Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

365 veršovánek aneb Každý den svátek

Tak jsem si dal předsevzetí: zveršuji všechna jména v českém kalendáři. Zveršuji a zveřejním. Postupné zveřejňování formou videa a blogu snad vyburcují moji energii a pozornost natolik, abych se na to po pár týdnech nevykašlal.

Každý den má někdo svátek. I když v některé dny má svátek více lidí, dokonce celý stát – třeba na Nový rok nebo v Den založení samostatného československého státu. Nápad na veršování jmen v kalendáři vznikl kdysi před lety, když jsem v rámci tvorby webových stránek přemýšlel, jestli je možné vytvořit takový web, na který půjdou lidé každý den a bude tam pro ně pořád něco zajímavého, zábavného a nového. No a jeden z nápadů byl použít jména v kalendáři, která se každý den mění a zajímavostí může být jejich zveršování. Taková básnička na každé jméno v českém kalendáři.

Dal jsem si dvě pravidla: musí se rýmovat křestní jméno a základní formou je čtyřverší s rýmem střídavým - ABAB. A samozřejmě během práce na rýmovačkách už jsem několikrát pravidla porušil – buď z nouze nebo v případě, kdy jsem cítil, že změna pravidel prospěje výsledku. Nejvíc mě zajímají rýmy blížící se absolutnímu rýmu, v nouzi přijímám i rýmovačky infantilního typu – pokud vedou alespoň k zajímavé a vtipné pointě. Nejvíce trápení je z podstaty věci se skupinami jmen zakončených na –slav/ slava a –mír/ - míra. Nejen, že se na tyto koncovky hledá rým obtížně, ještě ke všemu je jich poměrně hodně: Jaroslav, Ladislav, Miroslav, Vladislav, Květoslav…

Přijímám i skutečnost, že básnička může být trapná (i když je otázka, co je to trapné, že?) a nevyhýbám se ani mírným vulgarismům – samozřejmě v duchu zachování vtipu a pointy. Každá básnička má drobný příběh, který vás při dostatku obrazotvornosti vtáhne do mnohdy podivuhodného děje.

Každý den svátek může taky znamenat jednoduše to, že každý den je něčím výjimečný, zajímavý a zvláštní. Nebo to může znamenat, že každý den oslavím rýmovačkou. Proto jsem celou sérii nazval Každý den svátek.

Dnešní podoba jmenného kalendáře se vyvíjí a ani nevím, kdo to určuje, která jména do něj budou zařazena a která ne. Ve starších kalendářích se mezi křestními jmény objevují třeba jména Milík, Vojslav, Pelhřim, Danuška, Věkoslav, Zdar, Zbyhněv, Božetěch, Žitomír, Horymír (toho známe od Šemíka), Klimeš a Myslena.

Básničky jsem začal psát před léty a občas jsem nějakou někde řekl v rámci koncertu nebo nějaké taškařice, jednu dobu jsme se Slávkem Brabcem natáčeli pilotní verzi pro TV Stream, měli jsme ambici nahradit tehdy populární scénky Richarda Genzera a Michala Suchánka, ale Stream se nakonec rozhodl další rok reprízovat Suchoše s Geňou a nevyrábět nic nového. Ona ta moje produkce byla taky dost drahá, původně jsem počítal s osobním přáním nositelům každého jména a předáním dárku v podobě básně ozdobně vytisknuté a zabalené, což by znamenalo dost náročnou přípravu a realizaci. Pořad by se musel předtáčet, vyhledávat nositelé jmen, jezdit za nimi atd. Pojmenoval jsem tuhle taškařici Xvátku a dokonce jsem pro ni zakoupil stejnojmennou českou doménu (mimochodem – už je, myslím, zase volná).

