John Joseph Polachek for president aneb Cimrmann žije v Americe

Byl to souboj Baraka Obamy s Johnem McCainem. Hluboko v jejich stínu zůstalo dalších 22 uchazečů o post amerického prezidenta. Mezi nimi i jistý John Joseph Polachek. Kandidoval jen ve státě Illinois a za novou hlavu nejmocnějšího státu světa si jej přálo bezmála 1300 voličů...

Pochází prý z Chicaga a podle příjmení má zřejmě české kořeny. To je vše, co se o tomto mysteriozním muži ví. Marná byla snaha médií zjistit, kde žije, jak vypadá, kolik mu je let. Snad jako jediný z 24 kandidátů na post hlavy americké unie  nemá své internetové stránky.

Možná se ptáte, jak je možné, že tento chlapík mohl vůbec do volebního klání vstoupit. Stačilo mu splnit jedinou podmínku, dodat písemně archy s 25 000 podpisy na podporu jeho kandidatury. A to také J.J. Polachek udělal. Nebo neudělal? :-)

Jeho kandidaturu nikdo nezpochybnil, pravost  a vlastně ani existenci údajně notářsky ověřených archů s podpisy nikdo soudně nenapadl, a tak mohlo jméno Polacheka, kandidáta za New Party (strany která zřejmě také vůbec neexistuje), na volebních lístcích státu Illinois zůstat.

Na 1300 lidiček chtělo za prezidenta člověka, kterého nikdy neviděli. Který nevedl žádnou kampaň. Jehož myšlenky zůstaly utajeny. Mysteriozní osoba, něco jako Jára Cimrmann.

Ale rozdíl tu je. Podoba Cimrmanna sice také zůstává neznáma, jeho geniální vynálezy a díla jsou však v české kotlině proslulá :-)

P.S. (6.11. 12:13): Tak John Joseph Polachek je přece jen člověk z masa a kostí. Sympatický taxikář, který měl svou volební kancelář ve žlutém taxivoze...  "Chtěl jsem, aby si lidé mohli zaškrtnou mé jméno na hlasovacím lístu," popsal  Polachek své motivy ke kandidatuře. "A pětadevadesát procent mých pasažérů souhlasí s mými názory."

Autor: Jaroslav Roubal | středa 5.11.2008 20:48 | karma článku: 13,95 | přečteno: 1378x