Ivan Hašek, perspektivní kádr pro českou politickou scénu

Politické strany jen těžko hledají neokoukané tváře, které by předhodily veřejnosti ve volbách. Teď se jedna přímo nabízí: z funkce šéfa českého fotbalu uprchnuvší Ivan Hašek.

Dnes již bývalý muž číslo 1 českého fotbalu totiž prokázal solidní "politický talent" hned v několika bodech.

1) Díky určitému charisma a schopnosti srozumitelně formulovat své vize dokázal před dvěma lety získat dostatečnou podporu fotbalových funkcionářů, a drtivou přizeň laické veřejnosti. To jsou atributy hodné politických lídrů.

2) Ačkoli podle vlastních slov už od začátku věděl, že jde na fotbalový svaz jen na "dvouletou brigádu" a pak se vrátí k arabskému penězovodu v klubu Al Ahlí, do poslední chvíle tvrdil, že je připraven svůj čtyřletý mandát naplnit bezezbytku. Ba dokonce naznačoval, že nemusí zůstat u jednoho volebního období. Myslet si A a celou dobu se dušovat že bojuji za B, to umí opravdový český politický mistr.

3) Ve své řeči na rozloučenou označil svou šéfovskou misi za úspěšně splněnou, ačkoli český fotbal zůstává nadále neprostupnou džunglí, do níž se pouze nesměle a v podstatě bezbolestně na několika místech tnulo pomyslnou mačetou. Podle tohoto klíče bychom měli v České republice samé úspěšné politiky.

Ivan Hašek se v červenci vrátí ke trenérské práci a znovu po dvou letech usedne na lavičku v arabském klubu Al Ahlí. V roce 2014 by se měly v Česku konat sněmovní volby, a tak by se politické strany podle mého názoru měly pokusit zlákat Ivana Haška na své kandidátky. Jen by mu musely opakovaně zdůraznit, že v tuzemsku se v polovině volebního období odchází z parlamentní scény jen v případě mimořádného průšvihu. A většinou ani to ne...

Autor: Jaroslav Roubal | pondělí 27.6.2011 11:37 | karma článku: 16,81 | přečteno: 1381x