Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Crowdfunding na vlastní kůži III.

Po devatenácti dnech a vybraných třinácti stovkách (ze tří set tisíc!) vám nechávám opět nahlédnout do svého nitra neúspěšného crowdfundera. A taky provedu analýzu jednoho snu.

Před pár dny se mi zdál sen. Ocitnul jsem se na velké konferenci, na které vystupovali lidé se svými projekty, na něž žádali finanční příspěvek (sic!). Mezi vystupujícími byli také manželé Lebedovi (František a Lucka, oba architekti) kteří mluvili o tom, že když lidé přispějí na to, aby mohli nechat vyrobit spoustu loutek Igora Bareše, které se pak rozdají dětem do škol, úžasně se tím podpoří zájem dětí o češtinu. Jejich vystoupení mělo velikou odezvu, lidé tleskali, vstávali ze sedadel, dokonce i já jsem se nechal strhnout davovým nadšením a říkal jsem si: No to je aspoň nápad, že mě to nenapadlo samotného. Vyrobit loutky Igora Bareše. To je přece geniální!!!

Když jsem se uprostřed noci probudil a tento sen si vybavil, říkal jsem si, že už mi fakt hrabe, ale aspoň jsem si udělal analýzu děje, ve kterém se ocitly vedle sebe tak absurdně nespojitelné osoby a děje. Zatímco navenek jsem klidný (no to samozřejmě vůbec nejsem a nikdy jsem nebyl), v mé mysli se odehrává bouře, která vyplavuje na břeh podvědomí neuvěřitelné věci. Vezmu to od konce.

Kdysi jsem se setkal s člověkem, který mi vyprávěl o svém projektu na podporu čtenářské gramotnosti u dětí školního věku. Jeho vymyšlenost spočívala v tom, že ukáže dětem s pomocí jednoho komika a pár celebrit, jak je to skvělé číst knížky. Budou jezdit po školách (tedy hlavně ten komik, který na to má čas, jelikož je už mnoho let bez práce) a dětem cosi vyprávět a předčítat. Když mi jmenoval ty celebrity ze světa sportu a hudby, které účast na projektu přislíbily, zarazilo mě, že minimálně dvě tyto osobnosti se veřejně netají svojí antipatií ke knihám a v mnohých rozhovorech se přiznaly, že kromě vkladní knížky nic jiného nikdy v životě nečetli. A že volný čas raději tráví hraním počítačových her nebo projížďkami ve svém luxusním autě. Když jsem ho na to upozornil, nepovažoval to za důležité a snažil se mou pozornost přesměrovat na vizuální stránku kampaně a rovnou jedním dechem jmenoval své politické přátele, díky kterým má už peníze na tento nesmysl předem zajištěny. (Z pochopitelných důvodů nikoho nejmenuji, schválně můžete hádat, o které osoby v tomto příběhu šlo.)

Už několik měsíců frčím na audioknihách, díky kterým jsem za poslední dobu „přečetl“ mnoho knih, ke kterým bych se jinak díky nedostatku času těžko dostával. Poslouchám na cestách autem, v autobuse, ve vlaku, na procházkách nebo i při manuální činnosti v dílně. Igor Bareš je jedním z mých oblíbených hlasů, ovšem proč má v mém snu roli pouze v podobě loutky, to se mě fakt neptejte.

No a manželé Lebedovi jsou mými nenápadnými průvodci světem architektury a designu a vůbec hlavy otevřené. Naposledy jsem například s Františkem konzultoval můj záměr na tuhle crowdfundingovou kampaň.

No a tohle všechno se spojilo v jeden šílený sen, jehož děj jsem v krátkosti předestřel na úvod tohoto povídání.

Už nepíšu o tom, jak vstávám ve čtyři ráno a vrhám se k počítači, abych zjistil, jak se vyvíjí stav sbírky na hithitu (není to pravda, je mi to tak nějak jedno), přibyl sice jeden přispěvatel (děkuji - vážně), zaplatil jsem pár kampaní na FB s několika sty tisíci zobrazeními (úplně na prd), jinak musím přiznat, že moc nevím, co dělat, a srovnávám se s neúspěšnými (natočení CD s cover verzemi Nedvědů nebo vydání spisů Isaaca Newtona…).

Pozitivní jsou na tom dvě věci: za prvé jsem vzal na milost FB a zjistil jsem, co dělají moji známí a přátelé, které jsem léta neviděl a za druhé jsem konečně začal psát blog – zatím sice dost monotematický, ale uvidím, kam mě vítr zanese…

Autor: Zdeněk Roller | pondělí 28.9.2015 6:33 | karma článku: 6,51 | přečteno: 383x
  • Další články autora

Zdeněk Roller

365 veršovánek aneb Každý den svátek - 11. část

Dnes budu tak stručný, jak jen stručný může člověk být, když nechce vynechat perex, ale zároveň do něj nemá co napsat... Básničky na jména v českém kalendáři od 7. 3. 2016 do 13. 3. 2016.

12.3.2016 v 13:03 | Karma: 6,01 | Přečteno: 161x | Diskuse| Poezie a próza

Zdeněk Roller

365 veršovánek aneb Každý den svátek - 10. část

Můj nejstarší syn se mě včera ptal, kdy tohleto (myslel tím to šílenství s básničkami a jejich filmovou podobou) skončí, jestlil by to už nestačilo? Odpověděl jsem, že nestačilo, zavázal jsem se k natočení 52 dílů, tedy pokračuji.

3.3.2016 v 15:32 | Karma: 5,28 | Přečteno: 179x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Roller

365 veršovánek aneb Každý den svátek - 9. část

Možná se vám bude zdát, že mi dochází dech (díky tomu nebývalému zpoždění). Ale není tomu tak, jen jsem trochu umíral (to víte, chřipka je chřipka) a to se blbě tvoří...

28.2.2016 v 7:14 | Karma: 5,23 | Přečteno: 117x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Roller

365 veršovánek aneb Každý den svátek - 8. část

Netušil jsem, kam až zajde ten můj neškodný nápad s básničkami. Teď už si to musím přiznat: stal jsem se youtuberem, dost možná nejstarším youtuberem na světě.

20.2.2016 v 6:40 | Karma: 5,73 | Přečteno: 92x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Roller

365 veršovánek aneb Každý den svátek - 7. část

Proč to vůbec dělám? Proč píšu a natáčím rýmovačky, které tak málo někoho zajímají? Proč takhle plýtvám energií? Když jsem včera o svých rýmovačkách vyprávěl prodavači v obchodě s elektronikou, díval se na mě soucitně...

11.2.2016 v 6:17 | Karma: 5,21 | Přečteno: 115x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 215x
Píšu o všem, co mě právě napadá, v roce 2016 napříkald zveřejňuji (mimo jiné) každý týden blog se sedmi veršovánkami na křestní jména v českém kalendáři.

Seznam rubrik