulovo nevyrčené poselství profesionálnímu fotbalu: Vaše blbost, že jste vzorní...

Profesionální sport v Česku minimálně v nejbližších dvou týdnech ulehne k "zimnímu spánku". Rčení v zdravém těle zdravý duch holt v čase korony neplatí...

9.10.2020 v 16:15 | Karma: 8,61 | Přečteno: 251x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1616x
Člověk, co by se rád podělil o své názory

Seznam rubrik