Taky jsem jeden čas uvažoval o tištěné podobě, byl by to takový kalendář/ diář s básničkami. No a teď jsem se rozhodl básně představit v této jednoduché podobě. Každou neděli umístím na youtube video se sedmi básničkami, v nichž budou zveršována křestní jména následujícího týdne. Recitovat a pitvořit se budu já. Jsem prostě exhibicionista a evidentně mi schází veřejné vystupování, když jsem se loni přestěhoval do Znojma a tím se odstřihl od kapely, se kterou jsme strávili deset zábavných a skvělých let. I když povídání do kamery natočené doma v obýváku nenahradí živé vystoupení, budu rád, když se na videa budou lidé dívat (poznám podle počtu shlédnutí) a třeba i reagovat (poznám podle komentářů a mailů). A zároveň mě napadá, že by to klidně mohlo být živé vystoupení, třeba v nějakém zajímavém prostoru ve Znojmě nebo kdekoliv jinde. I když, koho dnes zajímají nějaké básničky? Zároveň básně v psané podobě umístím na tento svůj blog.

A dnes sem rovnou tedy šoupnu bez varování první várku veršovánek. U jména Karina jsem neodolal a zveřejňuji dokonce dvě rýmovačky, které mě napadly:

 

Nový rok - Předsevzetí

Na Nový rok
vím, že je nutno
zbavit se drog
to bude smutno.

 

Karina - Dopisy

Psával jsem listy Karině,
asi mi nebyla dána
dnes pluje lodí po Rýně
za kapitána vdána.

 

Karina - Boj

Bojoval jsem o Karinu
Nakonec ji získal
Zahrál jsem na okarínu
Jak o život pískal

 

Radmila - Vzpomínky

Zeptal se včera kastelán Radmily
jak asi daleko paměť jí sahá
jestlipak ještě ví, kde stával hrad milý,
po jehož ochozu běhala nahá.

 

A pokud vás k tomu zajímají ještě nějaké legrácky navíc, podívejte se sem.

Autor: Zdeněk Roller | pátek 1.1.2016 14:54 | karma článku: 8,55 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Zdeněk Roller

365 veršovánek aneb Každý den svátek - 11. část

Dnes budu tak stručný, jak jen stručný může člověk být, když nechce vynechat perex, ale zároveň do něj nemá co napsat... Básničky na jména v českém kalendáři od 7. 3. 2016 do 13. 3. 2016.

12.3.2016 v 13:03 | Karma: 6,01 | Přečteno: 161x | Diskuse| Poezie a próza

Zdeněk Roller

365 veršovánek aneb Každý den svátek - 10. část

Můj nejstarší syn se mě včera ptal, kdy tohleto (myslel tím to šílenství s básničkami a jejich filmovou podobou) skončí, jestlil by to už nestačilo? Odpověděl jsem, že nestačilo, zavázal jsem se k natočení 52 dílů, tedy pokračuji.

3.3.2016 v 15:32 | Karma: 5,28 | Přečteno: 179x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Roller

365 veršovánek aneb Každý den svátek - 9. část

Možná se vám bude zdát, že mi dochází dech (díky tomu nebývalému zpoždění). Ale není tomu tak, jen jsem trochu umíral (to víte, chřipka je chřipka) a to se blbě tvoří...

28.2.2016 v 7:14 | Karma: 5,23 | Přečteno: 117x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Roller

365 veršovánek aneb Každý den svátek - 8. část

Netušil jsem, kam až zajde ten můj neškodný nápad s básničkami. Teď už si to musím přiznat: stal jsem se youtuberem, dost možná nejstarším youtuberem na světě.

20.2.2016 v 6:40 | Karma: 5,73 | Přečteno: 92x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Roller

365 veršovánek aneb Každý den svátek - 7. část

Proč to vůbec dělám? Proč píšu a natáčím rýmovačky, které tak málo někoho zajímají? Proč takhle plýtvám energií? Když jsem včera o svých rýmovačkách vyprávěl prodavači v obchodě s elektronikou, díval se na mě soucitně...

11.2.2016 v 6:17 | Karma: 5,21 | Přečteno: 115x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Spolupředsedové AfD vyzvali Bystroně, ať opustí předvolební kampaň

18. května 2024

Spolupředsedové německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 215x
Píšu o všem, co mě právě napadá, v roce 2016 napříkald zveřejňuji (mimo jiné) každý týden blog se sedmi veršovánkami na křestní jména v českém kalendáři.

Seznam rubrik