Není 2000 diváků jako 2000 diváků...

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula podle očekávání začal úřadovat a od čtvrtka nás čekají zpřísněná protikoronavirová opatření. 

Nepatřím k militantním antirouškařům a popíračům probíhající pandemie, ale ani nepovažuji současnou situaci za jakousi předehru soudného dne. K novým nařízením mám ale jisté výhrady.

Pan plukovník Prymula je patrně solidní znalec v oblasti epidemiologie, zajisté se orientuje i v jiných oblastech zdravotnictví. Ovšem nemohu se zbavit dojmu, že v jiných oblastech běžného života je tak trochu mimo.

Nebudu nijak plamenně polemizovat, zda je pro boj s koronavirem zásadní změnit zavíračky hospod z půlnoci na 22.00. Chápu, že za to dvouhodinové období obsah alkoholu v krvi návštěvníků obvykle stoupá, zatímco jejich zabrány a ostražitost klesaji... 

Nebudu ale polemizovat ani s tím, že za tu dobu poměrně výrazně klesnou tržby provozvatelům, protože nejen s jídlem, ale i s pitím roste chuť a zákaznicí by za to dvouhodinové období utratili nemalé částky, které hospodským budou chybět.

Polemizovat budu ale s opatřeními v oblasti sportu. Konkrétně s limitem 2000 fanoušků (v halách 1000) na jeden zápas. Zná pan ministr strukturu sportovišť na nichž sportovní zápasy probíhají. Pochybuji... Jinak by přece musel vědět, že 2000 diváků na dvacetitisícových stadionech v Edenu a na Letné vypadá opticky, ale také co s epidemického nebezpečí týká, jinak, než na pětitisícových stadionech v Ďolíčku nebo třeba Příbrami. 

Obdobné je to třeba v hokejové extralize. Tisícovka diváků v dvacetitisícové O2 aréně si může hrát v hledišti na schovávanou, na menších stadionech ale mohou vytvořit docela natěsnané souručenství.

Podle mého názoru by bylo daleko rozumnější omezit kapacitu stadionu percentuálně. Tak jako tomu je třeba ve fotbalové bundeslize, o které se mimochodem ministr Prymula mylně domnívá, že se hraje bez diváků. Tam je kapacita omezena na 20% hlediště. A protože tam jsou hlediště stadionů o poznání větší, dostane se na zápasy docela slušný počet diváků. A přitom dodržují rozestupy a další hygienická opatření.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Roubal | středa 23.9.2020 17:33 | karma článku: 16,78 | přečteno: 366x