Jak je snadné být Gottem

Jmenujete se František Vocásek a nikdo vás nezná? Mám pro vás dobrý návod. Založte si profil na facebooku. Na Františka Vocáska zapomeňte, je dost zvučných jmen, která můžete použít. A tak se facebook začíná hemžit postavami jako je František Ringo Čech, Karel Gott, Veronika Žilková, Bohuš Matuš, abych jmenoval alespoň ty, o kterých jsem stoprocentně jist, že s facebookem nemají nic společného.

Falešná identita a zvučné jméno mají kouzelnou moc. Začnou se k vám hlásit lidé a houfně si vás budou přidávat jako svého přítele. To, že fotka Karla Gotta ukrývá Františka Vocáska, prohlédnou jen zkušenější uživatelé facebooku, kteří se navíc pohybují v médiích a se skutečnými Gotty a dalšími celebritami se osobně znají. Ti méně zkušení a naivní se mohou domnívat, že se přátelí se skutečnými hvězdami. Pokud se pod falešnou identitou skrývají fanoušci, kteří nešíří o svých idolech nic špatného, je to ta o něco lepší varianta. Byl jsem však svědkem toho, jak na facebooku jistý "Josef Matuš" zle znectil jednu začínající zpěvačku. Měla z toho šok. Ještě větší šok měl však skutečný Bohuš Matuš, když se dozvěděl, co se pod jeho jménem na facebooku děje.

Falešná identita nepravých hvězd je mi z duše odporná. Nevím, jestli si tím "Vocáskové" řeší nějaký mindrák či se chtějí prostřednictvím slavného jména dostat do společnosti jiných slavných jmen (doufejme, že ne všichna slavná jména na facebooku jsou falešná) anebo v masce známé tváře chtějí dokonce zneužívat důvěřivost druhých. V každém případě je to podvod a s falešnými hráči by se mělo začít na facebooku bojovat.

Chápu, že si na internetu mnoho lidí netroufá vystupovat pod vlastním jménem a tak volí přezdívku. Pokud se přezdívka chová slušně, je možné s ní diskutovat a dokonce i kamarádit. Pokud se ale chová jako sprostý anonym a šíří sprosťárny a urážky v diskusích, pak by měla existovat pojistka, jak se takového anonyma zbavit.  I když anonym je anonym. Vím na čem jsem.  Falešná identita je mnohem horší. Facebook totiž začínají využívat nejen umělci, ale i politici k úzkému kontaktu se svými příznivci. A teď kdo je pravý a kdo falešný? Uvádět ostatní v omyl falešnou identitou je obzvlášť hnusné a podlé. Františku Vocásku sundej masku Gotta a staň se sám sebou, pokud ovšem nejsi hajzlík a srab.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Rössler | středa 23.9.2009 16:29 | karma článku: 17,36 | přečteno: 1745x
  • Další články autora

Ivan Rössler

Petr Oliva

10.2.2019 v 8:08 | Karma: 13,30

Ivan Rössler

Ivan Mládek 77

7.2.2019 v 7:44 | Karma: 23,35

Ivan Rössler

Lovec perel Mirko Pašek

6.2.2019 v 10:47 | Karma: 14,61

Ivan Rössler

První den Novy

4.2.2019 v 9:00 | Karma: 13,15

Ivan Rössler

Ticho za Jana Palacha

14.1.2019 v 9:29 | Karma: 20,98