Odejděte, nezemřeme!

Tak jsem se rozhodl, že podepíšu petici proti odcházejícím českým lékařům. Už jen proto, že jejich heslo „Náš exodus, váš exitus“ mi připomíná někdejší výklad zkratky OÚNZ (možná obvodní, možná okresní ústav národního zdraví) jako Odevzdej úplatky nebo zemřeš. Vůbec mi nevadí, že lékaři, stejně jako železničáři, učitelé a jiní zaměstnanci chtějí zvýšit platy. To budou chtít neustále. Je přirozené, že ten kdo má málo, chce víc a ten kdo má víc, chce ještě víc a kdo má ještě víc, chce… dokud nebude mít nejvíc?

Vadí mi, že to není boj jen se státem, obětí v tomto boji není stát, ale občan. V případě lékařů občan navíc nemocný a bezmocný. Já jsem naštěstí za šedesát pět let svého života strávil v nemocnici jen šest nocí a pak jsem odešel na revers. A to bylo už hodně dávno. To ještě měly nemocnice v záhlaví to národní zdraví.

Když odchází lékař, zůstává pacient bez pomoci. Je to hyenismus, není to hyenismus? Je to etické anebo to není etické. Na jednu stranu mám pochopení pro cíl lékařů, ale nelíbí se mi cesta. Mutatis mutandis stávkující nebo odcházející tramvajáci, autobusáci, železničáři zkrátka ti, co nás někam vozí (s výjimkou taxikářů) také poškozují nikoliv stát, ale ty, kteří ten den nikam nedojedou. Nejveseleji by dopadla stávka učitelů, protože by nebyla škola a dětem by se to líbilo.

Ale vraťme se k té petici. Zadal jsem si na internetu heslo: „kde podepsat petici?“ a vyrojila se na mne spousta nabídek. Například bych se mohl podepsat pod petici proti odvolání dr. Rabase z funkce ředitele Podkrušnohorského zooparku, ale ta už je dva roky stará. Mohl bych také vyjádřit podporu  starostovi z Nového Bydžova, který je za svá vyjádření v médiích nařčen z rasistických postojů. Také jsem našel zájemce o podpis pod petici proti koalici ČSSD a ODS na pražském magistrátu. Zaujali mne i rodiče studentů, kteří iniciovali petici proti plánovanému sloučení Gymnázia U Balvanu v Jablonci nad Nisou s Gymnáziem Dr. Randy, jež je součástí návrhu optimalizace středního školství v Libereckém kraji.

Také jsem četl, že se množily dotazy, kde že je to vlastně možné podepsat petici proti zákazu zvonění na Bílé věži mezi 23 – 7 hodinou v Hradci Králové. A zaujal mne i seznam míst, kde se to dalo podepsat: jedna restaurace, jedna kavárna, dvě čajovny (z toho jedna dobrá – podle názvu) a dokonce jedna vinotéka.

Možná by stálo za to, udělat někde seznam petic pro i proti a pravidelně vyhodnocovat jejich úspěšnost. Asi bychom zjistili, že je to celkem k ničemu.  V případě lékařů je sice petice užitečným zakřičením občanů, aby si lékaři uvědomili zoufalství opouštěných a bezmocných pacientů, ale to je všechno. Nikdo mne ale nepřesvědčí, že heslo „Náš exodus, váš exitus“ je správné. Je hnusné už jen tím, že ten, kdo by měl zachraňovat lidské životy, nám vyhrožuje smrtí. Ostatně jak se do lesa volá a kdo jinému jámu kopá…

Nakonec jsem petici nepodepsal, zaslepenci by ji stejně nečetli a odcházející lékaři mi už jako totální zaslepenci připadají. Chovají se jako nerozumné děti, které nedají pokoj, dokud nedostanou to, co chtějí a nejsou ochotni ke kompromisům. Ale tenhle národ přežil dvě války, dvě okupace a útlak ze všech stran, včetně toho totalitního. Tak přežije i doktory. Glűckliche Reise nach Deutschland.

Autor: Ivan Rössler | úterý 8.2.2011 9:59 | karma článku: 25,09 | přečteno: 1444x
  • Další články autora

Ivan Rössler

Petr Oliva

10.2.2019 v 8:08 | Karma: 13,30

Ivan Rössler

Ivan Mládek 77

7.2.2019 v 7:44 | Karma: 23,35

Ivan Rössler

Lovec perel Mirko Pašek

6.2.2019 v 10:47 | Karma: 14,61

Ivan Rössler

První den Novy

4.2.2019 v 9:00 | Karma: 13,15

Ivan Rössler

Ticho za Jana Palacha

14.1.2019 v 9:29 | Karma: 20,98