Do času politického nečasu s Nečasem? Dvojnásobná sebevražda

Petr Nečas je bezpochyby značnou částí veřejnosti vnímán jako slušný a kultivovaně vystupující politik. Je však tím správným lídrem ODS pro nadcházející sněmovní volby?

Už ve svém předchozím článku jsem vyjádřil přesvědčení, že ať ODS odstřelí Mirka Topolánka nebo ne, pokaždé půjde o špatné rozhodnutí. Topolánkovo setrvání jsem označil za lepší z oněch špatných variant.

Gremium ODS ale včera nakonec zvolilo druhou cestu. Do čela své kampaně postavilo Petra Nečase. Politika sice uhlazeného, ale rozhodně ne charizmatického. Troufnu si tvrdit, že se slušností a věcností se v rozbíhající kampani politické body získávat příliš nebudou....

Mám obavy, že si Jiří Paroubek v předvolebních debatách poradí s nástupcem Mirka Topolánka podobně, jako ukrajinští bratři Kličkové s boxerskými soupeři v ringu. Půjde o masakr, a to že socialistický lídr bude používat v hojné míře rány pod pás, nebude diváky (voliče) zas až tak zajímat. Hlavně, že poteče krev.

ODS se svým čtvrtečním veletočem postarala o dvě sebevraždy najednou.

1) Odstřelem Topolánka, byť sebevíc chybujícího, se zbavila momentálně jediného muže schopného svým charizma a rétorikou čelit populisticko-demagogickým projevům Jiřího Paroubka.

2) ODS dosadila do čela kampaně Petra Nečase, kterého tím osoudila k sevebraždě osobní. Po prohraných volbách bude jeho pozice v ODS značně oslabena, ambice podílet se na vedení strany brutálně klesnou.

ODS má před sebou v následujících dvou měsících jeden jediný důležitý úkol. Pokusit se co nejvíce minimalizovat výši volební porážky a připravit se na situaci, která po ní nastane. 

P.S. Včerejší vystoupení Petra Nečase v komentovaných Událostech na ČT bylo jedním slovem tragické. Fráze vysoko vedly nad konkrétními odpověďmi. Kličkování bylo nejlepší disciplínou nového lídra ODS. Suma sumarum, nešťastný start...

Autor: Jaroslav Roubal | pátek 26.3.2010 12:34 | karma článku: 17,08 | přečteno: 1507x